Reportáž: Veľtrh Svět knihy a udeľovanie Cien Akadémie SFFH za rok 2015

Svet knihy 2016
Cena Akademie 2016 - 1
Cena Akademie 2016 - 2

Od dvanásteho do pätnásteho mája 2016 sa v Prahe uskutočnil knižný veľtrh s názvom Svět knihy. Každého priaznivca sci-fi, fantasy a hororu bude určite zaujímať, že program bol plný akcií, zameraných aj na propagáciu týchto žánrov. Medzi množstvom kníh v stánkoch známych vydavateľstiev, bolo možné nájsť aj knihy domácich a zahraničných autorov SFFH.

Návštevníci si mohli užiť stretnutia so známymi spisovateľmi, autogramiády a besedy o knihách a tvorbe. Napríklad milovníci série Kladivo na čaroděje sa mohli na jednom z posedení s autormi spojenom s autogramiádou dozvedieť, čo je nové vo svete Kladiva, aké má jeho tvorca Jiří Pavlovský plány do budúcnosti ale aj to, kam bude smerovať nová séria.

Na Světě knihy v rámci programu prebehol aj 21. ročník Ceny Akadémie v žánroch sci-fi, fantasy a hororu. Tak, ako každý rok, slávnostné odovzdávanie cien padlo na sobotu, čo bolo 14. mája.

Akadémia SFFH vznikla ešte v roku 1995 ako nezávislé združenie ľudí, ktorých činnosť súvisí s vytváraním hodnôt a podporou žánrov sci-fi, fantasy a horor. Jej cieľom je skúmanie a hodnotenie diel uvedených žánrov vydaných v Čechách a na Slovensku. Ceny, ktoré Akadémia udeľuje, majú snahu obsiahnuť žánre SFFH čo najkomplexnejšie. To znamená, že ocenenia sú udeľované nielen spisovateľom, ale aj prekladateľom, vydavateľom, výtvarníkom a ďalším, ktorí sa podieľajú tvorbe a propagácii diel. Už od svojho počiatku bola Akadémia terčom kritiky. Niekedy bola diskusia opodstatnená, niekedy úplne zbytočná a hysterická. V každom prípade prešla táto organizácia dlhú cestu, počas ktorej sa vyvíjala a dospievala.

Minulé roky sa niesli v znamení zmien, ktoré uskutočnili ešte predošlí organizátori Zdeněk Rampas a Jana Jůzlová. Ceny Akadémie nabrali nový svieži smer a opäť sa stali zaujímavým a všeobecne prijímaným podujatím. Po ich odchode funkcie sa novým organizátorom stal Ondřej Morava. Predpokladalo sa, že bude v nastavenom trende pokračovať, prípadne ako nový a čerstvý „vietor“ v radoch Akadémie vykoná nejaké progresívne organizačné zmeny.

Preto sme sa v sobotu so zvedavosťou usadili na stoličky vo veľkej sále výstaviska a očakávali, čo tento ročník prinesie. Boli sme zvedaví nie iba na víťazov jednotlivých kategórií, ale aj na to, ako bude táto slávnosť prebiehať. Okolo nás sedeli samé známe tváre. Spisovatelia, vydavatelia, prekladatelia, redaktori, fotografi a samozrejme blogeri. Atmosféra pred udeľovaním cien aj po ňom bola vynikajúca. Veď mnohí sa videli opäť po roku a mohli tak spolu osobne prebrať všetky novinky a úspechy. Najmä tie pracovné.

Medzi ocenenými bola aj dcéra a zároveň spolupracovníčka režiséra Karla Zemana pani Ludmila Zemanová, ktorá osobne prevzala cenu za dlhoročnú prácu a prínos svojho otca pre fatastiku. Pani Ludmila spolu so svojou dcérou napísala monografiu o živote a tvorbe tohto výnimočného človeka. A za knihu Karel Zeman a jeho kouzelný svět si taktiež prebrala ocenenie Akadémie, no v kategórii Nádejný nováčik/počin ro­ka.

Trailer: Cesta do pravěku

Karel Zeman bol umelec, ktorého filmy (napr. Cesta do praveku, Baron Prášil, Vynález skazy) pozná asi každý. Dokázal preniesť na plátno tie najväčšie príbehy žánru, a to spôsobom, ku ktorému nepotreboval nič z techniky dnešných čias. Napriek tomu sú jeho filmy úžasné a svet, ktorý v nich stvoril, sa vryje do mysle každého diváka. Bol vzorom pre mnohých animátorov a filmárov nie len doma, ale aj v zahraničí. Jeho osobitý štýl a prístup k tvorbe či nenapodobiteľný rukopis formovali mnohých z dnešnej staršej a strednej generácie milovníkov sci-fi a fantasy žánru. Bolo pre mňa veľkým zážitkom pozorovať jeho dcéru, nádhernú a usmiatu ženu, ako zostáva na pódiu a osobne odovzdáva ceny ďalším víťazom.

Celkový dojem zo slávnostného udeľovania cien Akadémie za rok 2015 však kazil svojimi omylmi a celkovým prejavom len sám organizátor ako moderátor. Jeho kolegyňa Adéla Červenková síce zachraňovala, čo mohla, no jej posledná veta: „A teraz bude nasledovať už len rituálna samovražda moderátorov…“ hovorí za všetko.

Nové vedenie Cien Akadémie SFFH sa svojej úlohy udržať nastavenú latku aspoň na rovnakej úrovni, ako bola po minulé roky, zhostila veľmi ľahostajne. Úplne zlyhala v komunikácii s žánrovými médiami, ktorým neposkytla oficiálne informácie ohľadom nominácií či vyhlásení Cien Akadémie (Fandom.sk čerpal informácie o výsledkoch z webu XB-1, pozn. red.). Rovnako na tom bol web Akadémie, kde v čase písania tejto reportáže boli posledné informácie z mája 2015. Takýto prístup k organizácii je na škodu veci. Znižuje to vážnosť podujatia a radosť z víťazstiev. Zostáva len dúfať, že organizačné nedostatky 21. ročníka boli spôsobené len tým, že sa nový tím iba oťukával.

Nielen v zahraničí, no aj v Čechách a na Slovensku je množstvo naozaj dobrých spisovateľov, prekladateľov, vydavateľov, vynikajúcich výtvarníkov a ďalších, ktorí sa žánrom SFFH venujú. Preto by bolo veľmi smutné, keby sa jedno z mála ocenení, ktoré sa im môže za ich prácu a snahu dostať, ocitlo v slepej uličke.


Súvisiaci link

Výsledky Ceny Akadémie SFFH za rok 2015


19. mája 2016
Ena