Reportáž: LEGO Festival v Bratislave

Väčšina z nás ju doma mala a dokázala pri nej presedieť celé hodiny, skladať kocku ku kocke (buď podľa plánu, alebo len tak) a čakať, čo z toho vznikne. Reč je o jednej z najznámejších stavebníc na svete, ktorá nesie názov LEGO. Jej názov pochádza z dánskeho výrazu „Leg godt!“, vo voľnom preklade to znamená „Dobre sa hraj!“

LEGO festival - lákadlo pre deti LEGO festival - tohto vyletneného pána zmohla výstava LEGO festival - Hagrid

LEGO group založil v roku 1932 chudobný dánsky tesár menom Ole Kirk Christiansen. Ale legendárne LEGO kocky vznikli až v roku 1949. Firma má výrobné prevádzky nielen vo svojej domovskej krajine Dánsku, ale i v Maďarsku, Mexiku a od roku 2000 i v Českej republike.

Toľko z krátkej histórie firmy a stavebnice. Ale vráťme sa do súčasnosti. Napadlo vám dakedy, čo všetko sa dá z LEGA postaviť? Určite ste už zopár „veľdiel“ na fotkách videli, teraz poniektoré máte možnosť vidieť aj na vlastné oči (nie v Soči), ale v nákupnom centre Central v Bratislave. Od 10. 2. do 9. 3. 2014 sa tam koná výstava LEGO Festival. Keďže s LEGOm som sa hrával ako malý chlapec, nedalo mi to, zobral som fotoaparát a šiel sa tam pozrieť.

A čo som na výstave videl? 27 LEGO sôch v životnej veľkosti (poniektoré i v nadživotnej veľkosti) a 15 umeleckých predmetov (obrazy, busty…) od Dirka Denoyelleho, jedného z certifikovaných LEGO profesionálov. Na tvorbu obrazu Matterhorn použil cez 4500 kociek LEGA. Obdivoval som tiež obrázok známej českej rozprávkovej postavičky – Krtka, busty Eltona Johna, Laurela a Hardyho, Charlieho Chaplina, Hagrida z filmov o Harry Potterovi. Pri sochách z filmu Star Wars som si pomyslel: „Kde dopekla sa túla Slovakia Outpost 501st Legion?“ Tí by sa tu vážne zišli, mohli vzniknúť pekné fotky.

LEGO festival - Krtko -  symbol detstva LEGO festival - Matterhorn LEGO festival - imperiálny vojak LEGO festival - Darth Wader

Nasledovali postavy z filmu Toy Story, stavby ako Tádž Mahál, železnica, paláce, autíčka, skoro všetko, na čo si človek pomyslí a dokáže postaviť. Pre najmenších tam bola detská zóna, kde sa mohli vyblázniť do sýtosti. Priznám sa, aj ja by som si tam dačo postavil, ale nenabral som odvahu.

Bola to príjemné strávená hodinka, pri ktorej som sa na chvíľu preniesol do čias, keď som sa aj ja hrával s LEGOm a mohol som obdivovať prácu ľudí, pre ktorých sa stavebnica LEGO stala celoživotnou vášňou. Vy, ktorí máte možnosť, choďte sa tam pozrieť a na chvíľu sa odpútať od reality všedného dňa. A nezabudnite zobrať aj deti. Možno po návrate z tejto výstavy začnete prehľadávať skrine a hľadať tú svoju prachom zapadnutú stavebnicu.

LEGO festival - SW roboty LEGO festival - plagat LEGO festival - Tádž Mahál

28. februára 2014
Serjoža Serjožovič