Reportáž: Fénixcon - Parcon 2022

Fénixcon Parcon 2022
FXCP 2022 Ludvík 2021 Jaroslav Mostecký in memoriam - manželka
FXCP 2022 Ludvík 2020 Jiřina Vorlová
FXCP 2022 Lenona Štiblaríková a Ivan Aľakša

V týchto neľahkých časoch sa približne 130 „statočných“ s dvojročným oneskorením zúčastnilo posledného Fénixconu/Parconu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 11. – 13. 3. 2022 v hoteli Vista v metropole južnej Moravy – Brne. Všetci vieme, čo to dvojročné „meškanie“ spôsobilo.

Fénixcon/Parcon niesol označenie 4041 a jeho hlavnou témou boli roboty. Ja som sa za nimi vydal v piatok popoludní. V tom istom čase sa v Ostrave uskutočnil Knižný festival Ostrava 2022, na ktorom sa zúčastnilo tiež pár Slovákov. Kde sa dva festivaly križujú, tam dochádza k meškaniu a ani roboty tomu nezabránia. V tomto prípade nehoda na trati spôsobila meškanie môjho vlaku do Brna o 70 minút. Spoločnosť mi však robili kamaráti Peter Genč a Miroslav Párička, ktorý je jedným z organizátorov banskobystrického BBconu.


Piatok

Na hotel sme dorazili krátko pred slávnostným otvorením, ktoré som tým pádom nestihol. Nasledovalo rýchle vybalenie a mohol som ísť pozdraviť kamarátov a známych, ktorých som nevidel viac ako dva roky. Fénixcon/Parcon 4041 bol tento rok komornejší. To sa odrazilo nielen na počte návštevníkov, ale aj na tom, že namiesto dvoch prednáškových sál fungovala iba jedna. V piatkový večer sa konali iba dve prednášky. Prvá niesla názov Bitva o most přes řeku Tollense z pohledu conanovského autora. Tým autorom nebol nikto iný ako Jan Šimůnek, známy tiež pod pseudonymom Albert Simon Pergill. Už od čias Julesa Vernea sa autori scifi literatúry snažili predviesť čitateľom svoje predstavy o tom, ako bude vyzerať blízka či vzdialená budúcnosť. O tom, či mali pravdu alebo nie, porozprával vo svojej prednáške Zítřky, které nenastali spisovateľ Leonard Medek. Po prednáškach sa konala Porada československého fandomu, na ktorej sa rozhodlo, že aj v tomto roku bude súčasťou Fénixconu aj putovný con Parcon. Hotelová reštaurácia sa o polnoci zatvorila, ale rozhovory s priateľmi pokračovali ďalej.


Sobota

Sobotné ráno ma zastihlo pri bohatých raňajkách, keďže nielen mňa, ale aj ostatných čakal náročný deň. Po prvýkrát som vynechal dopoludňajšiu prechádzku po meste, ktorú v čase adventu (t. j. času, keď sa tento con konával v predchádzajúcich rokoch) absolvoval skoro každý účastník Fénixconu. Vybral som sa spoznať Duchov a kletby záhadné Argentíny, o ktorých porozprávala spisovateľka Lucie Lukačovičová. Pri návšteve Argentíny si dávajte pozor napríklad na diabolský taxík alebo mŕtvu nevestu. V polovici prednášky si Lucia „odskočila“ do Ázie, kde môžete nájsť takisto veľa záhadných bytostí, ako napríklad „Tři větrné lasičky“.

Asi pätnásť poviedok o robotoch a umelej inteligencii napísal známy spisovateľ František Novotný. Jeho prednáška niesla preto názov Umelá inteligence – svatý grál robotiky. Po nej nasledovali Nezbedné děti pána Rossuma od spisovateľky Františky Vrbenskej, Zuzana Hloušková predstavila Turingův odkaz stále živý (aneb vše začína od ALANa). A ja som začal pociťovať hlad… nielen po slovách prednášajúcich, ale aj po jedle.

Vybral som sa preto do neďalekej reštaurácie Stronghold, ktorá sa osvedčila aj po minulé roky a je kúsok od hotela. Tento víkend jej kuchyňa bola vyťažená na 120 %, aspoň podľa informácií, ktoré sa ku mne dostali. Našťastie som vystihol čas, keď bola reštaurácia skoro prázdna, takže som nemusel čakať dlho. Po chvíli sa ku mne pripojil aj Leonard Medek, s ktorým sme viedli zaujímavý rozhovor. Keďže tento český spisovateľ je pôvodným povolaním zlatník, dozvedel som sa napríklad, ako sa robila a stále robí, skúška pravosti zlata.

Neskorý obed či skorá večera skončili a ja som sa vybral znova na hotel. Prisadol som si na chvíľu k „slovenskému stolu“, kde už sedeli dievčatá z vydavateľstva Hydra Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková. Spoločnosť im robili aj autori Anton Stiffel, Naďa Vojteková, knižná recenzentka Kristína Halaganová či organizátor Martinus Cena Fantázie Ivan Aľakša s rodinou. A samozrejme, ďalší priatelia a známi nielen zo Slovenska.

Večer začal divadelným predstavením Byl to jen piknik. Išlo o originálne spracovanie diela bratov Strugackých. Príbeh je už klasikou: Pred trinástimi rokmi sa odohrala udalosť, ktorá dokázala, že ľudstvo vo vesmíre nie je samo. Na povrchu planéty sa objavili záhadné Pásma, kde návštevníci zanechali veľa dobrých, ale aj zlých vecí. O nájdenie jednej z nich sa usilujú aj hlavní hrdinovia.

Na cone chýbal hlavný hosť – československý kozmonaut Vladimír Remek. Ako povedal jeden z organizátorov, pán Remek bude hosťom „klasického“, decembrového Fénixconu. Po tomto oznámení nasledovalo vyhlasovanie literárnych cien Cena Karla Čapka, Daidalos, PAF, Fénix, Kniha roku Sardenu. Ceny sa udeľovali za roky 2020 a 2021. Víťazov preto bolo veľa, a teda spomeniem len cenu Ludvík, ktorú za rok 2020 získala Jiřina Vorlová a za rok 2021 in memoriam Jaroslav Mostecký. Jeho poslednú poviedku nájdete v antológii Krvavé Vánoce, ktorú vydalo vydavateľstvo XB-1. Jeho zástupca Vlado Ríša uviedol na „pravú mieru“ fámu, ktorá sa v poslednom čase rozšírila, a to, že časopis XB-1 bude vychádzať iba elektronicky. Nie je to pravda, tento časopis bude vychádzať stále aj v tlačenej forme. Víťazom ankety Kniha roku Sarden 2021 sa stal Chmurný válečník, ktorého autorom je Alistair Rennie. Zástupkyne slovenského vydavateľstva Hydra Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková, predstavili edičný plán na rok 2022. Väčšinou hovorila Katarína. Plánujú vydať jedenásť knižných noviniek. Ešte pred začiatkom leta vyjde zbierka hororových poviedok mladej autorky Nade Vojtekovej s názvom Tône v duši. Anton Stiffel sa predstaví novou zbierkou poviedok zo sveta Zabudnutého vesmíru Časonauti. Na dvoch poviedkach spolupracoval aj so spomenutou s Naďou Vojtekovou. Pred Vianocami by mala vyjsť ďalšia antológia nesúca názov Vianoce, zas Vianoce. Táto kniha sa mala dostať k čitateľom už minulý rok. Novinky vyjdú aj Kataríne Soyke, Lenone Štiblaríkovej či Mariánovi Kubicskovi. Tu si môžete pozrieť celý záznam slávnostného večera:

Po hodine a pol vyhlasovania cien bola vyhlásená polhodinová prestávka a po nej – tombola. Okrem kníh ste mohli vyhrať napríklad „vývesné archy“ komiksových príbehov barbara Conana, ktoré vydalo vydavateľstvo Argo. To bol záver sobotného večera.


Nedeľa

Nedeľné ráno patrilo raňajkám a potom som sa pomaly pobral na vlak domov. I keď Fénixcon/Parcon 4041 bol o čosi chudobnejší, bol som rád, že som sa ho mohol zúčastniť. Veď con nie je len o prednáškach, ale hlavne o ľuďoch, s ktorými si máte čo povedať. A tých nie je nikdy dosť…


Foto: Autor


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


20. apríla 2022
Serjoža Serjožovič
Zdroj informácií