Reportáž: Comics Salón 2023 - sobota

CS 2023 galéria
CS 2023 herna
CS 2023 krst Slovenský nárez
CS 2023 krst Pero z gryfa

Na prelome mesiacov september a október, počas víkendu 29. 9. – 1. 10. 2023, sa v Dome kultúry Ružinov už tradične konal ďalší ročník medzinárodného festivalu Comics Salón. Tentoraz som ho navštívil aj s dcérou, ktorá už bola so mnou na tohtoročnom SlavCone. Tam sa jej páčilo, takže som bol zvedavý, ako zareaguje na tento con.

V sobotu ráno sme okolo deviatej vyrazili do Bratislavy. Na festival sme prišli krátko po jeho otvorení. Vybavili sme si vstup a išli si pozrieť areál. Ako prvé nás privítali stánky s občerstvením, tento rok tam boli aj foodtrucky. Vedľa nich sa nachádzal stan s Nintendom, kúsok ďalej Sci-fi salón. Na voľnom priestranstve ste si mohli oddýchnuť, zastrieľať z luku alebo vyskúšať boj s mečom. Hneď pri vchode do budovy bol fotokútik a informačný stánok. Na Comics Salóne nesmú chýbať stánky rôznych firiem a vydavateľstiev. Tradičné miesto pri vchode zaujali Madmaxonovci, ktorí priniesli veľké množstvo akčných figúrok a iných potrebných vecí pre „pravého“ fanúšika popkultúry. Toto miesto sa stalo aj naším bodom záchrany v prípade, keby sme sa jeden druhému stratili. Nechýbalo Nekonečno.sk, vydavateľstvá Artis Omnis a Hydra, Ihrysko.sk. Po pár rokoch tu mal stánok aj Funtastic.

Novinkou bol stánok scifi.sk, ktorý som sa snažil nájsť. Scifisti väčšinou pozerajú do vesmíru, takže aj scifi.sk sa rozložili na prvom poschodí, pár metrov od Game salónu. Zvítal som sa s Alexandrom Schneiderom.

Dcéra sa zrazu zastavila a vraví mi: „Tato, ja si chcem vyskúšať vyšívanie.“

Dievčatá pri stole, ktorý bol vyhradený pre aktivity scifi.sk, boli ochotné jej pomôcť, za čo im patrí vďaka. Ja som sa zasa nechal nahovoriť na scifi anime kvíz. Tento subžáner nie je mojou silnou stránkou, získal som sedem bodov z dvadsiatich. Test bol náročný, no moje uznanie patrí pánovi, ktorý dokázal získať sedemnásť bodov. V Game salóne s medzitým hrala hra na hrdinov Dračí hlídka. Je to česká hra, ktorú v roku 2020 vytvorili ako duchovného nástupcu populárnej hry Dračie dúpä. Jedným z jej hráčov bol aj spisovateľ Marián Kubicsko, ktorý sa tam schovával pred otázkami fanúšikov. Aj ja som sa ho pýtal, hlavne na pokračovanie série Potvorobijci. Tu je pár informácií od neho: Potvorobijci 3 – Dušičkový masaker sú skoro dopísaní, chýba asi 40 strán, Potvorobijci 4 – Prekliate hradisko sú dokončení. Hotové sú aj pokračovania knihy Kráľovstvo plchov. Nesú názvy Kráľ a Kráľovná. A poslednou dokončenou knihou je Grumba a jeho najväčšie dobrodružstvo. Ako vidieť, Marián je plodný autor, ale všetko má svoj čas. Dúfam, že čoskoro všetky jeho knihy prídu do kníhkupectiev.

Po chvíli si dcéra dala prestávku od vyšívania a vybrali sme sa pozrieť do Fantasy salónu. Cestou sme sa zastavili pri Kataríne Soyke a Lenone Štiblaríkovej z vydavateľstva Hydra. To so sebou prinieslo nielen svoje staršie knihy, ale i novinky, ktoré sa mali dnes pokrstiť. Hneď vedľa boli ďalší známi – Ivan a Andrea Harmanovci z vydavateľstva Artis Omnis. Mali sme ešte chvíľu čas, tak sme šli podrobnejšie popozerať ponuku predajcov. Začali sme pri hosťoch – cosplayeroch, u ktorých ste si mohli kúpiť napr. aj Comics kalendár na rok 2024. Dcérku to veľmi nezaujalo, ani ďalšie ich produkty, no zastavila sa pri stánku s replikami mečov. Odtiaľ sme prešli k hlavnej sále, kde sa nachádzalo Občianske združenie Svet 3D so svojimi 3D tlačiarňami. Od nich sme si na pamiatku zobrali prívesky na kľúče. Ak máte radi 3D tlač, 3D modely, nemali by ste obísť výstavu 3D Expo, ktorá sa bude konať 20. – 21. 10. 2023 vo Vodárenskom múzeu v Bratislave. Nechýbal ani stánok spoločnosti Xzone či českého časopisu Pevnost. U nich ste si mohli dokúpiť nielen obyčajné čísla, ale aj špeciály. V nich ste našli ako bonus knihy či komiksy. O hmyze sa vraví ako o jedle budúcnosti. Ak ste mali chuť, mohli ste ochutnať larvy s príchuťou extra syra alebo čokolády. Tieto lahôdky ponúkal stánok spoločnosti Crunchy. Prešli sme aj uličku umelcov, Ihrysko.sk a nakoniec sme sa dostali k stánku, kde ste si mohli nechať urobiť tetovanie v manga/anime štýle. Viete, čo sa používalo dakedy na výrobu cosplaya? Boli to staré karimatky, polystyrén, kúsky plastu. Vývoj však aj v tomto smere ide dopredu. Ak sa rozhodnete si vyrobiť svoj kostým, môžete použiť nové materiály a postupy. Širokú ponuku má belgický eshop.

S dcérou sme stihli ešte krátky obed, ona sa vrátila k vyšívaniu a ja som sa vybral na jeden z prvých sobotňajších krstov. Krstila sa kniha s názvom Pero z gryfa. Nájdete v nej rozhovory s autormi slovenskej fantastiky, ktorí sú živou históriou slovenského a českého fandomu. Jedným z nich je známa slovenská spisovateľka Alexandra Pavelková, ktorá žiaľ na tejto akcii chýbala. Ostatní však dorazili. Ondrej Trepáč, Lívia Hlaváčková, Daniel Šmihula, Katarína Soyka a Juraj Červenák nie sú slovenskému čitateľovi neznámi. Rozhovory s týmito autormi viedol Miloš Jesenský, autor knihy. Celou besedou sprevádzala Andrea Harmannová z vydavateľstva Artis Omnis. Kniha sa krstila perom, no nie z gryfa, ale zo supice. To priniesol Juraj Červenák. Tomu v týchto dňoch vyšiel ďalší diel zo série Stein a Barbarič s názvom Lovec čertov. Dej sa odohráva v Trnave. Ako mi Juraj prezradil, v čase adventu, na stredoveké vianočné trhy, ktoré sa budú konať 15. – 17. decembra 2023, aj on sám zavíta do Trnavy.

Vyšiel som skontrolovať dcéru, ako pokračuje vo vyšívaní. Zostával jej iba kúsok. Medzitým sa znova krstilo, tentoraz knihy z vydavateľstva Hydra. Priniesli samú fantasy. Od Kataríny Soyky to bola Vladykova pomsta, od Ivany Molnárovej – Dubcovej Cesty hrdinov. Nakoniec bola pokrstená Dračia šupina od Henricha H. Hujberta. Prvé dve knihy boli vydané v prvej polovici roka, no všetky tri vznikli z podporou Fondu na podporu umenia. V tomto roku sa môžete tešiť ešte na knihy Všetko zlatu pre Anežku (pokračovanie knihy Všetko zlato Kremnice) od Jozefa Mikloviča. Zo sveta Príbehov spod kiltu od Filipa Červenáka (je to len menovec známejšieho spisovateľa Juraja Červenáka) vyjde Kráľovská hra. Aby sme nezostali iba pri fantasy, pripravuje sa aj hororová zbierka s názvom Krvavé Považie. Tieto tituly by mali vyjsť do konca tohto roka.

Pred pár rokmi na jednom cone zaviedol Martin „Roger“ Králik známeho českého editora a spisovateľa Leoša Kyšu k samostatnému stolu. Z rozhovoru, v ktorom sa zhodli, že českí čitatelia nepoznajú slovenských autorov fantastiky (teda okrem Červenáka), sa zrodila myšlienka urobiť antológiu. Tá vyšla tento rok, krátko pred Comics Salónom, vo vydavateľstve Epocha. Má názov Slovenský nářez a obsahuje poviedky trinástich významných autorov slovenskej fantastiky. Nájdete tu mená Juraj Červenák, Lucia Piknová Droppová, Ivana Molnárová Dubcová, Ján Gálik, Lívia Hlavačková, Michal Hvorecký, Janko Iša, Peter Jelínek, Alexandra Pavelková, Katarína Soyka, Anton Stiffel, Zuzana Stožická, Lenona Štiblaríková. Na záver nechýba poviedka Františka Kotletu a posledné slovo má Martin Králik s Desiatimi piliermi zlatej doby slovenskej fantastiky. Obálku vytvorila Zuzana Droppová, krstným otcom sa stal hlavný organizátor Comics Salónov a Anime Show Róbert Žitňan. Kniha sa pokrstila tradičným slovenským nápojom borovičkou. V predpredaji sa jej predalo 320 kusov, verím, že čoskoro sa vypredá celý náklad. A nielen českí čitatelia, ale aj slovenskí sa potom dočkajú pokračovania.

Po tomto krste som vyzdvihol dcéru od počítačových hier a vyšli sme von, aby sme sa trochu vyvetrali. Na veľkoplošnej obrazovke práve prebiehala diskusia s hlavným hosťom Comics Salónu anglickým hercom Guyom Henrym. Diváci ho môžu poznať ako ministra mágie z filmov Harry Potter a relikvie smrti alebo z kriminálnych seriálov Wallander či Vraždy v Oxforde. My sme sa však spolu s Dušanom a Matúšom vybrali vyskúšať streľbu z luku. Privítal nás tam dlhý rad, takže nakoniec sme skončili pri chladných zbraniach, ktoré boli hneď vedľa. Po chvíli sme sa vrátili dovnútra, chceli sme sa odfotiť vo FunkoPop kútiku.

Začala sa prejavovať únava. Zastavili sme sa pri Scifi salóne, kde práve prebiehala prednáška H. S. Giger – Votrelec a iné krásy. H. S. Giger bol švajčiarsky maliar, sochár a návrhár. Bol tvorcom umeleckého smeru s názvom biomechanický surrealizmus. Celosvetovo známym sa stal ako stvoriteľ podoby Votrelca. Pri tvorbe vychádzal z biomechanoidov, ktorý sa spomínajú v Necronomicone. Nakoniec vytvoril celý životný cyklus votrelca, od vyliahnutia tvora, ktorý sa prisal obeti na tvár, až po jeho dospelosť. Ak sa chystáte navštíviť južné Čechy, konkrétne okolie Českých Budejovíc, nezabudnite sa zastaviť v Hlubokej nad Vltavou. Do 19. novembra 2023 je tam výstava Metamorphoses (Premeny) tohto umelca. Pripravila ju Alšova juhočeská galéria.

Toto bol posledný bod našej sobotnej návštevy tohtoročného Comics Salónu. Nasadli sme na električku a pomaly sa vydali na cestu domov. Podľa dcérinej reakcie sa jej páčilo, bolo to pre ňu niečo nové. Verím, že aj ostatní návštevníci si tento con užili tak, ako sa patrí a 22. – 24. marca 2024 sa stretneme na Anime Show.


Foto: autor

Viac autorových fotografií z festivalu nájdete v autorovom facebookovskom albume Comics Salón 2023.


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


20. októbra 2023
Serjoža Serjožovič