Reportáž: Bolo nás jedenásť (alebo ako som predával na Fan burze)

Fanburza - Serjoža Serjožovič

V sobotu 1. decembra 2012 sa konala v Dome kultúry Lúky v Bratislave druhá tohtoročná Fan burza: hry, knižky, komiksy, anime, manga, karty… . Tá prvá sa uskutočnila presne pred mesiacom, ale kvôli práci som sa na nej nezúčastnil. A doma sa mi nahromadilo zopár kníh, ktoré som prečítal, ale neurobili na mňa dojem, tak som sa rozhodol ísť na Fan burzu nielen ako návštevník, ale hlavne zistiť, aké to je byť za stolíkom a predávať.

Ráno o 6:30 hod som mal budíček, dal som si rýchle raňajky, na chrbát si hodil ruksak s knihami a vyrazil som smer Bratislava. Cesta vlakom ubehla ani neviem ako, keďže som sa tešil, že stretnem zasa známych, ktorých som nevidel dlhší čas, a sľúbili, že prídu. Lenže ako sa vraví: „Človek mieni a Boh mení“…

A stále mi vŕtala hlavou otázka: „Kde to vlastne je, ten DK Lúky?“ Našťastie, na stanici ma čakal kamarát, s ktorým sme si urobili menší „vlastivedný“ výlet mestskou hromadnou dopravou po Bratislave, respektíve po jej častiach Petržalka a Lúky. Cesta aj s prestupom trvala dáku polhodinku.

Nájsť predmetný dom kultúry bolo napokon celkom ľahké, nachádzal sa približne 5 minút od autobusovej zástavky. Dorazil som tam okolo 9:45, v najvyšší čas si pripraviť stolík a vyložiť, čo som priniesol.

Vstupné pre každého účastníka či predajcu bolo 1,5 €, mohol tam prísť každý, kto mal čas a chuť. Organizáciu Fan burzy zabezpečoval Robért „Win“ Žitňan, ktorý organizuje festivaly Anime Show, Manga Fest, Comics Salón a IstroCon. Počas burzy sa mali konať aj prednášky, dúfal som, že dáku absolvujem.

O desiatej hodine sa burza začala oficiálne. A čo sa vlastne na Fan burze predávalo? Dokopy nás tam bolo jedenásť predajcov, ktorí predávali hlavne odznaky, anime, manga booky, obrazy, staršie konzoly, hry na PC, knihy, filmy, CD. Prevládali hlavne predajcovia anime, mangy, predajcovia kníh boli v menšine.

Návštevníci prichádzali sporadicky, väčšinou iba pozreli ponuku a odišli. Ale našlo sa zopár takých, ktorí si dačo kúpili. Predpoklad bol, že príde aspoň toľko ľudí, koľko sa zúčastnilo minulej burzy (tam ich bolo 155), ale nakoniec prišlo oveľa menej.

Stáť za stolíkom nie je žiadna sranda, človek čaká, kým dakto príde, a dúfa, že si uňho i dačo kúpi, poprípade s ním prehodí pár slov. Ale nikto neprichádzal, tak som nadviazal rozhovor s ďalšou predajkyňou kníh a debatovali sme o hocičom a hocikom, takže čas rýchlo ubiehal. Sem-tam nám prišiel robiť spoločnosť aj Robo Žitnan, ktorý chodil od stánku k stánku a s každým prehodil zopár slov. Samozrejme, objavilo sa aj zopár známych, ktorí sa prišli porozprávať. Ostatní, ktorí sa sľúbili a neprišli, majú u mňa čierny bod!!

O jedenástej sa začali prednášky. Prvú mala Elendilka a poslednú Robért, ktorý prednášal o hrách. Takže tá časť návštevníkov, ktorí prišli kvôli prednáškam, bola uspokojená.

Pomaly sa blížil koniec burzy, tak mi nezostalo nič iné, len sa pobaliť a znova sa vybrať do ulíc veľkomesta. Času som mal veľa, stihol som ísť pozrieť aj vianočné trhy.

Celkové skóre oproti minulej burze bolo: 11 predajcov, 66 návštevníkov. Či sa dá táto akcia považovať za úspešnú, nechám na tých, ktorí tam boli. A ostatní? Môžu sa tešiť na ďalšiu burzu, ktorá sa uskutoční po Anime Show, približne v marci 2013.


6. decembra 2012
Serjoža Serjožovič