Retro: Thulkandra – intelektuálov sprievodca predapokalyptickými časmi

Thulkandra - obálka

Všetci, ktorí čítali Malakandru, tušia, že Lewisova kozmická trilógia sa končí na Zemi. Všetko sa začína odkúpením pozemkov univerzity v Edgestow. Mladý Mark Studdock je akademikom na tejto univerzite. Dostáva ponuku, aby sa stal súčasťou spoločnosti NIKE, ktorá je spojením toho najvyspelejšieho z oblasti vedy a má takmer neobmedzené prostriedky. Jej cieľ je viac ako ambiciózny – preniesť ľudstvo do nového veku a povzniesť ho na nový stupeň vývoja. Markova manželka Jane ale začne trpieť nočnými morami a čitateľ vycíti, že za nádhernou a starostlivo vybudovanou fasádou NIKE a jej progresívneho hnutia nie je všetko v poriadku. Pričom Jane nie je jediná, kto to vníma.

Progresívne hnutie považovalo Hingestovu prítomnosť za nežiaducu. Ako vedec – a jediný uznávaný vedec, ktorého mali – bol ich právoplatným vlastníctvom. Lenže on bol nesprávnym typom vedca; akousi nenávidenou anomáliou. Jeho najlepším priateľom na fakulte bol Glossop, odborník na klasiku. Svojím vystupovaním (Curry to pokladal za afektovanosť) jasne dával najavo, že vôbec neprikladá veľký význam svojim revolučným objavom v chémii, ale že si oveľa viac váži svoj pôvod. Hingestovci boli až mýticky starý rod, ktorý, ako v devätnástom storočí povedal ich rodinný historik, „nebol nikdy pošpinený zradcom, dosadeným človekom, či kúpeným titulom baroneta“. Keď raz Edgestow navštívil de Broglie, všetok svoj voľný čas trávil výlučne v spoločnosti Billa Bleska; a keď jeden z mladších vedeckých pracovníkov placho nadhodil niečo o „vedeckých hodoch,“ ktoré si títo dvaja géniovia pri svojich odborných rozhovoroch užívajú, Bill Blesk sa na chvíľu zamyslel akoby pátral v pamäti a potom povýšene odvetil, že si nespomína, že by o niečom takom hovorili. „Určite tárajú len o rodokmeňoch a Gothajskom almanachu a podobných hlúpostiach,“ znel Curryho komentár, avšak nie v Hingestovej prítomnosti.
„Čo? zasadnutie fakulty?“ roztržito povedal Bill Blesk. „O čom sa hovorilo?“
„O predaji bragdonského lesa.“
„Samé nezmysly,“ zamrmlal Bill Blesk.
„Dúfam, že by ste súhlasili s rozhodnutiami, ku ktorým sme dospeli.“
„Vôbec nezáleží na tom, k akým rozhodnutiam ste dospeli.“
„Ako prosím?“ podivil sa Mark.
„Celé to bolo nezmysel. NIKE by ten les získal tak či tak. Majú páky na to, aby fakultu prinútili k predaju.“

V Nike je čosi temné a aj napriek varovaniu sa Mark stáva jej súčasťou.

Oslovil Marka práve keď otváral vchodové dvere, a tak bol Mark prirodzene nútený sprevádzať ho po štrkom vysypanej príjazdovej ceste k miestu, kde mal zaparkované auto.
„Dajte na mňa, Studdock,“ povedal. „Alebo si to aspoň dobre premyslite. Ja osobne v nejakú sociológiu neverím, ale ak zostanete v Bractone, máte pred sebou slušnú kariéru. Vôbec vám neprospeje, ak sa zamiešate do niečoho ako je NIKE – a, ako je Boh nado mnou, už vôbec tým neprospejete nikomu inému.“
„Myslím, že na všetko existujú dva druhy pohľadu,“ povedal Mark.
„Čože? Dva druhy pohľadu? Na všetko existuje celý tucet druhov pohľadu, až kým nezistíte odpoveď. Potom zostane už len jeden. Ale to nie je moja vec. Prajem vám dobrú noc.“
„Dobrú noc, pán Hingest,“ povedal Mark. Hingest naštartoval auto a bol preč.

Od tohto momentu má Markov život klesajúcu tendenciu a mladý vedec sa dostáva do kontaktu s nadľudskými silami. Zlo a jeho prisluhovači ale neprichádzajú ako hlúpi javiskoví kúzelníci, ani teatrálni predavači použitých áut so stočenými tachometrami. Neponúkajú naivné Mefistotelovské ponuky, práve naopak – prinášajú pomalý pád, ktorý ospravedlňuje „povznesenie ľudskej rasy“ a „vyššie duchovno“. Do duchovného boja vstupujú ale aj postavy z predchádzajúcich kníh a záver je napriek miernej predvídateľnosti príjemným uzavretím tejto trilógie.

Preklad Evy Baloghovej je, rovnako ako v predchádzajúcich častiach, veľmi dobrý. Napriek tomu, že väčšina slovenských čitateľov ešte stále nemá problém s češtinou, je nám bližší ako český preklad z deväťdesiatych rokov. Zaujímavo pôsobia aj názvy kníh trilógie na základe pomenovania planét (Malakandra, Perelandra, Thulkandra), na rozdiel od zaužívaných prekladov pôvodných názvov.

V Európe je kníh s námetom kresťanskej apokalypsy veľmi málo a väčšina z nich je naivná. V tomto prípade však ide o opak, namiesto celosvetovej kataklyzmy sa veci odohrávajú v komornom prostredí anglickej univerzity a možno preto je to ešte zaujímavejšie.

Knihu Thulkandra si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Thulkandra (orig.. That Hideous Strength, 1945)
Kozmická trilógia 3.
Autor: C. S. Lewis
Vydavateľstvo: Porta Libri
Rok vydania: 2017
Prekladateľka: Eva Baloghová
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788081560996


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


20. júla 2018
Igor Čonka