Reportáž: Svět knihy a Ceny Akadémie SFFH za rok 2017

SK 2018 cakajuce ceny
SK 2018 Frantisek Novotny
SK 2018 hladisko
SK 2018 odovzdavanie

Každoročne sa v máji uskutočňuje v Prahe veľtrh plný kníh, komiksov a všetkého, čo s tlačeným slovom súvisí, známy pod názvom Svět knihy. Priaznivca sci-fi, fantasy a hororu určite zaujímal hlavne program, ktorý sa zameriaval na propagáciu práve týchto žánrov.

Tohto roku bol nosnou témou „Komiks“ a „Převratné 20. století“. Sekcia Komiks mala svoj vlastný priestor, na ktorom sa záujemcovia dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o svete komiksov, ich autoroch a postavách. Medzi prednášajúcimi boli aj odborníci na slovo vzatí, majitelia vydavateľstva CREW Jiří Pavlovský a Petr Litoš.

Každý milovník literatúry sa na výstavisku cítil ako v nebi. Množstvo veľkých, menších aj maličkých vydavateľstiev malo vo svojich stánkoch domáce aj zahraničné publikácie žánrov SFFH. Priebežne prebiehali stretnutia s obľúbenými autormi, autogramiády či besedy o knihách a plánoch spisovateľských aj vydavateľských.

Napríklad milovníci série Kladivo na čaroděje mohli na jednom z posedení s autormi prispieť svojou troškou do mlyna a svojimi nápadmi inšpirovať prítomných literátov, chystajúcich sa na ďalšiu sezónu tejto obľúbenej edície.

sobotu 12. mája po 23. krát prebehlo odovzdávanie Cien Akadémie sci-fi, fantasy a hororu. Zúčastnila som sa tejto akcie v roku 2016 (vtedy prvý raz prebehla pod vedením nového riaditeľa – pána Moravu). Takže som horela zvedavosťou, či nastal nejaký pozitívny posun a či nový ročník bude naozaj slávnosťou a vrcholom pre spisovateľov, vydavateľov, ilustrátorov, prekladateľov a všetkých ostatných, ktorí nám knihy naše každodenné v krvi a pote tváre prinášajú.

Pred vyhlásením víťazov vládla v poloprázdnej sále skvelá atmosféra. Veď mnohí sa znovu videli po roku a mohli tak spolu prebrať všetky novinky aj úspechy. Osobné aj pracovné.

Už od jej počiatku Akadémiu mnohí kritizovali. Niekedy opodstatnene, niekedy úplne zbytočne až hystericky. V každom prípade prešla táto Cena dlhú cestu, vyvíjala sa a dospievala. Kým počas predchádzajúceho vedenia došlo k organizačným zmenám, vďaka ktorým Ceny nabrali nový smer a pomaličky sa z nich zas stávalo zaujímavé podujatie, Ondřej Morava v nastavenom trende nepokračoval. Všetko, čo spravil, prispelo k tomu, že sa z Cien Akadémie stala taká ľahká ľudová a hlavne občas trápna estráda.

Inak sa ani nedá nazvať napríklad tohtoročné vyhlasovanie ceny v kategórii za dlhoročnú prácu pre SF (vlani túto cenu dostala Alexandra Pavelková), ktorú za rok 2017 získala spisovateľka Jana Rečková. Rozpaky na tvári pani Dany Kalinovej, bývalej riaditeľky veľtrhu Svět knihy, sa nedali nevšimnúť. Hoci túto cenu odovzdávala, nikto z organizátorov sa neobťažoval jej do podkladov napísať, že cena je udelená in memoriam, a pripravili jej tak niekoľko horúcich nepríjemných chvíľ.

Taktiež poznámky neznámej moderátorky, prečo práve ona musí čítať o zosnulých, ktorých ani nepoznala, prišli mnohým nemiestne. V sále pritom sedeli priatelia, kolegovia a rodina oboch autorov, ktorí, žiaľ, už nie sú medzi nami (Jana Rečková a Jan Kantůrek).

Odhliadnuc od čoraz častejších debát o tom, že by sa Akadémia možno mala rozdeliť na slovenskú a českú, je smutné sledovať, kam sa toto kedysi prestížne ocenenie posledné roky poberá.

Celkový dojem z odovzdávania cien kazil svojím amatérskym a nepripraveným moderátorským výkonom Ondřej Morava. Tentokrát ho ale nezachraňovala profesionálna moderátorka. Tento rok mu pomáhala neznáma blondínka, na ktorej „duchaplných“ poznámkach sa, žiaľ, bavila iba ona sama.

Treba ešte spomenúť zmätené zoznamy produkcie pre hlasujúcich, nefunkčné webové stránky Akadémie – výsledky Ceny Akadémie bolo v nedeľu možné opäť nájsť iba na webe XB-1 a Fandom.sk. Na webe Akadémie stále figurujú ako novinka výsledky z roku 2016. Ďalej je tu takmer nefunkčný FB profil… a to vyberám iba z tých najčastejšie skloňovaných problémov.

Znovu som zo sály odchádzala so smútkom. Nič sa nezmenilo, nič sa nenapravilo, nikam sa toto podujatie neposunulo. Teda posunulo sa. Mám pocit, že je opäť bližšie k okraju priepasti, do ktorej, ak sa nestane zázrak, čochvíľa spadne.

V zahraničí je veľa prestížnych ocenení určených autorom žánrov sci-fi, fantasy a hororu. V Čechách a na Slovensku máme vynikajúcich spisovateľov, prekladateľov, vydavateľov, úžasných výtvarníkov a ďalších, ktorí sa žánrom fantastiky venujú. Preto by bolo smutné, keby sa jedno z mála ocenení, ktoré môžu za svoju tvrdú prácu a snahu dostať, ocitlo v slepej uličke, či skončilo.

Pred dvoma rokmi som v reportáži z tohto podujatia napísala, že by vedeniu Ceny Akadémie mal niekto poskytnúť vodiaceho psa.

Takže prosím, darujte im už niekto toho psa! Inak vedenie zablúdi tak, že ho už nikto nenájde. Ale… možno to by bolo jedno z riešení…


Súvisiace linky

Ceny Akadémie SFFH za rok 2017 sú udelené

Reportáž: Veľtrh Svět knihy a udeľovanie Cien Akadémie SFFH za rok 2015


16. mája 2018
Ena