Reportáž: Fénixcon 2016

FXC 2016 - rad pri registracii
FXC 2016 - Vlastislav Toman
FXC 2016 - Vlastislav Toman - Prichod bohu
FXC 2016 - hladisko
FXC 2016 - buduca generacia fanusikou fantastiky
FXC 2016 - knizne krstiny, Hydra
FXC 2016 - stosik Zombie apokalypsy
FXC 2016 - slavny brnensky Ony v zime
FXC 2016 - steampunkove darceky
FXC 2016 - zena se lvem
FXC 2016 - cena odvahy
FXC 2016 - same knihy

Poznáte tú detskú riekanku? Mikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci schovávaš? Pre dobré deti sladkosti, pre zlé zasa uhlie. A pre nás, fanúšikov fantastiky, si v predstihu schoval 32. Medzinárodné stretnutie autorov a priaznivcov fantastiky – Fénixcon. Tak ako po minulé roky sa aj tento ročník uskutočnil v Brne, v termíne od 2. – 4. 12. 2016. A keďže hotel Slovan, kde sa Fénixcon konal po minulé roky, prechádza rekonštrukciou, nastal čas na zmenu. Tohtoročný con sa premiestnil do hotela Vista, ktorý sa nachádza v mestskej časti Královo pole.


V piatok ráno som vyrazil na cestu. Pôvodný plán využiť služby železníc sa zmenil. Dôvodom bol meškanie medzinárodných vlakov. Takže som sa pobral na autobus, ktorý ma krátko po desiatej hodine vysadil v centre južnej Moravy. Cestou na hotel som navštívil kníhkupectvo Arrakis a pozrel si vianočné trhy, na ktoré som sa plánoval vybrať aj v sobotu. Keďže hotel Vista sa nachádza ďalej ako hotel Slovan, musel som ísť „šalinou“, ako obyvatelia Brna nazývajú električky. Trvalo mi to asi 15 minút. Hotel nebolo ťažké nájsť, veď organizátori rozmiestnili ukazovatele, ktoré návštevníkov navigovali.

Vista je štvorhviezdičkový hotel, ktorý na prvý pohľad vyzerá menší ako Slovan alebo Avanti z hlbšej minulosti conu. Hneď pri vstupe ma privítal „Židlička“, ktorý sa tak ako predchádzajúce roky staral o šatňu spolu s pomocníkmi. Rýchlo som sa ubytoval, dal si neskorý obed a šiel preskúmať priestory hotela, ktoré sa pomaličky zapĺňali. Registrácia účastníkov prebiehala pri recepcii hotela. Jedáleň hotela bola menšia aj prednáškové a predajné priestory. Výhodou bolo, že celý hotel bol nefajčiarsky a disponoval aj detským kútikom, ktorý naplno využili najmladší návštevníci Fénixconu. Organizátori zabezpečili pre účastníkov aj pitný, či skôr „pivný“ režim. Čapovali sa dva druhy piva – Poutník a Chotěboř, familiárne nazývaný aj Pravdovar. Za menšiu nevýhodu považujem reštauráciu, ktorá niekedy nestíhala obsluhovať.

Postupne prichádzali starí známi: spisovatelia Jaroslav Mostecký, Leonard Medek, Františka Vrbenská, Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková, Mark E. Pocha, Vilma Kadlečková, Julie Nováková a mnohí iní. Nemohli samozrejme chýbať ani vydavatelia: Egon Čierny, Vlado Ríša, Michael Bronec. Medzi nimi ste mohli stretnúť aj napr. conového fotografa Jána Žižku, bloggerku Anetu „Riddick“ Zaťkovú, členov nitrianskeho sci-fi klubu Belit, predsedníčku slovenskej rady Fandomu Luciu „Lulu“ Bockovú, prezidenta česko-slovenského Fandomu Zdenka Rampasa a mnohých ďalších. Nastalo zvítanie a rozprúdili sa rozhovory.

Ešte pred slávnostným otvorením sme sa skupinka „hladošov“ vybrali do blízkej reštaurácie Stronghold, ktorá sa nachádzala asi 500 metrov od hotela. Steny reštaurácie zdobili repliky historických zbraní a brnení. Pri rozhovore a špecialite podniku s názvom „Othelova tragédia“ čas rýchlo ubiehal. Uvedomil som si, že slávnostné otvorenie Fénixconu sa už začalo. Po návrate na hotel som sa dozvedel, že hlavný organizátor Fénixconu Roman „Doktor“ Hruška spolu s prezidentom česko-slovenského Fandomu Zdeňkom Rampasom pokrstili kroniku. Každoročne prvá z prednášok patrí Janovi Šimúnkovi, tento rok niesla názov Budeme dlabat amarouny? Bola zameraná na výživu ako problém ľudstva nielen na Zemi, ale aj vo vesmíre. Vo vedľajšej sále mu konkuroval Ondrej Král so svojou prednáškou s názvom Povídaní o Avengers. Medzitým v apartmáne 104 prebiehal celoconový workshop Jiřiny Vorlové, ktorý otvorila Julie Nováková s rozpravou Jak publikovat v zahraničí – základy. V jedálni hotela zasa prebiehalo karaoke v podaní slovenského autora Marka E. Pochu, ktorý od organizátorov požadoval „španielku“. Myslel tým španielsku prostitútku, no nakoniec dostal gitaru. Jeho songy sprevádzala skupina Kantýna band. Hrali až do neskorej noci.

Blížila sa dvadsiata druhá hodina a s ňou i prednáška jedného z hlavných hostí Fénixconu – Vlastislava Tomana pod názvom Od Kraba k Malému bohovi a Kruanovi. Mladšej generácii asi toto meno nič nevraví, ale tej staršej určite áno. Vlastislav Toman je český novinár, spisovateľ a scenárista, ktorého komiksy vychádzali v časopise ABC. Určite si spomeniete na jeho komiksy Příhody Malého boha, Příchod bohů, Kruanova dobrodružství a mnohé iné. Na prednáške ho čakal aj sám Krab – Malý bůh. Model vytvoril podľa obrázkov (nie nákresov ani technického výkresu) Martin „Dino“ Drapáč.

Spomienky tejto českej komiksovej legendy ukončili piatkový program Fénixconu. Vybral som sa ešte do jedálne, kde som stretol nielen dievčatá z vydavateľstva Hydra – Katarínu Soyku, Lenonu Štiblaríkovú, Evu Piarovú, ale i Ivana Aľakšu, Martina „Cuca“ Luciaka, Danu Krejčovú a mnohých iných. Do postele som sa dostal okolo jednej hodiny v noci, a to zábava ešte nekončila.

V sobotu ráno, počas raňajok, som sa rozhodoval, či ísť do mesta alebo zostať na hoteli. Raňajky sa podávali formou švédskych stolov, čo som ocenil nielen ja. Nakoniec padlo rozhodnutie ísť do mesta. Pridala sa ku mne Katarína Soyka, Piter de Vries spolu Lenkou, Mirka „Freya“ Weberová a mohli sme vyraziť. Po trhoch sa dá chodiť celý deň, môžete ochutnávať punč, medovinu, vínko, kupovať darčeky, ozdoby, čiapky, kabelky a mnoho iných vecí. Na remeselnom trhu ma zaujal stánok Steampunkové dárky, kde ste si mohli kúpiť napr. steampunkové náušnice či manžetové gombíky. Zašli sme tak, ako každoročne, do minipivovaru Pegas, kde sme si dali obed a ich pivo. V ponuke mali aj špeciál z novozélandských surovín, tomu som neodolal.

Medzitým na Fénixcone prebehli prednášky Leonarda Medka – Úžasné devatenácté století, Julie Novákovej – Planetární ochrana aneb Válka svetů jinak, Nepravda u pánů, pravda u zbojníka Františky Vrbenskej a prednášalo sa o mnohých ďalších veciach.

Po návrate na hotel ma čakali skoro tri hodiny krstov v jedálni hotela. Prvé krsty patrili vydavateľstvu Hydra v zastúpení Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková a Eva Piarová. Prvou krstenou knihou bola zbierka poviedok od Jana „Arkora“ Brauna s názvom Kvantové víly. Jan je pôvodom Čech, ktorý už vyše 30 rokov žije na Slovensku. Druhá krstená kniha niesla názov Obchádza nás temnota a napísal ju Ivan Kučera. Kniha obsahuje hororové a trilerové poviedky z lesa. Ďalšou knihou bola slovenským fanúšikom dobre známa Zombie apokalypsa. Jej slovenský krst prebehol na Istrocone a Comics Salóne 2016. Krstným otcom týchto kníh sa stal jeden z hlavných organizátorov Roman „Doktor“ Hruška. Zostala posledná tohtoročná novinka vydavateľstva Hydra – Krajina kanibalov od Marka E. Pochu. Ten sa rozhodol, že túto útlu knižočku pokrstí krikom mučenej obete. Pred Fénixconom vyhlásil, že ak sa predá 10 kusov knihy Krajina kanibalov, prebehne sa po hoteli len v spodnej bielizni. Môžete raz hádať, ako to dopadlo… Áno, prebehol.

V poradí už piatou krstenou knihou bola kniha Bájná stvoření, ktorú editoval Vlado Ríša. Obsahuje poviedky deviatich autorov (siedmich žien a dvoch mužov), ktorí predstavia mýtické stvorenia, ako napríklad indické božstvo, bazilišok, šamanka v apokalyptickej spoločnosti, či dokonca jednu z autoriek tejto knihy. Krstu sa zúčastnilo päť spisovateľov: Františka Vrbenská, Anna Šochová, Julie Nováková, Jana Rečková a Vlado Ríša.

Tretím krstom bol krst odbornej publikácie s názvom Anatomie pocitu úžasu (česká populární fantastika 1990 – 2012 v kulturním, sociálním a literárním kontextu), ktorú napísal Antonín K. K. Kudláč a krstným otcom sa stal Zdeněk Rampas. Nasledoval krst knihy Jana Kovanice – Pozemšťané a mimozemšťané (S)extraterestrické známosti.

Predposlednou krstenou knihou bola prvá časť štvorzväzkovej antológie českých a slovenských spisovateliek fantastiky – Žena se lvem. Za týmto projektom stoja Zuzana Hloušková a Františka Vrbenská. Ako povedala Františka, toto dielo je svetovým unikátom, keďže takáto antológia nikde inde neexistuje. Do prvej časti prispelo 13 autoriek, medzi nimi aj dve slovenské – Lenona Štiblaríková a Zuzana Stožická. Aj v ďalších častiach nájdete slovenské autorky, ako napr. Katarínu Soyku a Líviu Hlaváčkovú, celá tetralógia bude obsahovať poviedky 52 českých a slovenských spisovateliek. Predhovor do tejto knižky napísal Martin Šust, ktorý ju aj ako prvý pokrstil mliekom jednorožca. K tomuto dielu patrí aj sada originálnych výkladových kariet, z ktorých každá symbolizuje jednu spisovateľku. Celý projekt by nebol vznikol bez podpory fanúšikov, ktorí ho finančne podporili na stránke startovac.cz.

Záverečný krst patril Jiřímu Olšanskému a jeho novinke Prostor k navštívení. Táto kniha obsahuje tri rozlične dlhé novely. Fanúšikovia sa jej dočkali po štyroch rokoch od jeho prvej zbierky s názvom Stroj do lepších časů.

Po nabitom programe som začal pociťovať hlad. Spolu s Ivanom Aľakšom, Ruženou Srnkovou, Anetou Riddick, Bartolomejom Šulianskym, Katarínou Soykou, Lenonou Štiblaríkovou sme sa vybrali posilniť pred hlavným sobotným programom – vyhlasovaním výsledkov literárnych súťaží a tombolou. Znova sme navštívili spomínanú reštauráciu. Tento krát som si vybral Poetickú búrku, i keď dobre vyzeral aj Sen noci svätojánskej. Chutilo nám. Po chvíli sa k nám pridali aj Mark E. Pocha, Martin „Cuco“ Luciak spolu s Evou Piarovou. Rozhovor sa točil okolo komiksov, ktoré vychádzali v časopisoch, kníh, ale i bežného života. Ivan si zaspomínal na to, ako kedysi, keď bol chlapec riadil vesmírnu loď pomocou kľučiek na oknách.

V dobrej nálade sme sa pobrali späť na hotel. Zašiel som pozrieť ešte do miestností, kde sa predávali knihy a iné veci. Tieto boli tiež menšie. V jednej ste si mohli kúpiť poháre a bižutériu, keramiku, záložky do kníh. V druhej zasa knižné novinky, starinky a komiksy.

Pred vyhlasovaním výsledkov literárnych súťaží sa obe prednáškové sály spojili do jednej veľkej. Ako prvá sa vyhlasovala cena O nejlepší fantasy, ktorú organizuje Klub Julesa Vernea. Víťazkou tohto ročníka a nositeľkou meča sa stala Kristýna Sněgoňová, ktorá tento titul získala aj v roku 2015.

Ďalšou cenou bolo vyhlásenie výsledkov súťaže Daidalos, ktorú vyhlasuje časopis XB-1 v zastúpení Vladom Ríšom. S poviedkou Jednoho dne se vrátím zvíťazila Věra Mertlíková. Poviedky finalistov bývajú vydávané aj v časopise XB-1. Nasledovala cena O dračí řád, ktorú začal internetový magazín MFantasy.cz. Každoročne je 20 finalistov, ktorí si odnášajú vecné ceny. Tu sa víťazom stala Monika Leová s poviedkou Bohové v nás. Pokračovalo sa udeľovaním ceny PAF! (Přebor autorů fantastiky), ktorú odovzdával Michal Bronec. Suverénnym víťazom sa stala Věra Mertlíková.

Nasledovalo udelenie ceny Encouragement Award (je to cena, ktorú každoročne udeľuje Európska fandomová organizácia – ESFS). Za Slovensko ju získal Mark E. Pocha, odovzdala mu ju predsedníčka slovenskej rady fandomu Lucia „Lulu“ Bocková. Nastala výnimočná situácia, keď Lucia stratila na chvíľu reč a Mark sa rozhovoril. Peter „Pagi“ Holan zasa odovzdal cenu Janovi Hlávkovi a Jane Vybíralovej (tá sa bohužiaľ, nezúčastnila). Táto cena bola vyhlásená na Eurocone 2016 v Barcelone.

Po vyhlasovaní a udeľovaní cien sa po krátkej prestávke začal ďalší bod hlavného programu – tombola. Ako po minulé roky, mňa šťastie obchádzalo. Cien bolo neúrekom, šťastie malo, dá sa povedať „zopár vyvolených“. Mohli ste vyhrať knihy z vydavateľstiev Hydra, Straky na vrbě, Leonardo, Brokilon, Host, stolové hry, reflexné prvky a mnoho iného.

Záver sobotňajšieho večera patril Althingu Conan Society, ktorej som členom. Prijalo sa pár nových členov, udelili sa ceny Conan (tento rok ju získalo Comics Centrum za vydanie Kolosálneho Conana) a Fénix (získal ju Tomáš „Klikin“ Klika za conovú diskotéku v roku 2015). Nasledovala – tak ako v piatok – conová zábava vo forme diskotéky. Kto chcel, mohol ešte posedieť s priateľmi v reštaurácii hotela, veď noc ešte nekončila.

V nedeľu po raňajkách ma čakala už iba rozlúčka s priateľmi, dobalenie a cesta do Bratislavy, ktorú som absolvoval v príjemnej spoločnosti s Evou Vlašičovou, Lenonou Štiblaríkovou, Markom E. Pochom a Martinom „Cucom“ Luciakom. Cesta nám ubiehala rýchlo a ja som odchádzal plný zážitkov. V Bratislave sme sa rozlúčili, nastúpil som na vlak, ktorý ma odnášal zo sveta fantastiky do reality…


Foto: Autor.

Viac autorových fotiek z conu nájdete v jeho facebookovskom albume z Fénixconu 2016.

Ďalšie fotky z Fénixconu 2016 môžete nájsť v albume dvorného conového fotografa Jána Žižku


Súvisiace linky:

Pozvánka: Uvítajte Kvantové víly Jana A. Brauna

Obchádza nás temnota Ivana Kučeru

Vivisekcia: Antológia Zombie apokalypsa

Reportáž: Fantastický Istrocon a Comics Salón 2016

Recenzia – Antonín K. K. Kudláč: Anatomie pocitu úžasu

Prichádza Žena se lvem


14. decembra 2016
Serjoža Serjožovič