Ohnivé pero Q3 2009: Requiem for a Dream

Milujem jeseň a to z jediného dôvodu. Vtedy mi totiž môj priateľ posiela listy. Denne celé náruče listov. Nemusí, keďže sme v neustálom osobnom kontakte, ale on chce. Večer čo večer sa v tomto ročnom období vraciam do izby s novým nočným čítaním.

Odpisovať nestíham. Ani to nie je potrebné. Všetko mu vždy vyrozprávam, keď sa stretneme. Mlčky ma počúva. Nechce ma prerušovať, aby mi nepretrhol tenkú niť myšlienok.

Radšej píše. Kým dorozprávam, čakajú na mňa desiatky nahrubo popísaných hárkov v rôznych farbách. Najradšej mám oranžovožlté. Ako slnko. Ako úsmev. Hrejivé a milé.

Ale obzvlášť nemám rada tie najbližšie k začiatku zimy. Sú ponuré. Smutné. S ťažkým srdcom ich opatrne beriem medzi prsty a ešte s ťažším ich odkladám. Sem tam premoknú mojimi slzami.

Nemá rád keď plačem a preto s listami načas vždy prestáva. Neznáša ani moje snahy o utešovanie. Všetky prejavy nehy v takých chvíľach tvrdohlavo odmieta. Vtedy tiež plačem. Nemôžem za to. Neviem to ovládať. A ani on. Máme príliš zložité povahy. Naše korene sú pevne zapustené každé v inej zemi. Rozdiely nezmiznú nech robíme čokoľvek.

Uvedomila som si krutú skutočnosť po ďalšej takej hádke. Priepasť je príliš veľká. Príliš. Sadla som si k oknu a pozorovala obzor.

Na podobločnicu dopadli prvé snehové vločky. Jeseň prichádzala o svoju moc. A ja tiež. Moje oči nabrali farbu zimy. Nekonečné záveje mi zastreli myseľ a s posledným výdychom starého vládcu vydýchlo i moje telo.

Z výšky som pozdravila verného priateľa.

Jeho nahé konáre sa triasli zimou.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

9. novembra 2009
Anjelka