Reportáž: IstroCon/Parcon/Comics Salón 2014, krok za krokom

ICCSP 2014 - rad pred istropolisom
ICCSP 2014 - Zuzana Droppova foti
ICCSP 2014 Anjel ziclivosti
ICCSP 2014 Lulu a Pagi
ICCSP 2014 Epocha a Na hroby
ICCSP 2014 Krst Dotykov buducnosti
ICCSP 2014 Krst Dotykov buducnosti - vpravo Jozef Zarnay
ICCSP 2014 Frantiska Vrbenska
ICCSP 2014 JWP a jeho domaci maznacik
ICCSP 2014 Artis Omnis a ich Drak
ICCSP 2014 Krst Bratislavskej bludicky
ICCSP 2014 Martin Kralik
ICCSP 2014 Lenona s povzbudenim
ICCSP 2014 Marian Kubicsko a Stefan Konkol
ICCSP 2014 Kusok volnej steny
ICCSP 2014 fotilo sa vsetko

„Ja sa budem musieť asi rozdvojiť!“ pomyslel som si pri pohľade na program tohtoročného Istroconu, Comics Salónu a Parconu. „Keby len rozdvojiť, ale asi roztrojiť!“ preblesklo mi hlavou.

Tak ako po minulé roky sa v piatok 19. septembra 2014 začal už v poradí 27. ročník medzinárodného festivalu sci-fi, fantasy a hororu – Istrocon a 11. ročník medzinárodného festivalu comicsu, anime a hier – Comics Salón. Po dvoch rokoch sa k nim znova pripojil i „putovný con“ Parcon, ktorého 33. ročník sa konal v rámci Istroconu. Nielen mňa, ale i ostatných účastníkov týchto troch conov čakali tri dni plné prednášok, krstov kníh, hrania počítačových a stolných hier a inej zábavy. Tí, ktorí ste tam neboli, nám môžete iba závidieť.

Takže, krok za krokom…


Piatok

V piatok dopoludnia som sadol na vlak a vybral sa do Bratislavy, kde som sa tešil nielen na kamarátov, ale i nové stretnutia a zážitky. Keďže som prišiel skôr, mal som čas sa ísť ubytovať (tento rok väčšina z nás bývala na hoteli Turist) a potom som sa vrátil na hlavnú stanicu, kde som počkal na oneskorencov – Petra Šufliarskeho a jeho kamarátov.

Keďže práve prebiehal Európsky týždeň mobility, obyvatelia Bratislavy mohli cestovať zadarmo, pod podmienkou, že mali pri sebe vodičský preukaz.

„Oneskorenci“ sa šli ubytovať a ja som sa vybral postaviť sa na koniec „hada“, ktorý sa vlnil pred vchodom do Istropolisu. Zrazu som zazrel známu postavu „fandomového“ fotografa Jána Žižku, ktorý samozrejme nemôže chýbať na žiadnom cone. Nastalo priateľské zvítanie a hneď sa rozprúdila živá diskusia, ku ktorej sa pripojil i Martin „Roger“ Králik, ktorý nás pozval na svoje prednášky.

Rad sa posúval celkom rýchlo, o chvíľu sme už boli vo vnútri sivej budovy. Vo vestibule nesmel chýbať ani hlavný organizátor Istroconu a Comics Salónu – Róbert „Win“ Žittňan, ktorý zo svojím tímom zabezpečoval hladký priebeh celej akcie.

Po výstupe na prvé poschodie som narazil na ďalších známych – Juraja a Vladimíru Maxonovcov z MadMaxoshopu, ktorí priniesli širokú ponuku akčných figúrok, tričiek a iných drobností zo sveta fantastiky. Samozrejme, boli tam aj ďalšie obchody, ako napríklad Brloh – ten najlepší úlet, kde sa predávali knihy a comicsy, Temnota, Japan plaza, Fantasy.cz a mnohí ďalší.

Ale mňa lákala prednáška Countdown to Parcon 2014 – ako bolo a ako bude. Uvádzal ju Martin „Roger“ Králik, ktorý sa aj pred dvoma rokmi staral o sekciu Parconu. Snáď preto účastníci predminuloročného Parconu nazvali túto sekciu „králikáreň“ :)

Na tejto prednáške sa prezentovali nielen fotografie Jána Žižku, ale i moje. Hlavnou témou piatkovej časti Parconu boli e-booky, blogy a ich publikovanie. Vedeli ste napríklad, že myšlienka na vytvorenie čítačky e-kníh vznikla už v 30. rokoch minulého storočia? Len škoda, že na tejto prednáške sme sa zúčastnili traja, vrátane prednášajúceho. Dalo sa to ale pochopiť, keďže brány festivalu sa práve otvorili a účastníci sa ešte len rozhliadali.

Nastal čas na menší obed. Myšlienka to bola dobrá, ale… Pred vchodom ma odchytila „druhá hlava“ vydavateľstva Hydra – Lenona Štiblaríková. Nastala menšia diskusia o sobotňajšom programe, kde jej vydavateľstvo chystalo krstiť štyri knižné novinky. Po chvíli sa k nám pridala i moja manželka Evka a mohlo sa ísť obedovať. Zašli sme do reštaurácie Istropolis, ktorá sa nám po minulé roky osvedčila. Po chvíli sa objavil i „Roger“, ktorý priviedol hlavného hosťa Parconu – spisovateľa Jozefa Žarnaya. V rozhovore s ním sme strávili príjemné dve hodinky.

Pomaly sa blížil večer a sním i otvárací program IC/CS/PC 2014. Na pódium v Kino palube, kde sa premietali filmy (filmoví fanúšikovia mohli vidieť napríklad filmy Hobbit 2: Smaugova pustatina, Amazing Spider-man 2, 300: Vzostup impéria a iné), vystúpil hlavný organizátor Robert „Win“ Žittňan, Lucia „Lulu“ Bocková a Petr „Pagi“ Holan aby pokrstili plagáty Istroconu, Parconu a Comics Salónu a oficiálne tak otvorili tieto festivaly. Treba spomenúť, že on a jeho tím získali ocenenie od japonskej ambasády za šírenie japonskej kultúry na Slovensku. Verím, že ich to povzbudí a nasledujúce ročníky Istroconov a Comics Salonov budú ešte lepšie ako doteraz.

Mňa zlákala beseda vydavateľov s názvom Vydávanie e-bookov. Besedy sa zúčastnili Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková z vydavateľstva Hydra, Martin „Roger“ Králik z vydavateľstva Rogerbooks, Ivan Aľakša z Fantázie a Alexander Schneider z portálu scifi.sk. Vydavatelia predstavili nielen e-booky, ktoré už vydali, ale i plány do budúcnosti. Dievčatá z vydavateľstva Hydra v budúcnosti plánujú vydať svoje knihy aj elektronicky (pravda, ak budú mať na to čas). Martin „Roger“ Králik a jeho vydavateľstvo Rogerbooks vydáva elektronicky časopis Jupiter, ktorého ôsme číslo s názvom Jupiter 8 – Kyberpunk, bolo predstavené na tomto festivale. Ivan Aľakša vydáva už dlhé roky elektronicky i tlačene zbierku súťažných poviedok Martinus Cena Fantázie. Na webportáli scifi.sk môžu začínajúci spisovatelia uverejňovať svoje diela a dočkajú sa aj hodnotenia.

Po tejto besede nasledovala ďalšia, s hlavným hosťom Parconu – spisovateľom Jozefom Žarnayom. Moderoval ju znova Martin „Roger“ Králik. Staršia generácia si určite spomenie na Žarnayove diela ako Tajomstvo Dračej steny, Prekliata planéta, Kolumbovia zo základne Ganymedes, ktoré sme po večeroch zo zaujatím čítali. Boli to jedny z prvých slovenských románov žánru scifi, s ktorými som sa stretol aj ja. V roku 2012 Žarnayovi vyšiel ďalší román pod názvom Signály ľadového sveta, o ktorom sa tiež debatovalo. Otázky padali jedna za druhou a pán spisovateľ dakedy nestíhal odpovedať. Mohli ste sa dozvedieť o jeho literárnych začiatkoch, o spisovateľoch, ktorí ovplyvnili jeho tvorbu, a mnoho ďalších zaujímavostí.

Toto bol posledný bod piatkového programu. Keďže väčšine z nás sa ešte nechcelo spať, rozhodli sme sa pokračovať v začatých rozhovoroch v reštaurácii Bastion. Pridal sa k nám aj český spisovateľ Jiří „Walker“ Procházka, ktoré zvučný hlas sa rozliehal skoro po celej miestnosti. Zábava sa pretiahla až do neskorej noci, takže do postele som sa dostal až okolo druhej hodiny. Zaspával som v očakávaní, čo ma čaká v sobotu.


Sobota

Sobota by sa dala nazvať aj „dňom krstov“. Ale ešte predtým som nazrel do kinosály, kde sa premietal film Socialistický Zombie Mord. Nasledovala prednáška Jozefa Žarnaya s názvom Vesmír a vesmírania v slovenskej fantastike, kde sa poslucháči mohli dozvedieť o začiatkoch slovenskej fantastiky v medzivojnovom a povojnovom období minulého storočia.

Nesmiem zabudnúť ani na druhý festival, ktorý sa konal zároveň s Istroconom a Parconom – Comics Salón. Už od piatka sa po Istropolise a jeho okolí pohybovali fanúšikovia anime, mangy, komiksov a počítačových hier. Tí obyčajní, aj tí, ktorí si vyrobili masky. A veru bolo čo obdivovať. Mohli ste vidieť napr. Iron-mana, Thora, Spider-mana, démonov, Karkulku, bojovníkov z počítačových hier, anime, mangy, mnohé postavy som ani nepoznal. Ako som sa dozvedel od jednej dámy, výroba jej kostýmu trvala približne dva mesiace, ak nie viac. Niektoré masky boli jednoduchšie, iné zložitejšie, ale každý fanúšik si mohol nájsť svoju obľúbenú. Všetci zamaskovaní účastníci sa už tešili na jeden z hlavných bodov programu – Cosplay, ktorý sa konal večer. Ale ešte bol iba obed a mňa čakali ďalšie krsty a prednášky.

Možno ste na Istrocone/Comics Salóne/Parcone zbadali aj dvoch chlapíkov, z ktorých jeden behal s kamerou a druhý s mikrofónom. Boli to Juraj Búry a Marek Čabák, ktorí robia podcastovú týždennú reláciu s názvom Týždeň geeka. Tentokrát zavítali na IC/CS/PC, kde natočili nielen krátke video z tejto akcie, ale urobili i sériu rozhovorov so známymi spisovateľmi ako napríklad s Markom E. Pochom, Jiřím „Walkerom“ Procházkom a inými.

Prvým krstom sobotňajšieho dňa bol krst zbierky poviedok Dotyky budúcnosti, ktorú vydalo vydavateľstvo Artis Omnis. Na pódiu nesmeli chýbať Martin „Roger“ Králik a Zuzka Stožická, ktorí boli editormi tejto zbierky. Ďalej tam boli: zástupca vydavateľstva Artis Omnis Ivan Harman, spisovatelia Jozef Žarnay, Jana Plauchová, Tomáš Knapko, Marek „Hyena“ Eliáš, Anton Stiffel, Marek Slabej, Juraj Toman, Zuzana Droppová. Každý zo spisovateľov porozprával o svojej poviedke. V zbierke nájdete okrem vyššie spomínaných spisovateľov aj mená ako Alexandra Pavelková, Ondrej Krug, Jozef Girovský, Štefan Konkol a iné. Kniha obsahuje výber toho najlepšieho, čo sa u nás písalo a píše v slovenskej fantastike od 60. rokov minulého storočia dodnes. Verím, že sa bude dobre predávať a bude mať aspoň taký úspech ako predchádzajúce dve antológie vydavateľstva Artis Omnis – Farby strachu a Čas hrdinov.

Po tomto krste som si dal znova menšiu pauzu a vybral sa pozrieť čo som ešte nevidel. Na prvom poschodí Istropolisu som našiel napríklad aj stánok Slovakia Outpost 501st Legion, s ktorej členmi ste sa mohli v priebehu soboty vyfotiť a porozprávať. A ak máte radi filmovú sériu Star Wars, temnú stranu Sily a chuť urobiť si masku, môžete sa stať aj jej členom. Ďalej tam bol stánok a hracia zóna s doskovými hrami spoločnosti Ihrysko.sk, kde ste si tieto hry mohli nielen kúpiť ale aj zahrať. V inom stánku ste si mohli kúpiť rôzne odznaky, prívesky, v ďalšom zasa plyšákov, oblečenie, figúrky z hry Minecraft. Na druhom poschodí, ak ste fanúšikom počítačových hier, ste si mohli zahrať novinky na PS3, Xboxoch, Nintendu, zaskákať na DDR-kách a taktiež urobiť nákup odznakov, postavičiek zo sveta Warhammer, originálnych japonských drobností.

Po tejto prechádzke nielen mňa, ale aj ostaných účastníkov čakal spojený päťnásobný krst. Ako prvý krstil český spisovateľ Jiří „Walker“ Procházka a audiovydavateľstvo Walker & Wolf svoju novinku – audioknihu Asfalt od Miroslava Žambocha. Bol to duálny krst, keďže táto audiokniha sa v tom istom čase krstila aj na „festivalíku“ Koniáš, ktorý sa konal v Prahe. Po tomto krste dostalo priestor vydavateľstvo Hydra v zastúpení Katarínou Soykou, Lenonou Štiblaríkovou a Petrom Šufliarskym, ktoré prinieslo na tento festival hneď štyri knižné novinky. Ako prvá sa krstila kniha Ondreja Herca – Netvor (od Frankensteina po Terminátora). Ďalšou knihou, ktorá bola pokrstená hlinou z cintorína nazbieranou na svätého Jána bola zbierka hororových poviedok Marka E. Pochu – Na hroby. Treťou krstenou knihou sa stala kniha Bratislavská bludička od Lenony Štiblaríkovej. Krstnou mamou tejto knihy sa stala česká spisovateľka Františka Vrbenská. Lenonina novela Bratislavská bludička vyhrala minulý rok Cenu Karla Čapka a Lenona sa stala absolútnym víťazom tejto prestížnej súťaže za rok 2013. Keďže kniha je o Bratislave, krstila sa samozrejme vodou z Dunaja. Poslednou krstenou knihou bola kniha Kataríny Soyky Posledná pozemšťanka.

Po tomto hromadnom krste nasledovalo uvedenie ďalších kníh do života. Krstila sa re-pre antológia My jsme vám to říkali, do ktorej svojimi textami prispeli nielen českí, ale i dvaja slovenskí spisovatelia, medzi nimi i Lenona Štiblaríková. Táto kniha obsahuje absurditami, vynálezmi a humorom nabité texty. Môžem povedať, že na prezentácii tejto knižky som sa výborne bavil nielen ja, ale i ostatní diváci. Kniha sa krstila digitálnym tokom.

A znovu ďalší krst. Veža elfov od Mariána Kubicska je voľným pokračovaním úspešného románu Štefana Konkola – Pohrobok. Túto knihu vydalo vydavateľstvo Artis Omnis. Dúfam, že sa bude predávať tak dobre, ako ich ostatné knihy.

Po tomto krste nastala u mňa veľká dilema. Ísť na prednášku Františky Vrbenskej pod názvom Meč osudu a my alebo zostať na prednáške Slovenský fandom v roku 2014? Nakoniec zvíťazila tretia strana – hlad. Takže som sa vybral do reštaurácie, kde som stretol známu blogerku Anetu „Riddick“ Čižmárikovú, spisovateľov Ondreja Herca, Moniku Herdu a iných. Rozprúdila sa hneď živá diskusia, z ktorej som sa vybral najprv na Tomolubu – súťaž o ceny a potom na krst zbierky scifi, fantasy a hororu s názvom Istrocon 3, ktorú vydalo vydavateľstvo Rogerbooks. V tejto zbierke nájdete prvé tri miesta z ročníkov súťaže Poviedka Istroconu 2011 až 2013. Víťazom minulého ročníka sa stal Daniel Klímek s poviedkou Medzi dvoma údermi srdca.

Po tomto predposlednom bode programu nastal pre nás, účastníkov Parconu a Istroconu, zlatý bod programu: Vyhlásenie Ceny Karla Čapka a ďalších ocenení fandomu moderovali predsedníčka rady Slovenského fandomu Lucia „Lulu“ Bocková a predseda rady Českého fandomu Petr „Pagi“ Holan. A teraz trochu štatistiky. V 33. ročníku Ceny Karla Čapka prišlo do tejto súťaže 37 mikropoviedok, 59 krátkych poviedok, 40 poviedok a 28 noviel od celkového počtu 152 autorov. Všetky tieto práce hodnotilo 25 porotcov, ktorým patrí veľká vďaka za trpezlivosť pri čítaní, veď len 28 noviel malo cez 3000 stránok. Víťazom v kategórii mikropoviedka sa stal Jan Lipšanský s mikropoviedkou Průchody, v kategórii krátkej poviedky Hanuš Seiner s poviedkou Ve válce se stochastikou (získal aj cenu Pulec). Víťazom kráľovskej kategórie Ceny Karla Čapka – poviedky sa stal Adam Fiala s poviedkou Poutník (takisto získal aj cenu Pulec) a v kategórii novela a stala víťazkou a cenu Mlok si odniesla novela Lék Kristýny Sněgoňovej.

Nasledovali ďalšie ocenenia. Cenu európskej fandomovej organizácie ESFS pre podporu nádejných talentov Encouragement Award pre Slovensko získala Lenona Štiblaríková, pre Českú republiku Míla Linc. Českú cenu Ludvík si odniesol Ľubomír Záborský, ktorého väčšina z nás pozná pod prezývkou Dáreček. Spoločnú cenu obidvoch fandomov Mlok za zásluhy získal Mirek Dvořák, ktorý sa napríklad podieľal dlhé roky na organizovaní slávnych brnenských Draconov. Cenu prezidenta česko-slovenského fandomu Zdeňka Rampasa získal Martin „Roger“ Králik. Cenu slovenského fandomu Drak zasa získalo vydavateľstvo Artis Omnis za publikačnú činnosť v žánri fantastiky a vydavateľskú podporu začínajúcich autorov. Nasledovalo ešte predstavenie zborníka Kočas, ktoré editorkou je Jiřina Vorlová.

A to bol záverečný bod sobotňajšieho programu. Keďže sa nikomu z nás nechcelo ísť ešte spať, tak ako minulý večer sme pokračovali v rozhovoroch pri menšom posedení. Znova nasledoval neskorý príchod na izbu. Nie vždy sa človeku podarí ľahnúť si v tom čase, na ktorý je zvyknutý.


Nedeľa

V nedeľu na mňa čakala Fan Burza č. 5 – predaj starších kníh, hračiek a iných geekovských vecí. Bolo tam iba šesť predajcov a ich ponuka bola pomerne slabá. Po tomto pre mňa poslednom bode programu nastal čas rozlúčiť sa s kamarátmi, sadnúť na vlak a plný zážitkov cestovať domov.

O tohtoročnom Istrocone/Comics Salóne/Parcone by som mohol písať ešte veľa riadkov. Mohli ste si ísť napríklad vypočuť prednášku Ondreja Herca s názvom Vzkriesenie netvora, ďalšie prednášky o comicsoch od Kamila „Mds“ Bernáška, pozrieť rôzne anime filmy, zúčastniť sa kvízu o Plochozemi, pozrieť si paródie na Pána prsteňov a mnohé iné. Nesmiem zabudnúť ani na Cosplay, ktorého víťazom sa stal Iron-man, na filmy, stolové hry a hry pre konzoly.

Bolo toho veľa, ale ako som už napísal na začiatku tejto reportáže, musel by som sa roztrojiť, aby som všetko stihol. A ak sa podarí, o rok sa stretneme znova na Istrocone a Comics Salóne.


Foto: Ján Žižka

Ďalšie fotky udalosti od Jána Žižku:

Istrocon/Parcon/Co­mics Salón 2014, časť 1

Istrocon/Parcon/Co­mics Salón 2014, časť 2

Istrocon/Parcon/Co­mics Salón 2014, časť 3


2. októbra 2014
Serjoža Serjožovič