Reportáž: Výstava drakov

dračie zuby
Európsky červený drak
Európsky červený drak - opis
Lesný vreteničí drak - opis
Lesný vreteničí drak
Lesné dráča vo vajíčku
Morský drak
Zlatý púštny drak - vajce

V nákupnom centre Shopping Palace v Bratislave sa v dňoch 9. 11. až 30. 11. 2018 uskutočnila Výstava drakov.

Mená ako Smaug (známe aj ako aj Šmak), Falco, Zafira, Bezzubka, Ruth a iné poznajú fanúšikovia fantastiky na celom svete. Ich nositelia, draky, patria už po celé stáročia k tým najfascinujúcejším stvorenia, s ktorými sa možno vo fantasy literatúre stretnúť. Sú silné, múdre, impozantné, strážia poklady. V starších príbehoch ich museli statoční rytieri zabiť, aby zachránili krásnu princeznú, v tých novších s nimi hrdinovia spolupracovali či dokonca na nich jazdili.

Výstava predstavila tieto druhy: zlatý púštny drak, európsky červený drak, morský drak Kraken, kostený drak a lesný vreteničí drak. Keďže draky sa rodia z vajec, nechýbali ani ich modely. Všetky vystavované exponáty boli primerane spracované, čo tešilo najmä najmenších návštevníkov.

histórie poznáme mnoho druhov a podôb drakov. Vo väčšine kultúr draky chrlia oheň, no vyskytujú sa aj také, ktoré vydychujú mrazivý vzduch, kyselinu či dokonca paru. Niektoré draky majú sto hláv (napr. v gréckej mytológii drak Ladón), zatiaľ čo čínske draky majú iba jednu hlavu. V našich rozprávkach sa väčšinou vyskytujú trojhlavé.

Prvé zmienky o drakoch sa nachádzajú už v Epose o Gilgamešovi, ktorý pochádza približne z roku 3000 pred n. l. Zmienky o drakoch, resp. o hadoch s krídlami, nájdeme aj v memoároch Alexandra Veľkého či uznávaného gréckeho historika Herodota. Vo východných kultúrach má najviac príbehov s drakmi Čína. Tam boli tieto tvory považované za bytosti, ktoré ľudom pomáhali. Čínsky drak je najznámejším symbolom šťastia. Keď sa spomínajú legendy, nesmieme zabudnúť aj na najznámejšiu kresťanskú legendu o svätom Jurajovi a drakovi.

Za tieto mystické stvorenia by sme mohli považovať aj niektoré druhy dinosaurov. Draky a dinosaury majú k sebe veľmi blízko. Termín dinosaurus sa začal používať až v roku 1842, keď ho navrhol anglický vedec Richard Owen. Dovtedy ľudia nazývali veľké jaštery drakmi. V roku 1912 na malom ostrovčeku v Indonézii núdzovo pristál pilot van Deyk. Od domorodcov si vypočul povesti o ľudožravých drakoch, ktoré nebral vážne. No keď sa s jedným z nich stretol tvárou v tvár, svoj názor prehodnotil. Ešte toho istého roku sa na tento ostrov vybrala vedecká výprava, ktorá tohto „netvora“ s papuľou plnou ostrých zubov a veľkým hadím jazykom preskúmala – zrodil sa tak varan komodský.

Kryptozoológia je pseudoveda (paveda), ktorá sa zaoberá výskumom či hľadaním zvierat, ktoré sa považujú za vyhynuté alebo mýtické. Aj v nej nájdeme zmienky o „drakoch“. Či už je to známa Nessie z jazera Loch Ness v Škótsku, alebo Mokele mbembe z dažďového pralesa v Kongu. I keď tieto tvory sú považované skôr za prežívajúce dinosaury.

Ale výstava drakov nebola určená takýmto tvorom. Predstavila drakov tak, ako ich poznáme z rozprávok – so šupinatým telom, ostrými zubami a krídlami. Potešila nielen deti, ale aj dospelých, ktorí sa pri pohľade na nich vrátili do svojich detských čias.

Výstava drakov mala veľký úspech nielen medzi detskými návštevníkmi centra. Škoda len, že táto expozícia dosiaľ nezavítala aj do iných miest.


Foto: Autor

Viac fotiek z výstavy nájdete vo facebookovskom albume Serjožu Serjožoviča.


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


Pozn. red.: Ak ste sa s touto alebo podobnou výstavou stretli aj niekde inde, napíšte nám, prosím, do komentárov.


27. marca 2019
Serjoža Serjožovič