Reportáž: UniCon 2017

UC 2017 rozhovor s Andrejom Bicanom
UC 2017 Didiana sa foti s cenou
UC 2017 gameri
UC 2017 retro Princ
UC 2017 Nao sa uklana
UC 2017 virtualita
UC 2017 najmensia hracka
UC 2017 cosplay

„Eins, zwei, drei, Bendi hraj!“ alebo „Bendi Micuš, štartuj cicuš!“ To boli slová, ktoré každé popoludnie lákali tisíce detí, aby zasadli pred televízne obrazovky a sledovali Maxihru. Šťastlivci v nej ovládali pomocou tónovej voľby telefónu Crash Bandicoota a mohli vyhrať zaujímavé ceny (od plyšového papagája po Playstation). Toho roku uplynie 20 rokov od vzniku tejto relácie. Postavička Crash Bandicoota sa stala symbolom tohtoročného UniConu. Druhý ročník tohto festivalu sa uskutočnil v dňoch 17. – 19. februára 2017 na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.


Existovalo minimálne 10 dôvodov, prečo by ste sa mali zúčastniť UniConu. Jedných zlákala súťaž v cosplayi, iných spomienky na Maxihru, ďalších zasa turnaje v hrách a možnosť vyskúšať si virtuálnu realitu. Ja som sa tam vybral pozrieť, čo nového sa udialo v hráčskom svete.

Piatkový večer patril ešte prípravám, hlavne v hernej sekcii, ktorá zabrala obe telocvične. UniCon sa rozšíril tento rok na všetky tri poschodia bývalej základnej školy. Ja som si vybavil registráciu a pozisťoval si, kde sa čo nachádza, aby som tam na druhý deň neblúdil.


sobotu dopoludnia som sa snažil presvedčiť aj dcéru, aby šla so mnou, ale tá sa rozhodla zostať doma. Vybral som sa tam teda sám, chcel som stihnúť slávnostné otvorenie, ktoré sa odohrávalo na prvom poschodí. V ňom sa predstavila Maxihra a jej najznámejší moderátori – Andrej Bičan a Didiana. Andrej porozprával o začiatkoch Maxihry, ktorú vymyslel režisér Ivan Holub. Dostal sa k nej po tom, čo v TV Luna dosiahol najväčšiu sledovanosť – 1,7 %. Druhou moderátorkou Maxihry bola Didiana, ktorá dostala od organizátorov UniConu netradičný darček – masku Umbakarna. Táto maska chránila Crasha pred nástrahami jednotlivých levelov.

Po tomto úvode nasledovala prvá zo štyroch panelových diskusií. Jej téma znela Roleplay vs. Cosplay. Hosťami boli cosplayeri – Yamamoto, Guee, Veve, Haylin a PrueCZ. Ďalšie dve panelové diskusie niesli názvy Hry vo vzdelávaní a Esports podujatia v Európe. Posledná diskusia patrila streamerom.

Na diskusii som sa zdržal iba krátko. Pobral som sa k obedu, ale na prízemí ma zaujal robot Nao. Ako mi povedal jeho „predvádzač“, na Slovensku je 60 takýchto robotov. Slúžia vo firmách – hlavne v strojárskom priemysle a v neposlednom rade ich pomocou eurofondov získavajú základné, stredné a vysoké školy. Systém robota Nao je možné ovládať na operačnom systéme Windows alebo Android. Na školách sa tento robot využíva na výučbu programovania a informatiky. Robot vie napríklad pozdraviť, tancovať, všetko záleží od toho, ako ho naprogramujete. A cena? Sedemtisíc eur.

Popoludní som prišiel aj s dcérou. Keď sme vošli do Arény, turnaje v hrách ako League of Legends, DOTA 2, Counter Strike: General Operation, Heartstone a Owerwatch boli už v plnom prúde. Turnajov sa zúčastnili rôzne tímy s názvami ako Magic Ponys, Inside Gamers, Majestic Lion a iné.

Vyšli sme na prvé poschodie, kde sa v Gaming Keep nachádzali spoločenské a stolové hry. V jednej z učební Nero Games predvádzali experimentálne hry. V ďalšej učebni prebiehali zasa LARPy pod vedením organizátorov najväčšieho slovenského LARPu Kráľovstvo vína. Zašli sme sa odfotiť aj pred zelenú stenu. Keďže tam dcérku nič nezaujalo, navštívili sme druhé poschodie, ktorému dominovala Retroherňa. Mohli ste v nej nájsť staré konzoly a počítače. Posadili sme sa pred jeden z nich a skúšali si zahrať hru. Veľmi sa nám nedarilo, ale nasmiali sme sa pri tom až-až. Nakoniec sme zašli aj na tretie poschodie, kde sme dostali poriadnu dávku virtuálnej a rozšírenej reality. Skúsiť ste si mohli napr. HTC Vive, Microsoft HoloLens, Samsung Gear či Playstation VR. Po dákych troch hodinách chodenia, pozerania a hrania sme sa pobrali domov.


nedeľu som sa dostal na UniCon až popoludní, takže som stihol stand-up comedy v podaní Comedy Dungeon. Táto partia ľudí pravidelne vystupuje v Dungeon pube v Bratislave. Poslucháčov zabávali Martin Hatala, Vlado Mikuláš, Matej Makovický, Nasi a Marge. Zábava bola výborná, ak budete mať možnosť si ich niekedy vypočuť, neváhajte.

Po tomto vystúpení nasledovalo vyhodnotenie cosplay súťaže. Masiek bolo pomenej, nedá sa to porovnať s Anime Show alebo Comics Salónom. Mená výhercov si nepamätám, ale tretie miesto získalo airbrush set, druhé poukážku na nákup v hodnote 100 € na nákup v predajni s divadelnou kozmetikou a víťaz získal dve vstupenky a spiatočnú letenku na Comic Con do Londýna. Aj návštevníci mohli hlasovať. Ich favorit získal poukážku v hodnote 500 zlotých.

Pre mňa to bol záver tohtoročného UniConu. Keď som odchádzal, zastavil som sa ešte pri partičke streamerov, ktorí vonku sprejovali dáky nápis. Nech vidím ľudí, ktorí mladú generáciu zaujímajú. Boli tam Michael Average, Selassie, Donato a Felan. Pohľadom na ich výtvor som sa rozlúčil s UniConom a pobral sa domov.

Čo dodať na záver? Con mal svoje plusy a mínusy. Rozšíril sa, pribudlo viac miestností na hranie a vyskúšanie hier, no na druhej strane, mohlo byť viac prednášok a panelových diskusií. V budúcnosti možno pribudne aj konzolový turnaj a iné aktivity. Verím, že UniConu sa bude aj v budúcnosti dariť a priláka ešte viac návštevníkov a hráčov.


Foto: Autor.

Viac fotografií z UniConu nájdete v albume autora na Facebooku.


27. februára 2017
Serjoža Serjožovič