Reportáž: Zombie Walk 2013

Zombie Walk 01
Zombie Walk 02
Zombie Walk 03
Zombie Walk 04
Zombie Walk 07

V Bratislave bolo pekné slnečné popoludnie. Všade vládol pokoj, aký býva cez víkend. Návštevníci mesta si prezerali pamiatky, obyvatelia sa vybrali na prechádzku, posedieť v kaviarni, porozprávať sa. Toto pokojné popoludnie zrazu prerušil zvuk sirény, oznamujúcej dačo, čo nikto nečakal. Všetko stíchlo, len v diaľke sa ozýval šuchot stoviek nôh a dáky krik. V tom kriku sa dali rozoznať len dve slová: „Mozočky! Pľúcka!“


Takto dáko by sa mohla začať dáka apokalyptická poviedka, prípadne román. Ale v sobotu 18. mája 2013 to bolo trochu ináč – v Bratislave sa uskutočnil už druhý ročník Zombie Walku. A keďže pred troma týždňami som sa zúčastnil na SlavCone prednášky Ako prežiť zombie apokalypsu, zvedavosť mi nedala, vybral som sa zažiť aspoň chvíľu pocitu byť v obkľúčení zombií.

Zhromaždenie účastníkov sa konalo na Námestí slobody, kam som dorazil po trinástej hodine. Nájsť „zombíčkárov“ bolo celkom ľahké, priviedli ma k nim krvavé stopy. Zišlo sa tam okolo 200 ľudí, poniektorí dokončovali posledné úpravy svojho vzhľadu a všade vládla výborná nálada. Mohli ste tam stretnúť masky z filmov Resident Evil, Červená čiapočka, Snehulienka a iných.

Krátko po štrnástej hodine sa začal oficiálny príhovor hlavného organizátora Zombie Walku, ktorý všetkých oslovil slovami: „Milé deti, o chvíľku vyrážame do ulíc veľkomesta, tak si tento pochod užite, nestrašte ostatných (hlavne nie deti). Je to akcia pre vás a o vás.“ A mohlo sa vyraziť!

Zombie sa pomalým krokom vydali na pochod. Trasa bolo určená nasledovne: Námestie slobody, Hodžovo námestie, Poštová, Kamenné námestie, Šafárikovo námestie, Špitálska ulica, Kollárovo námestie a záver bol znova na Námestí slobody.

Pohol som sa s nimi, však to bolo pochod, keď v tom ma zastavil starší pán s paličkou a položil mi otázku: „To je ten zraz upírov? Dávali to v rádiu, tak som sa sem prišiel pozrieť.“

Počas pochodu sa bolo na čo pozerať. Keďže zombie nie sú stále veľmi rozšírené, ale dajú sa považovať za „ohrozený druh“, ochrancov im robila polícia, ktorá zároveň dohliadala na to, aby pochod prebehol v poriadku. Bolo veľmi zaujímavé sledovať ľudí, ktorí o ničom netušili, akí sú prekvapení, vyťahujú mobily, fotoaparáty a snímajú „zombíkov, zombíčky i zombíčatá“.

Zopár párikov aj zostalo v šoku (hlavne dievčatá), keď okolo nich prechádzali. Siréna sa veľmi dobre ozývala v podchode z Hodžovho námestia smerom na Poštovú ulicu a zombie vyliezajúce z podchodu vyzerali ako z filmu.

Celý pochod trval približne hodinu a pol. Naše milé zombie sa vrátili späť na Námestie slobody, kde sa konalo vyhlásenie najlepšieho Zombie teamu a losovanie o lákavé ceny.

Po oficiálnom ukončení sa večer konala afterparty v známom bratislavskom klube FUGA, ktorej som sa bohužiaľ nezúčastnil, keďže tohtoročný Zombie Walk bol iba časťou môjho programu v Bratislave. Ale môžem povedať, že to bola veľmi príjemná akcia, na ktorej „pretieklo“ veľa krvi a vládla „zimomravá“ nálada.

Myslím, že všetky masky by si zaslúžili cenu a hlavne uznanie ostatných, ktorí nenabrali odvahu stať sa aspoň na chvíľku „živým mŕtvym“. Tí, ktorí neboli, môžu iba ľutovať!


Foto: autor.

Ďalšie fotografie z akcie nájdete v albume autora.


Zombie Walk 05 Zombie Walk 06 Zombie Walk 08
Zombie Walk 09 Zombie Walk 10 Zombie Walk 11

23. mája 2013
Serjoža Serjožovič