Retro: Profesor Šiltao alebo socializmus z vesmíru

Profesor Šiltao - obálka
Václav Chlumecký
Janko Kosák v nebi - obálka

Krátky zoznam slovenskej sci-fi vydanej pred rokom 1945 by nebol kompletný bez kníh Václava Chlumeckého. Ten sprostredkoval slovenským čitateľom prvú utópiu.

Chlumecký, vlastným menom Václav Enšpenger, bol politikom za Sociálnodemokatickú a neskôr Komunistickú stranu. Zároveň bol redaktorom viacerých robotníckych a komunistických periodík. Jeho kniha Profesor Šiltao, ktorá prvýkrát vyšla na pokračovanie v novinách Pravda chudoby, dôstojne reprezentuje „socialistickú utópiu“.

Kniha má jednoduchú štruktúru. V okolí Banskej Bystrice pristane vesmírna loď, ktorá má na palube zástupcov vyspelej civilizácie.

Četnícky dôstojník telefonoval svojmu predstavenému do Banskej Bystrice, ktorému vysvetlil o veci toľko, koľko vedel. Nebolo to nič, ale dosť, aby sa tento hneď spojil s vojenským komandom a toto s Prahou. K večeru sa dostavil ku guli zvláštny vlak, ktorý doviezol štyri kompánie vojska. Guľa bola obkľúčená. Na druhý deň všetky denníky sveta priniesli zvesti o ohromnej mysterióznej oceľovej guli.

Na guli samej nebolo vidieť nijaký život, hoci už celý týždeň prešiel pod prísnou strážou vojska. Z celej Európy prichodili učenci, inžinieri, turisti a vojenskí zbohatlíci, aby na vlastné oči videli ten zázrak.

A za tých niekoľko dní sa skutočne podarilo pomocou esperanta-ida dohovoriť sa to najnutnejšie. Starý obor bol profesor, učenec, hvezdár a volal sa Šiltao; prišiel so svojou expedíciou z ďalekého všehomíru, z planéty, ktorá sa pohybuje okolo dvoch sĺnc, a ktorá má dva také mesiace ako my náš jeden.

Samozrejme netrvá dlho a mimozemšťania sa dozvedia, ako to na Zemi vyzerá. Z „miesneho zriadenia“ nie sú uchvátení.

„Máte na zemi ešte vojny medzi jednotlivými národmi, máte ešte štáty? Alebo máte jednotné vedenie pre celú zem?“

„My máme toľko štátov, že vám ich nemôžem ani hneď porátať. A každý má svoje zvláštne záujmy. Z toho pochádzajú hrozné krvavé ruvačky, vojny. Práve teraz sa skončila svetová vojna, ktorá si vyžiadala asi desať miliónov ľudských životov.“

„Beštie! Beštie! Dravá zver! Či nedáva vaša zem toľko živnosti, aby sa všetci dosýta najedli?“

Ako to už v knihách s filozofickým a politickým podtextom býva, bude nasledovať komentár o tom, že aj „u nás to tak bolo“, prípadne „ľudia, spamätajte sa“ a v ďalšom odseku aj nasleduje:

„Ach, teraz rozumiem. Vy máte ešte peniaze, vy máte chudobných a bohatých; chudobní pracujú a podnikatelia zhromažďujú peniaze pre seba. Tak to bolo u nás pred šesťtisíc rokmi tiež a vtedy sa u nás tiež bojovalo.“

A ďalej pokračuje radostným zvestovaním vesmírnych socialistických výdobytkov, len aby sa dostal do konfliktu s Maďarmi, objaví sa v Moskve a pozemšťania zažijú zázraky u „socialistických“ mimozemšťanov. Záver je prvoplánový a každý pochopí, ako sa dej skončí. Dialógy v niektorých prípadoch pripomínajú výkriky na politických mítingoch a o akejkoľvek hĺbke postáv sa nedá ani diskutovať.

Iróniou je, že idealistický autor nezvládol mocenský boj vo vnútri KSČ a bol po názorových rozdieloch s vedením zo strany vylúčený. Zvyšok života prežil v ústraní.

Chlumecký víťazstvo KSČ po druhej svetovej vojne nezažil. Jeho knihy pravdepodobne pre neaktuálnosť a politicky nevhodnú osobu autora upadli do zabudnutia. Objavili sa v tlači takmer po 50 rokoch, keď zbierku jeho próz vydalo vydavateľstvo Tatran. Celé dielo si môžete prečítať v Zlatom fonde SME.


Digitálne vydanie:

Profesor Šiltao
Autor: Václav Chlumecký Enšpenger
Vydavateľ digitálneho vyhotovenia: Zlatý fond denníka SME
Rok vydania: 2009


Pôvodné vydanie:

Janko Kosák v nebi a iné prózy
Autor: Václav Chlumecký
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 1978
Počet strán: 216


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


12. apríla 2019
Igor Čonka