Reportáž: Festhry Trnava

V dňoch 15. – 17. 2. 2019 sa v Trnave, v Mestskej športovej hale, uskutočnil v poradí už desiaty ročník Festhier – festivalu hier, hračiek a zábavy. V sobotu som sa tam prišiel pohrať aj ja s dcérou.

Festhry Trnava - hy s najmenšími Festhry Trnava - hala Festhry Trnava - skákací hrad

Na miesto sme dorazili krátko po desiatej hodine. Rýchlo sme si odložili veci do šatne, vybavili vstupné a vošli do haly. Návštevníkov bolo pomenej, niektoré atrakcie zívali prázdnotou. Ale predpokladal som, že popoludní sa hala zaplní do posledného miesta. Celú jednu stranu zaberali štyri nafukovacie atrakcie, ktoré boli hlavným lákadlom pre všetky deti. Strednej časti dominovali stoly s rozličnými doskovými a kartovými hrami. Tie priniesla spoločnosť iHRYsko.sk, ktorá sa pravidelne zúčastňuje podobných podujatí. Mohli ste si zahrať napr. Citadelu, Sagradu, Želví závody a iné. Stretnúť ich môžete napríklad aj na AnimeShow či Comics Salóne. Ďalšiu časť hracej plochy zaberali herné stoly, kde ste si mohli zahrať futbal či hokej. Vedľa nich bola rozložená hra „šúľaná“, ktorá sa na Festhrách predstavila minulý rok. Nechýbali vystavovatelia ako Makura či Kidmánia, ktorí sa zameriavajú predovšetkým na najmenších „hráčov“.

Festhry Trnava - stavebnica Festhry Trnava - Lego Millenium Falcon Festhry Trnava - mechanické hlavolamy

Dcéra si zaskákala na nafukovacom hrade a potom sme strávili veľa času pri hraní stolného futbalu. Keď nás to prestalo baviť, šli sme sa popozerať po ďalších hrách. Zaujala nás aj prezentácia zábavného vedeckého parku VIDA!, ktorý sa nachádza v Brne. Ten ponúka 170 hravých exponátov, vďaka ktorým môžete nielen vy, ale aj vaše deti zistiť, ako funguje svet okolo nás.

Festhry Trnava - retro hračky, minifutbal Festhry Trnava - retro hračky, bábika Festhry Trnava - retro hračky, merkur

Na prvom poschodí športovej haly sa predstavila výstava retro hračiek a modelov z lega. Pri pohľade na hračky som sa vrátil v myšlienkach do svojich detských čias. Nechýbala medzi nimi stará tatrovka, či stavebnica Merkur. Výstava lego modelov nás zasa zaujala modelom vesmírnej lode Millennium Falcon zo Star Wars alebo replikou paláca Tádž Mahal. Na stoloch nechýbal retro futbal a hokej. Pri nich sme sa zdržali a znova sa zahrali. Časť poschodia zabrala aj Chilli Point aréna. V jej priestoroch sa od 24. februára uskutoční najväčšia výstava stavebníc Lega na Slovensku.

Festhry Trnava - hráči stoloviek Festhry Trnava - predajný stánok so stolovými hrami Festhry Trnava - stolový futbal bol v obľube

Celkovo som s dcérou strávil na Festhrách asi štyri hodiny. Vystavovateľov bolo pomenej ako minulý rok, ale zato pribudlo viac herných zón pre deti a dospelých. Užili sme si to naplno a budúci rok prídeme určite znova.


Foto: Autor.

Viac fotografií z akcie môžete nájsť vo facebookovom albume Serjožu Serjožoviča Festhry Trnava.


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


7. marca 2019
Serjoža Serjožovič