Retro: Cesta slepých vtákov, Runa Rider a Slnečné jazero

Ďakujeme, pán Souček

Cesta slepých vtákov - obálka - mladé letá 1969
Cesta slepých ptáků - SNDK - 1964
Cesta slepých vtákov - komiks
Slnečné jazero - komiks

Asi málokto sa do československej literárnej fantastiky zapísal tak výrazne ako Ludvík Souček. Okrem propagácie vedy a techniky po ňom zostala nezmazateľná stopa v oblasti sci-fi. Bol to práve jeho článok Přímluva za budoucnost, vďaka ktorému sa na konci 70. a na začiatku 80. rokov minulého storočia začali formovať prvé kluby nadšencov fantastiky a sci-fi sa zaradila medzi viac-menej akceptované žánre, na ktoré sa prestalo pozerať s pohŕdaním.

Asi najvýnimočnejším dielom tohto autora v oblasti science fiction zostane trilógia Cesta slepých vtákov, Runa Rider a Slnečné jazero. Knihy sú podané ako reportáže, doplnené o fiktívny aj reálny materiál. Nechýba obrazová dokumentácia a prepisy z dennej tlače. Dej prvej knihy * Cesta slepých vtákov* sa odohráva na začiatku 60. rokov. Jej hrdina doktor Kameník sa zhodou okolností dostane do kontaktu s kolegom z Islandu. Záľuba doktora Kameníka v entomológii oboch privedie na stopu objavov, ktoré súvisia s pobytom Julesa Vernea na Islande a neznámymi artefaktmi mimozemského pôvodu.

Kniha je aj na dnešné pomery napísaná výnimočne pútavo. Souček sa dostáva pod kožu čitateľa a spája fakty s fikciou tak brilantne, že v niektorých chvíľach uvažujete, či napríklad trieda chrobákov Leptodirus naozaj existuje a či je pravdou, že v jednej jaskyni nájdete iba jeden druh. Zalistujete aj vo verneovkách a zistíte, že autor sa jednoducho vyznal. Keď sa ešte vcítite do začiatku 60. rokov, keď boli revolučné objavy takmer na dennom poriadku a kozmický výskum napredoval míľovými krokmi, budete doslova nadšení.

Je však pravdou, že kniha musela obsahovať časti, ktoré ju urobili „priechodnou“ pre vtedajšiu cenzúru. A tak sa postavy občas pustia do „zlých imperialistov“ alebo nezabudnú spomenúť výdobytky socializmu. Pri správne nastavenom čitateľskom filtri vám tieto narážky nebudú vadiť.

Ďalšie časti trilógie sú už plnokrvné scifi. Sú dynamické, dobre sa čítajú, ale chýba im nádych tajomnosti prvého dielu.

Šťastie v nešťastí nášho prostredia mala kniha ešte raz, keď sa objavila na stránkach časopisu Elektrón. A nie hocijako. Išlo o komiks, ktorý kreslil geniálny Jozef Schek. Autorke textov Kamile Staškovej sa podarilo vystihnúť podstatu a naplno sa prejavila kreativita a schopnosti tvorcov. Pre mnohých bol Elektrón a jeho zadné stránky prvým kontaktom s komiksom a nadšenie z neho im zostalo na celý život.

Azda ešte lepšou správou o adaptácii je, že filmový projekt, ktorý pripravuje niekoľko českých produkčných spoločností, je v podobnom štádiu ako Válka s mloky. Takže nikomu nebude zle z toho, ako skvelých hrdinov hrajú tridsaťkrát prevarené seriálové hviezdy a výnimočnú atmosféru bude „dopĺňať“ humor a „posolstvo pre celé rodiny“.

Pre všetkých, ktorí si chcú túto klasiku prečítať ako e-book, máme ešte jednu informáciu: trilógiu nájdete na stiahnutie na stránkach Městské knihovy v Praze:

Cesta slepých ptáků

Runa Rider

Sluneční jezero


Prehľad vydaní:

Knižné vydania

Cesta slepých ptáků

1964 – SNDK – Státní nakladatelství dětské knihy
1999 – Baronet
2006 – Baronet
2019 – Městská knihova v Praze

Cesta slepých vtákov – slovenské vydanie
1969 – Mladé letá

Runa Rider

1967 – SNDK – Státní nakladatelství dětské knihy
2007 – Baronet
2019 – Městská knihova v Praze

Sluneční jezero

1968 – SNDK – Státní nakladatelství dětské knihy
1976 – Albatros (ČR)
2007 – Baronet
2019 – Městská knihova v Praze

Spojené vydania

Cesta slepých ptáků/Runa rider
1976 – Albatros
2012 – Akcent

Cesta slepých ptáků/Runa Rider/Sluneční jezero
1989 – Albatros

Komiks

Cesta slepých vtákov
1978 – 1980, časopis Elektrón, scenár Kamila Stašková, kresba Jozef Schek

Runa Rider
1980 – 1981, časopis Elektrón, scenár Kamila Stašková, kresba Jozef Schek

Slnečné jazero
1981 – 1982, časopis Elektrón, scenár Kamila Stašková, kresba Jozef Schek

Cesta slepých vtákov, Runa Rider a Slnečné jazero, scenár Kamila Stašková, kresba Jozef Schek
2003 – In Velká kniha komiksů, vyd. BB ART


Recenzent Igor Čonka digitalizuje staré knihy pre Zlatý fond SME, je nadšenec alternatívnych dejín a členom projektu Zabudnuté knihy. Preložil niekoľko kníh a je autorom detektívky Nikomu nebudeš chýbať.

Pod týmto linkom nájdete články od Igora Čonku na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.



29. novembra 2019
Igor Čonka