Reportáž: HorrorCon náš milovaný

Každoročné stretnutie priaznivcov hororu pod názvom HorrorCon sa stalo tradíciou. Tento rok sa konalo v sobotu 11. novembra v pražskom klube Kotelna. Hoci prebehlo už sedem ročníkov, my sme sa zúčastnili prvýkrát, no určite nie naposledy. Fantastická atmosféra pripomínala rodinnú oslavu, iba torta chýbala… Možno bude nabudúce. Zato nechýbalo množstvo krstov nových kníh, prednášok, vystúpení a stánkov známych žánrových vydavateľstiev. Poďme sa pozrieť na program, knihy a autorov podrobnejšie.


Stalo sa to v sobotu

Raz som v nejakom časopise čítala, že ľudia sa radi boja, preto pozerajú hrôzyplné filmy a čítajú temné príbehy. Samozrejme, prežiť niečo strašidelné iba na chvíľku a iba akože, je predsa len lákavejšie, ako zažiť skutočný horor. Možno aj to je dôvod, prečo sa síce pomaly, no isto začína hororový žáner dostávať do obľuby u čitateľov. Jednou z akcií, ktorá pomáha horor spopularizovať a ukázať, o čom v skutočnosti je, je HorrorCon, ktorého hlavnou organizátorkou je autorka hororovej literatúry Kristína Haidingerová. Bolo zjavné, že celý tím organizátorov prechováva hlbokú náklonnosť k strašidelným príbehom, pretože ovzdušie, ktoré na tomto festivale vládlo, sa dá označiť za dokonalé.

Tohtoročný HorrorCon organizátori odštartovali v sobotu 11. 11. o 11:00. Keď začal hlavný program, panovala už v klube Kotelna skvelá nálada. Boli tam rozložené stánky s knihami žánrových vydavateľstiev a schyľovalo sa k prvej prednáške. Prednášok aj krstov nových kníh bolo naplánovaných viacero.

Predstavila sa nám napríklad skvelá Františka Vrbenská a prezradila niečo o Sugestívnych desivých príbehoch kanadského autora Nicka Cuttera. K slovu sa dostal aj Petr Boček, autor a znalca žánru. Sústredil sa na spisovateľov devätnásteho storočia, ktorých poviedky zozbieral do antológie V říši mrtvých. So záujmom sme sledovali, koľko autorov sa už pred viac ako sto rokmi venovalo písaniu strašidelných príbehov plných smrti, duchov, pekla či trestov za spáchané zlo, ale aj za poverčivosť.

K tým, ktoré nemali divákov len vystrašiť, ale hlavne zabaviť, patrila prednáška autorov Terezy Kadečkovej a Ondřeja Kocába s názvom Dobrý den, a v shoggothy věříte? Návštevníkom prednášajúci priblížili Lovecraftove príšery a božstvá. Skvele im z publika kontroval ich kolega Jiří Sivok. Jeho všetečné a humorné otázky občas vyrazili dych aj Tereze Kadečkovej. A to je už čo povedať.

Novocirkusové duo Hermína & Peter Spisovateľka Madla Pospíšilová Krst knihy Temné stránky, Roman Bílek a Petr Boček v maske masového vraha Roubala


Vyberte si podľa chuti

Okrem už spomínaných prebehli aj ďalšie zaujímavé akcie. Patrila medzi ne beseda s autorkou fantasy Haninou Veselou zameranou na Strašidelné miesta a urbex, ktorého atmosféra je do hororových príbehov priam stvorená. Práve Hanina Veselá sa už roky venuje foteniu urbexu a je povestná zbierkou knižiek plných tajomných, strašidelných a okultných príbehov a miest.

Návštevníci hojne vyhľadávali aj besedy s autormi a vydavateľmi spojené s krstmi niekoľkých kníh. Čerstvo pokrstenou sa stala spoločná kniha Petra Bočka a Romana Bílka Temné stránky, na ktorú z Pekla prišiel sám sériový vrah Ivan Roubal. Kniha sa samozrejme krstila pálenkou značky Roubalka.

Veselý bol aj spoločný krst kníh troch autoriek patriacich do vydavateľstva Golden Dog, Ludmily Svozilovej, Veroniky Fidlerovej a Karin Novotnej. Divácky atraktívny bol krst audioverzie Českého temna z dielne vydavateľstva Čti mi, moderovaný hlavnou organizátorkou conu Kristínou Haidingerovou. Na programe ste mohli nájsť aj krsty najnovších kníh Jana Hlubeka a Marka E. Pochu, ktorý sa vraj touto poslednou publikáciou s písaním románov nadobro rozlúčil.

majiteľ vydavateľstva Golden Dog a spisovateľ Martin Štefko zľava spisovateľka Tereza Kadečková s manželom a spisovatelia Jirka Sivok a Ondřej Kocáb Slovenskí autori Radoslav Kozák a Lukáš Polák


Z iného súdka

Program dopĺňali vernisáže fotografií Pavla Slaughtera Jelínka a Michaela Knotena. Oživením boli predajné stánky so suvenírmi a lákadlom pre návštevníkov najmä tie, ktoré patrili žánrovým vydavateľstvám Gnóm!, Golden Dog, Carcosa či Canc. V tých ste si mohli zakúpiť najnovšie aj tie staršie publikácie.

Filmový maskér Jakub Gründler priamo na cone stvoril svoju predstavu démona a čo to prezradil aj o svojej práci.

Hlavná sála doslova praskala pri predstavení Novocirkusového dua Hermína & Petr. Ich mierne sado-maso divadlo sa stalo vítanou pastvou pre oči aj predstavivosť.

Aby sa nezabudlo na hudobné vyžitie návštevníkov, vystúpila kapela Arthemion. Celé podujatie ukončila Bloodshov trošku excentrického umelca Ex Inferi a dokonca ste mohli vyhrať aj v tombole. Každý si skrátka prišiel na svoje.

spisovateľka Františka Vrbenská spisovateľka a hlavná organizátorka Kristína Haidingerová bola po celý čas v pokluse Autor Jirka Sivok


Čo dodať na záver? Tým, že sa na fantastiku (a horor zvlášť) mnohí ešte stále pozerajú cez prsty, je komunita fanúšikov týchto štýlov pomerne malá. Ak k tomu aj prirátame autorov a vydavateľov, stále počtom nedosahuje množstvo priaznivcov iných literárnych štýlov. Vďaka tomu HorrorCon svojou atmosférou, uvoľnenosťou a prístupom organizátorov aj účastníkov pripomínal skôr skvelú kamarátsku párty či rodinnú oslavu ako neosobný festival.

Pravdou však je, že si každý fanúšik hororu z celého srdca želá, aby čo najviac ľudí prestalo fantastiku, v nej združené žánre a horor extra podceňovať a spochybňovať a pochopilo jednoduchú pravdu. Horor je plnohodnotný literárny žáner a priaznivcom ponúka množstvo skutočne kvalitných publikácií či filmov. Zaslúži si preto rovnakú pozornosť a ďalšie skvelé akcie, akou bol tohtoročný HorrorCon. Tak čo, prídete sa pozrieť na ten ďalší?


Foto: autorka.


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


1. decembra 2023
Ena
Zdroj informácií