Retro - Nadia: Tajomstvo Modrej vody

Nadia - Tajomstvo Modrej vody

V roku 1996 bol televízny svet pekne rozdelený. Po česky a slovensky sme pozerali Star-trek Novú generáciu a DS9 a na SAT1 sme to dopĺňali novými dielmi, na ktoré „nevyšlo“. Na RTL II na nás popoludní hučalo „Wie aus einem Märchenland Doch die Heimat hat sie nicht gekannt. Nadia ist geheimnisvoll und schön!“. Úvodná pieseň patrila Anime Nadia, Die Macht des Zaubersteins, čiže Fušigi no Umi no Nadia. Žiaľ, seriál som vtedy z objektívnych príčin nedopozeral (káblovka vyradila RTL II). Asi pred rokom Česká televize D prekvapivo vysielala verziu s dabingom.

Autorom príbehu bol Hajao Mijazaki a režisérom Hideaki Anno, čo je samé o sebe lákadlom. Za zmienku stojí aj informácia, že išlo o prvý televízny projekt štúdia Gainax.

Ako už naznačuje názov, hlavnou postavou je štrnásťročná Nadia. V roku 1889 sa v Paríži zoznámi s francúzskym vynálezcom Jeanom, ktorý je v podobnom veku. Nadiu prenasleduje trojica dobráckych zlodejov drahokamov, ktorí túžia získať drahokam nazývaný Modrá voda. Ten ale vlastní Nadia a je to jediná vec, ktorá jej zostala po rodičoch. Celá táto skupina sa za záhadných okolností dostáva na ostrov, ktorý obsadila tajná organizácia Neo-Atlantis. Oproti jej vodcovi a celému systému tajnej spoločnosti vyzerá pán s čudnými fúzikmi z Nemecka a jeho nasledovníci ako úplní amatéri. Do situácie sa zamieša supermoderná ponorka Nautilus a kapitán Nemo, ktorý má nejedno tajomstvo.

Seriál sa veľmi voľne inšpiroval knihami Julesa Vernea Dvadsaťtisíc míľ pod morom a Tajomný ostrov, ale kráča vlastným smerom. Z dnešného pohľadu ide o zaujímavé spojenie príbehu, ktoré zvládnu aj deti, s vážnymi a ťažkými časťami, pri ktorých majú nad čím rozmýšľať aj dospelí. Otázky využitia vedy, ľudských obetí, vykúpenia a odpustenia sú v hlavnej línii zvládnuté dokonale a nechýba ani humorný podtón a vtipy, ktoré dospelí obvykle chápu inak ako deti. Tvorcom sa podarilo vyhnúť aj typickým chybám, ktoré v podobných seriáloch vidíme, a tak prekvapí, že ekonomika je pomerne reálna, rovnako ako fyzika.

Bolo by to takmer dokonalé anime, keby… To „keby“ sa začína po 21 epizóde, ktorá je jednou z emocionálne najsilnejších, V tomto momente sa celý seriál posúva smerom ku kvalitatívnemu dnu. „Ostrovné epizódy“, ako ich niektorí nazývajú, totiž spoločnosť Gainax outsourcovala do akéhosi štúdia v Južnej Kórei, a toto sa stalo seriálu takmer osudným. Nejde tu o jednu alebo dve zlé časti, na čo sme si už museli zvyknúť aj pri niektorých inak výnimočných seriáloch (Grey 17 is Missing a Sub Rosa nech sú príkladom). Tu ide o takmer desiatku častí, v ktorých sa nedeje v podstate nič. Medzi nimi nechýba ani časť, ktorá je v podstate zostrihaná z predchádzajúcich dielov. Našťastie, veci sa niekoľko dielov pred záverom vrátia k pôvodnej kvalite a vyvrcholenie nemá chybu.

Český dabing je dobrý, hoci v niektorých prípadoch vám „hudobné vsuvky“, umiestnené namiesto piesní, trhajú uši a niektoré časti sa zdajú byť trochu nejasné. Vo všeobecnosti však ide o dobrú prácu. Keď ako bonus pridáte možnosť pozrieť si to s deťmi, tak seriálu dáte na ČSFD päť hviezdičiek.


Nadia: Tajomstvo Modrej vody (orig.: Fušigi no umi no Nadia)
Žáner: animovaný, dobrodružný, fantastický
Výroba: Japonsko
Rok výroby: 1990
Epizódy: 39 po 25 min.
Réžia: Hideaki Anno
Scenár: Hajao Mijazaki


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


3. augusta 2018
Igor Čonka