Retro – Thomas More: Utópia

O dokonalom štáte

Thomas Moore - Utopia

Utopickú literatúru bral vážne málokto. Často ani jej autori. Musíte veriť, že žijeme v ešte lepšom ako najlepšom z možných svetov, ak si dokážete predstaviť, že si ľudia „naložia do batôžka pretvárku, lož, faloš a všetko hodia do studne“.

Jednou z takýchto naivných kníh je podľa mnohých Utópia Thomasa Morea. Hoci… možno je to všetko inak.

Kniha má v latinčine názov „Malá, pravdivá kniha, prospešná a zároveň zábavná, o tom, ako by veci mali byť usporiadané na novom ostrove Utópia. Vyšla po latinsky v roku 1516 a do angličtiny bola preložená v roku 1551. More vytvoril názov z predpony ou-, čo znamená v starovekej gréčtine zápor, a topos čo doslova preložené ako miesto. Takže v preklade by išlo o „nemiesto“, alebo ak by sme použili básnickú licenciu – „nekrajina. Osobne si myslím, že autor nebral svoju knihu ani spolovice tak vážne ako niektorí jeho nasledovníci. Možno o tom svedčí aj celé nastavenie príbehu, ktorého rozprávačom je námorník Raphael Hythlodaeus (v doslovnom preklade „šíriteľ nezmyslov“.

Kniha sa delí na dve časti: v prvej autor diskutuje o politických otázkach, v druhej Raphael hovorí o Utópii, ktorá sa nachádza kdesi v Novom svete a má podľa rozprávača dokonalý politický systém. A to doslova. Okrem vlády, ktorá sa na tie časy musela zdať osvietená, sa venuje otázkam usporiadania – na ostrove vládne všeobecná rovnosť a nik nevlastní žiadny majetok. Všetci sú spokojní s jednoduchým spôsobom života, takže nepotrebujú „zbytočné“ povolania. Sú tu zdarma nemocnice, stravovacie zariadenia a celá spoločnosť je nábožensky tolerantná voči všetkým druhom vierovyznaní.

Neskôr román pokračuje ďalšími informáciami, ktoré sa týkajú detailov spoločnosti.

Kniha sa v období svojho vzniku stretla s nadšením aj nepochopením. Niektorí politickí a náboženskí vodcovia sa pokúsili tento model previesť priamo do praxe. Iní knihu vnímali iba ako kritiku vtedajšej spoločnosti alebo jednoduchú fantastiku – akýsi únik z reality, v ktorej autor žil.

Pravda je možno na všetkých stranách.

Ide o politický spis? Určite. Satiru? Nepochybne. Fantastiku? Bez diskusií. Ide o túžbu po lepšej spoločnosti? Áno. V žiadnom prípade však nejde o návod, ako zostaviť dokonalú spoločnosť. More bol oveľa pragmatickejší, než si jeho protivníci chceli pripustiť, čo dokázal neskôr v politických rozhodnutiach. Aj napriek tomu alebo práve preto kniha stojí za prečítanie.

Kniha vyšla rokmi pri príležitosti 500. výročia prvého vydania knihy v slovenskom preklade vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov. Jej český preklad toho roku sprístupnila Městská knihovna v Praze zadarmo.

Knihu Utópia si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Utópia si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Utópia
Autor: Thomas More
Rok vydania: 2017
Jazyk: slovenský
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisov
Počet strán: 119
Väzba: pevná
ISBN: 9788080619664


Pod týmto linkom nájdete články od Igora Čonku na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.



28. júna 2019
Igor Čonka