Reportáž: UniCon Trnava

UniCon 2016 - FMK, Jama
UniCon 2016 - turnajova cast v piatok
UniCon 2016 - tahaky v mobile
UniCon 2016 - LARP je oblubena zabava
UniCon 2016 - ako si vyrobit armorovy kostym
UniCon 2016 - hry v telocvicni trochu inac

Rozmýšľali ste dakedy nad tým, kde všade na Slovensku sa konajú cony? Priznám sa, ja áno. Najviac takýchto akcií sa samozrejme organizuje v našom hlavnom meste (AnimeShow, Slavcon, Istrocon, Mangafest). Ďalej sa koná Galacon v Galante a v ostatných rokoch sa obnovil PegasCon v Prešove (ktorý je, mimochodom zajtra). Možno sa organizujú aj ďalšie menšie cony v iných kútoch Slovenska.

Uplynulý týždeň do zoznamu conov pribudol UniCon, ktorého prvý ročník sa uskutočnil v dňoch 12. – 14. februára na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda v mojom rodnom meste, Trnave. Hoci ma cez víkend čakala práca a rodina, rozhodol som sa tento minicon navštíviť aspoň na pár hodín.

UniCon bol od začiatku prezentovaný ako con zameraný na hry a hráčov. Zorganizovali ho študenti FMK UCM. Priznám sa, počítačovým hrám veľmi neholdujem, ale zvedavosť mi nedala. Vstupné bolo rozdelené do viacerých kategórií. Základné stálo 5 eur a oprávňovalo návštevníka ísť na prednášky, workshopy a do herne. Ak ste chceli sledovať turnaje hier, resp. si zahrať, ceny sa pohybovali od 10 – 15 eur. Mohli ste si samozrejme kúpiť aj VIP vstupenku. K lístkom ste dostali aj takzvané unicoiny, ktoré nahradili tombolové lístky.

Keďže prvá prednáška z názvom Mobile Game Desing Workshop sa nekonala, vybral som sa na con až podvečer. Registrácia prebehla veľmi rýchlo a ja som sa vydal hľadať „gamerov“. Celá akcia sa odohrávala na prízemí a prvom poschodí Fakulty masmediálnej komunikácie. A tu nastala menšia komplikácia. Nielen ja, ale ako som si všimol, aj ostatní návštevníci mali problém nájsť prednáškové miestnosti. Chýbalo na nich označenie, ale po chvíľke sa všetko v hlavách uložilo a človek sa dokázal zorientovať podľa mapy priestorov.

Ako prvú som navštívil Retroherňu – interaktívne múzeum hernej histórie, kde „kraľovali“ staré počítače a playstationy. Táto miestnosť bola zaplnená asi najviac mohli ste si tu zahrať Prince of Persia, Crash Bandicut, Bombermana a iné staršie hry. Ďalej na chodbe sa nachádzalo pár stolov, kde ste si mohli zasadnúť k stolovým hrám.

Podarilo sa mi nájsť aj prednáškové miestnosti, ktoré žiaľ zívali prázdnotou. Rozhodol som sa ísť pozrieť do turnajovej časti, ktorá sa nachádzala na prízemí v telocvični. Dokopy sa tam zišlo asi 20 hráčov, ale niet sa čomu čudovať, bol iba piatok a väčšina návštevníkov bola ešte v práci, v škole alebo sa proste chystala prísť až v sobotu. Piatok ešte nekončil a na návštevníkov čakala projekcia českého filmu 5 pravidel a turnaje v hrách League of Legends a NHL 2016. Po skončení týchto aktivít nasledovalo posedenie v blízkom Cerveza Pube. Ale to už som bol doma, keďže ma čakal pracovný víkend.

V sobotu dopoludnia sa konali prednášky a panelové diskusie na témy LARP a Cosplay. Obe témy spolu úzko súvisia. Stihol som iba panelovú diskusiu o LARPe, kde jedným z prednášajúcich bol aj Roman „RoSzomak“ Szomolai, ktorý pravidelne prednáša aj na Istrocone a ComicsSalóne. Diskutovalo sa tam o rôznych LARPoch, napr. českí larpisti organizujú pirátsky LARP v Chorvátsku (majú tam dokonca prenajatú loď) alebo sa tam spomínali aj hráči z Košíc, ktorí organizovali mafiánsky LARP. Po skončení tejto diskusie nasledovalo menšie prekvapenie pre návštevníkov. Tí, ktorí mali záujem, si mohli zahrať LARP pod vedením RoSzomaka s názvom Papers.

Odbehol som si pozrieť aj prednášku Kiu Be – Cosplay Workshop, kde sa rozprávalo o materiáloch a technikách používaných pri ich výrobe.

Medzitým v turnajovej časti, ktorá sa v tento deň zaplnila do posledného miesta, prebiehali turnaje v hrách Heartstone a Counter Strike: Global Offensive. K dispozícii bol návštevníkom aj fotoateliér, kde ste si mohli nechať urobiť fotky na facebook. Nechýbal ani stánok jedného z hlavných sponzorov, spoločnosti Gigabyte, ktorej počítače ste mohli tiež vyskúšať. Sobotný večer končil afterpárty.

V nedeľu som sa bohužiaľ zúčastniť nemohol, takže iba opíšem, čo sa malo diať podľa programu: Dokončili sa finálové turnaje v hrách FIFA 2016, DOTA2, prednášky, predstavil sa i ultimátny hráč Hakki_Junior a nasledoval záver – tombola. Ceny boli určite zaujímavé a potešili každého výhercu.

Možno si poviete: Oplatilo sa tam ísť? Aj keď mne ako fanúšikovi fantastiky tam chýbali ľudia mojej „krvnej skupiny“, prednášky o fantastike, prezentácia masiek, môžem povedať, že oplatilo. Bolo to niečo nové, čo potešilo každého, kto sa venuje počítačovým hrám. Určite sa vyskytli aj problémy, ale na druhej strane, bol to prvý ročník. UniCon má svoju budúcnosť, je čo rozvíjať, vylepšovať, aj keď to bude vyžadovať veľa práce organizátorov. Hlavne im patrí poďakovanie za to, že sa rozhodli rozšíriť rady conov a nabrali odvahu uskutočniť svoj sen. A samozrejme, i všetkým tým, ktorí sa na UniCone zúčastnili.


Foto: Autor.

Viac fotografií z conu nájdete v autorovej galérii na facebooku.


19. februára 2016
Serjoža Serjožovič