Reportáž: World of Bricks v Trnave

Poznáte malajský animovaný seriál Mechamato? Nie? Je to príbeh chlapca menom Amato, ktorý sa nechtiac stane pánom MechaBota. Ten má schopnosť mechanizovať a spolu s Amatom vytvoria hrdinu menom Mechamato. Chytajú zlých robotov, ktorí utiekli z havarovanej vesmírnej lode. Jedným z jeho protivníkom je aj kráľ kociek, King Boxell. S kráľom kociek som sa stretol aj ja, v sobotu 8. 4. 2023, v OC Max v Trnave, kde práve prebieha výstava s názvom World of Bricks.


Volá sa Andy Bartek a je najväčším oficiálnym zberateľom Lega v strednej Európe. Lego zbiera už dlhé roky, ale nemá ho uložené v škatuliach. Už pár rokov usporadúva výstavy na rôznych miestach Slovenska. Aktuálne môžete časti jeho zbierky vidieť na výstave, ktorá sa koná od 10. 3. do 31. 5. 2023 v OC Max Trnava a od 1. 4. do 11. 6. 2023 v OC Max Trenčín a vo Zvolene.

Ako mi pán Bartek prezradil, celá jeho zbierka zaberá okolo 1200 m2. Výstava v Trnave má rozlohu okolo 400 m2, ostatné dve sú menšie – do 100 m2. Pri vchode do výstavnej miestnosti v Trnave vítal návštevníkov čarovný svet Harryho Pottera, zostavený prevažne zo špeciálnych edícií. Nechýbala sova Hedwiga, škola Rokfort či Rokfortský expres. Nasledovalo Staré mesto, kde ste mohli vidieť modely budov z minulého storočia až po najnovšie. Mohli ste obdivovať aj palác Tádž Mahal. Hneď po ňom som sa preniesol do univerza Star Wars, konkrétne do Klonových vojen.

Jednou z dominánt výstavy je aj scéna vylodenia v Normandii. Nielen skladanie lega zaberie čas, ale aj výroba scény či krajiny. V prípade vylodenia výroba trvala dva týždne. Nechýbala ani bitka pri Kursku. Tá bola pre zmenu postavená z kociek značky Cobi. Celá expozícia je prehliadkou rôznych stavebníc ako napríklad Lego Friends, Lego City či Lego Technic alebo Fabuland. Lego Friends je určené pre dievčatá, Lego City zasa obsahuje aj funkčné modely vlakov. Vystavených exponátov bolo veľmi veľa.

Našli ste medzi nimi dinosaury, tanky, autá, postavičky, celé mestá, banky, vlakové súpravy, egyptský chrám a mnohé ďalšie. Mohli ste tam obdivovať aj špeciálne série lego figúrok, ktorým dominovala zlatá lego figúrka aj s diplomom (certifikátom). Ak ste sa chceli stať majiteľom takejto figúrky, museli ste mať obrovské šťastie. Ako som sa dozvedel, jediná séria, ktorá pánovi Bartekovi chýba, sú figúrky britských olympionikov. Lego Duplo malo tiež svoje zastúpenie, aj keď ho bolo pomenej. Súčasťou výstavy bol aj v detský kútik, v ktorom sa moje deti „vyskladali“, zatiaľ, čo ja som sa venoval expozícii.

Strávil som tam príjemný čas nielen obdivovaním stavebníc, ale je rozhovorom. Ak by ste nemali kedy navštíviť práve prebiehajúce výstavy, nezúfajte. Ak cez leto navštívite Tatralandiu či Beckovský hrad, s touto výstavou sa tam určite stretnete. A popritom si uvedomíte, že prvá kocka Lega oslávila minulý rok 90. narodeniny.

Foto: Autor


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


28. apríla 2023
Serjoža Serjožovič