Retro: Identita

Identita - poster

Fanúšikovia komiksov v tom majú jasno: jedným z najlepších filmov minulého roka bol Logan. Hororoví fanúšikovia si ale pre zmenu myslia, že najlepším filmom režiséra Jamesa Mangolda bola Identita z roku 2003.

Nepokojná noc. Leje ako z krhly. Pred komisiu 24 hodín pred popravou prevážajú brutálneho schizofrénneho vraha Malcolma Riversa (Pruitt Taylor Vince). Kým ho komisia netrpezlivo a nervózne čaká, Dr. Malick (Alfred Molina – Frida, Spider-Man 2) kolegov informuje o svojej domnienke, že u Riversa je stále šanca na nápravu. Že si nezaslúži trest smrti, ale „len“ doživotie v ústave. Strih. Uprostred temnej daždivej noci sa v moteli na konci sveta za absurdných okolností stretáva skupinka rôznorodých postáv (rozhádaný mladý párik, manželia s malým synom, bývalý policajt, majiteľ motela, drsňák prevážajúci nebezpečného psychopata k súdu). Po jednom začnú umierať.

Mangold je zručný režisér, ktorý sa snaží vyhýbať sa žánrovému škatuľkovaniu. Vďaka tomu v jeho filmografii nájdeme kriminálku (Krajina policajtov), životopis country legendy (Walk the Line), western (3:15 vlak do Yumy) alebo time travel romantiku s Hughom Jackmanom Kate a Leopold. A slasher Identitu.

Aj vďaka šokujúcemu finálnemu zvratu nejde o štandardný slasher. Pod tým pojmom si väčšinou predstavíme nenáročný krvák s ľahko charakterizova­teľnými postavami stredoškolákov/vy­sokoškolákov, ktorých maskovaný vrah po jednom vybíja z hry. Nie je to práve najnáročnejší žáner na svete, hoci aj tu sú kultové výnimky (Halloween, Piatok 13, Vreskot, Nočná mora z Elm Street). Identita je na tom inak. Postavy sú (až na jedno dieťa) dospelé, finálny twist rozhodne nie je tradičnou ingredienciou bežných slasherov (a vlastne tých twistov je tam oveľa viac) a zvláštne, do filmu akoby nezapadajúce scény s Riversom naznačujú, že sa na nás chystá habaďúra. A to poriadne veľká.

Výborná je atmosféra. Hlboká noc, stále prší, hrdinov ubúda, telá miznú, preživších je čoraz menej a sú stále vystrašenejší. Nevedia, s kým sa zahrávajú, ani to, čím ho vyprovokovali. Prípadne sa len ocitli v nesprávny čas na nesprávnom mieste? Alebo je naozaj pointa v tom, že motel stojí na starom indiánskom pohrebisku???

Herci sú super. Ray Liotta (Mafiáni, Turbulencia) nikdy nebol veľký sympaťák, ale ako buldog, ktorý transportuje smrteľne nebezpečného väzňa (Jake Busey, syn Garyho z druhého Predátora a prvej Smrtonosnej zbrane) je v pohodičke. S Johnom Cusackom (kingovka Pri mne stoj!, Con Air) tvoria údernú dvojku, akú by ste v podobnej situácii chceli mať na svojej strane. Mnohé postavy sú síce predvídateľné, ale zaujmú mrazivý Pruitt Taylor Vince a Alfred Molina dobrosrdečne (alebo iba strašne naivne?) hľadajúci dobro tam, kde žije len čisté, stopercentné zlo.

Takže ak máte chuť na riadne temný, šikovne prekombinovaný a sviežo prekvapivý daždivý nočný triler, určite si Identitu pozrite.

Na záver uvádzam spoilery.

Celý film by sa dal chápať ako vnútorný súboj vraha o to, ktorá z jeho osobností prežije, resp. zvíťazí. Kdesi v kútiku duše tuší, že je plný zla, ale zároveň cíti, že ešte je šanca zvrátiť to. Všetko dianie v hoteli je čisto v jeho hlave. Keďže nakoniec zvíťazí mladá kočka, ktorá netúži po ničom inom, len pokojne žiť na pomarančovej farme, dá sa to pochopiť tak, že nakoniec zvíťazilo dobro (= šialený masový vrah má šancu na zmenu k lepšiemu). Režisér na nás však nachystal ešte jeden krutý twist tesne pred záverečnými titulkami. Ukáže sa, že malý chlapec v skutočnosti prežil výbuch a v podstate on bol najväčším zlom príbehu. Zabíja kočku, a tým pádom prežije zlo.

Koniec spoilerov.


Identita (orig.: Identity)
Žáner: horor, slasher
Výroba: USA, 2003, 90 min.
Réžia: James Mangold
Hrajú: John Cusack, Alfred Molina, Amanda Peet, John Hawkes, Ray Liotta, Rebecca De Mornay, Clea DuVall, John C. McGinley, Jake Busey, William Lee Scott, Pruitt Taylor Vince, Matt Letscher a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiaci link

Recenzia: Kate a Leopold


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


6. júla 2018
Ivan Kučera