Reportáž: Bricklandia v Trnave

Centrum Trnavy je vydláždené kockami, tzv. „mačacími hlavami“. V blízkosti Trojičného námestia, vedľa pobočke Slovenskej pošty, nájdete do konca letných prázdnin aj iný druh kociek. Už po druhýkrát je v meste výstava LEGO®. Trvá od 1. júla do 3. septembra.

Pravidelne chodím do mesta, ale na túto výstavu som narazil náhodou. Zvedavosť ma vtiahla dnu, chcel som pozrieť, či by zaujala moje deti. Vo vnútri som sa zoznámil s vedúcou projektu pani Zuzanou Sabolovou. Po krátkom rozhovore sme si dohodli stretnutie a ja som v pondelok 24. júna 2023 vzal svoju „bandu“ (teda deti) a vybral sa pozrieť, čo Bricklandia ponúka.

Bricklandia Trnava Bricklandia Trnava 4

Deti sa rozišli po výstavnej miestnosti a ja som sa chcel niečo dozvedieť o tomto projekte. Ako mi prezradila pani Sabolová, Bricklandia vznikla v roku 2016. S nápadom prišiel jej manžel, ktorého LEGO zaujímalo od detstva. Vystavovať začali v dvoch miestnostiach v Dobšinskej ľadovej jaskyni, no časom sa stavebnice nazbieralo za dva kamióny. V priebehu rokov sa Bricklandia predstavila napríklad v Košiciach, Tatralandii či na Hrebienku.

Pani Sabolová mi prezradila, že v Trnave je vystavená väčšia časť ich súkromnej zbierky. Nájdete v nej rôzne vystavené modely. Každá podobná výstava obsahuje aj časť venovanú Hviezdnym vojnám. Táto nebola výnimkou. Kozmická loď Millenium Falcon je postavená z viac ako 7500 kociek. No sú tu aj väčšie exponáty, napríklad Titanic. Ten je zložený až z 9000 častí.

Tato expozícia je určená v prvom rade pre deti. Hneď pri vchode je umiestnený bazén s viac ako 50 kg LEGO Duplo, ktoré poznajú hlavne menšie návštevníci. Ten zaujal aj moje dvojčatá. Medzi vitrínami boli LEGO stolíky s rôznymi aktivitami. Nechýbali ani FUNBLOCKY, veľké kocky, z ktorých si mohli postaviť rôzne stavby. Staršie deti mohli vymyslieť pre LEGO friendsky rôzne LEGO šaty. Alebo ste mohli písať LEGOm na graffiti stenu.

Bricklandia Trnava 2 Bricklandia Trnava 3 Bricklandia Trnava 5

Miestnosti dominuje viacmetrová vitrína s krajinou, ktorá obsahuje mesto, železnicu s jazdiacimi vláčikmi, stanicami, tunelmi, lunapark s pohyblivým ruským kolesom a mnohými inými exponátmi. Ďalšie vitríny sú zamerané tematicky: polárna krajina, piráti, divoký západ, Hviezdne vojny, rozprávková bitka s drakmi. Ak radi súťažíte, môžete sa tam zapojiť do súťaže o LEGO BOOST. Stačí na to iba maličkosť, nájsť tri figúrky Mimoňov.

S deťmi som tam strávil viac ako hodinu a môžem túto výstavu odporučiť. Vstup nie je časovo obmedzený, môžete tam zotrvať aj celý deň. Ak nestihnete návštevu cez leto, máte možnosť v zime. Od decembra bude možnosť vidieť celú zbierku v nákupnom centre Avion v Bratislave.

Viac informácií nájdete na stránke Bricklandie.


Foto: autor


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


11. augusta 2023
Serjoža Serjožovič