Reportáž: UniCon 2018

UniCon 2018 - Andrej Bičan
UniCon 2018 - diskusia
UniCon 2018 - hra na hrdinov
UniCon 2018 - malí hráči
UniCon 2018 - ready player X
UniCon 2018 - retroherňa
UniCon 2018 - skladačka
UniCon 2018 - stánok so zbraňami
UniCon 2018 - stolové hry

V Trnave, na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda, sa v dňoch 13. – 15. 4. 2018 uskutočnil v poradí už tretí ročník festivalu venovanému hrám, hráčom a hraniu – UniCon.


Piatok trinásteho sa podľa povery považuje za nešťastný deň. Strach z takéhoto piatku sa odborne nazýva paraskavedeka­triafóbia alebo paraskevideka­triafóbia, ako špeciálna forma triskaidekafóbie, čo v preklade znamená strach z čísla trinásť. Ak však patríte k fanúšikom počítačových či stolových hier, zaujíma vás virtuálna realita, nesmeli ste chýbať na UniCone.

Prvé informácie, ktoré som našiel, vraveli, že UniCon sa uskutoční až v máji. No nakoniec sa termín posunul o mesiac skôr. Ešte predtým sa na rôznych miestach v Trnave odohrala séria online a offline turnajov, ktorých víťazi postúpili do finálových zápasov. Tie sa odohrali priamo na UniCone. Kvalifikácie prebiehali napríklad v hrách Bulánci, BANG!, CS: GO 5v5, DOTA 2, Dragonball Z a mnohých ďalších.

Ale späť k festivalu. Priniesol množstvo noviniek, ale i pár nedostatkov. Tou prvou bolo rozdelenie festivalu na dve sekcie – online a offline. Online časť sa nachádzala na prízemí budovy, offline na poschodí. Pri vstupe do budovy ma zaujala predpremiéra hry Beat Saber, ktorú ste si mohli zahrať na dvoch kusoch Cyberith Virtualizeru. Nájsť ste tu mohli aj konzoly PlayStation 4, Playstation VR či Xbox One.

V telocvični, kde sa po minulé roky konali rôzne turnaje, dominovalo pódium, na ktorom prebiehali prednášky a mohli ste tam sledovať aj finálne zápasy hier. V priľahlých miestnostiach sa nachádzala Retroherňa a Bar. Retroherňa obsahovala skoro 20 starších počítačov, na ktorých ste si mohli zahrať hry zo 70. až 90. rokov minulého storočia. Jediná vec, ktorá mi chýbala v bare, bola čapovaná kofola či iný nealkoholický ná­poj.

Na poschodí si svoje miesto našla miestnosť plná stolových a kartových hier, ktorú zabezpečovalo OZ Gaming Keep. Druhá miestnosť patrila LARPistom a ich zbrojnici. Nachádzal sa tam aj kútik s fotostenou a ponuka nápojov z Quest baru.

Piatkový program začal pre mňa turnajom v mobilnej hre Clash Royale. Pre technické problémy sa však uskutočnil až hodinu a pol po stanovenom čase. Celé finále moderoval známy zabávač Andrej Bičan. Ten si zahral aj jeden zápas, v ktorom prehral. Víťaz tohto turnaja získal odmenu 100 unicoinov. Nasledovala prednáška filmového kritika Petra Konečného s názvom Večer najlepších herných reklám. Týmto piatkový program skončil.

V sobotu dopoludnia som navštívil UniCon so zámerom zúčastniť sa otvorenia. I keď som tam prišiel v predstihu, otvorenie som zmeškal. Všetky hráčske atrakcie už boli v plnom nasadení. Na poschodí v offline sekcii pribudol stánok UniConu, kde ste si mohli vyzdvihnúť zadania a plniť rôzne úlohy, za ktoré ste získali unicoiny. Za ne ste mohli v závere akcie vydražiť niektorú z vecných cien. Bola to ďalšia z noviniek.

Ako som sa tak potuloval po budove, zbadal som známu tvár. Na UniCon zavítali aj chalani zo spravodajstva Týždeň geeka – Marek Čabák a Juraj Búry. Marek, ako herný redaktor, dokázal o počítačových hrách rozprávať celé hodiny. Úspešne mu sekundoval Juraj, ktorý sa zasa skvelo vyzná v stolných hrách. Títo dvaja sa veľmi dobre dopĺňali. V rozhovore s nimi som strávil príjemnú hodinku.

Návštevníkov tam bolo pomenej, čo možno pripísať marketingu. Ale malo to svoje výhody, ak ste si chceli zahrať hru, nemuseli ste čakať a stáť v rade. Pribudol aj druhý predajný stánok. Ten prvý sa nachádzal pri vstupe do budovy, mohli ste si tam kúpiť rôzne odznaky či prívesky. Druhý ponúkal výrobky firmy Fadee, ktorá sa zaoberá predajom zberateľských predmetov. Spolupracujú s výrobcami hráčskych periférií či odevov. Ale ich najväčšou špecializáciou sú nože z hry Counter Strike: General Operation. Očakával som podobných stánkov viac.

Po krátkom odpočinku a obede som sa znova vybral na UniCon. Spoločnosť mi robila dcérka. Hneď ako sme tam vošli, chcela vyskúšať každú atrakciu. V Retroherni sme si zahrali Minecraft, Dyna Blaster, Mortal Kombat 3. I keď som väčšinou hral ja, veľmi sa jej to páčilo. Medzitým sa na pódiu uskutočnila panelová diskusia s názvom Úskalia lokálnej hernej žurnalistiky, ktorej sa zúčastnil aj Marek Čabák.

Ja som sa spolu so Zdenkou vybral do miestnosti so stolovými hrami. Tam sme pri hre Zachráň tučniaka strávili skoro hodinu. Odfotili sme sa aj pred fotostenou a pozreli si súboje v LARP sekcii. Priaznivci počítačovej hry Counter Strike: General Operation si mohli zmerať sily v hraní proti elitnej hráčke Dominike Strečanskej. Ja som sa s dcérou pobral pomaly domov.

V nedeľu som sa tešil na diskusiu Con Orgs meetup, na ktorej sa mali zísť organizátori najväčších slovenských conov. Keď som dorazil na UniCon, zistil som, že v tomto termíne sa začal „záverečný“ súboj v nádejnej hre Epic game. Plánovaná diskusia sa, bohužiaľ, nekonala. Keďže som nezískal žiadne unicoiny, záverečnej veľkej dražby, ktorú moderoval Andrej Bičan, som sa nezúčastnil. V úzkej vedľajšej chodbe som objavil výstavu Fázy a koncepty. Tá prezentovala tzv. concept art (výtvarné návrhy) malých i veľkých vývojárskych firiem.

I napriek menším nedostatkom som si UniCon užil, hlavne sobotné popoludnie s dcérou. Verím, že ostatní návštevníci tak isto. UniCon má budúcnosť, ale bude si to vyžadovať ešte veľa práce.


Foto: Autor.

Viac fotografií z festivalu UniCon 2018 nájdete na facebookovskej stránke autora.


Súvisiaci link

Pozvánka: Herný festival UniCon 2018

Herný turnaj UniCup: V Trnave vzniká herná olympiáda


24. apríla 2018
Serjoža Serjožovič