Reportáž: AnimeSHOW & GAME EXPO 2018

Predposledný marcový víkend, teda 23. 3. 2018 až 25. 3. 2018, sa v dome kultúry Ružinov v Bratislave opäť konal najväčší slovenský festival sci-fi, fantasy, anime, hier a všetkého možného, čo majú geekovia a nerdi radi. Usporiadatelia prednedávnom vysvetľovali svoj zámer ohľadom festivalov Comics Salón a AnimeSHOW. Naša reportáž sa týka prvého z nich – toho jarného.

AS CS JAR 2018 zena so sovou AS CS JAR 2018 yen AS CS JAR 2018 zaklinacka

Rozhodli sme sa ísť len na jeden deň. Na ten najhlavnejší – sobotu. Odchod z Prievidze sme naplánovali na skoré ráno, aby sme stihli prísť včas, čo sa aj našťastie podarilo. Už o pol hodinu neskôr by ste sa totiž zaručene načakali v rade na lístky, ktorý sa zmenšil až niekedy poobede. Bolo naozaj vidno, že záujem o takýto druh akcie u ľudí rastie. Oceňujem novú možnosť platby kartou na pokladni, aspoň návštevníkom zostalo viac peňazí na míňanie.

Vonku čakali už tradičné stánky s občerstvením, lukostreľba, ukážka stredovekých stanov, jazda na koníkoch, ale aj pár noviniek, napríklad jedlo určené pre vegetariánov a vegánov alebo japonský rámen.

AS CS JAR 2018 lukostrelba AS CS JAR 2018 VR AS CS JAR 2018 kladivko

Vo vnútri boli priestory preplnené ľuďmi, ktorých prišlo nečakane veľa. Atrakcie ako stolovky od iHryska, virtuálna realita, herné automaty či notebooky boli neustále obsadené. Dostať sa k nim vyžadovalo riadnu dávku trpezlivosti ale aj obetovaného času. Okrem toho si návštevníci mohli vybrať zo širokej škály možností, ktoré ponúkali prednášky odohrávajúce sa paralelne v rôznych miestnostiach. Výber tém zahŕňal všetko možné od slovenských hier, krstov kníh, fantastiky, sci-fi, populárnych seriálov, premietania anime a mnoho iného.

AS CS JAR 2018 epochalna romina AS CS JAR 2018 malovanie figurok AS CS JAR 2018 epochalny krst

Na chodbách ste mohli okrem známych tvárí stretnúť aj kopec šikovných ľudí v súťažných či nesúťažných cosplayoch. Bolo sa teda naozaj na čo pozerať. Taktiež ste si v cosplay „kútiku“ mohli pokecať so svojimi obľúbenými cosplayermi a podporiť ich vrelým slovom či kúpou fotky.

AS CS JAR 2018 kiki AS CS JAR 2018 tajny stormtrooper AS CS JAR 2018 kvakvaman et al

Vaše poctivo ušetrené/zaro­bené/vyžobrané peniaze ste mohli minúť na čokoľvek, čo vám len napadlo. Komiksy, figúrky, tašky, tričká, hrnčeky, plyšáky, prívesky, plagáty, odznaky, suši a po novom aj sečné zbrane, japonské sladkosti alebo aj farebné šošovky. Výber bol viac ako bohatý a na to, aby ste neminuli ani euro, musíte byť silná osobnosť.

Super možnosťou je aj Artist alley, kde svoje výtvory ponúkajú umelci nielen zo Slovenska, a bolo na vás, koho tvorba vám najviac sadne. Ja som sa tento rok rozhodla podporiť MrFreakea.

AS CS JAR 2018 umelec AS CS JAR 2018 kylo AS CS JAR 2018 umelec2

Pred koncom dňa sa konala cosplay súťaž a po nej ešte stále populárna tombola, ktorá pomaly, ale isto stráca svojich priaznivcov. Je pekné, že organizátori sa snažia zachovať férovosť, aby ich nikto nemohol obviniť z nadržiavania, ale to, čo okolo toho robia, by si mohli odpustiť. Nový systém je nudný, zdĺhavý a ešte aj otravný.

AS CS JAR 2018 maskoti AS CS JAR 2018 pauzicka AS CS JAR 2018 radost zadarmo

Festival svojou populárnosťou a novonadobudnutou energiou organizátorov naberá na obrátkach. Ako plusy vnímam širokú škálu možností ako tráviť čas, niečo sa naučiť či prípadne minúť peniaze. Príležitosť opäť stretnúť priateľov, spisovateľov a aj nejakú tú hviezdičku slovenského popkultúrneho neba, tiež nie je na zahodenie.

Na druhú stranu, priestory sú už teraz stiesnené a ak nemáte šťastie, je šanca, že si možno počas celého festivalu ani nesadnete. K vytúženej atrakcii sa nedostanete. Na populárne prednášky treba prísť skôr, aby sa vám vôbec ušlo nejaké miesto. Najlepšie pri okne.

Navyše za veľké mínus považujem najmä správanie samotných návštevníkov a ich bezohľadnosť voči všetkému. Či už smetiam, priestoru, dezodorantom alebo ostatným ľuďom.

AS CS JAR 2018 divadlo AS CS JAR 2018 cosplay AS CS JAR 2018 vestibul


Súvisiace linky

Kam mieri Comics Salón a AnimeSHOW?

Pozvánka: AnimeSHOW & GAME EXPO 2018


2. apríla 2018
Romina Wellferine Slafkovská