Reportáž: AnimeSHOW a GameExpo 2015

Hádaj, na čo myslí
Na iHrysku je vždy zábava
Na plátne sa naživo premietal program zo sály
Nechýbalo Inferno na polici
Prednáška o steampunku
Speváčka Hacune Miku

So stupňujúcim sa očakávaním a eufóriou kráčame na nástupisko električiek. O chvíľu si všimneme dievčinu s ružovými kvetmi vo vlasoch, ktorej spod čierneho kabáta vykúkajú krásne kvetované ružové šaty. Vymeníme si pohľady a s rozžiarenými úsmevmi kráčame za ňou – ideme správnym smerom. Po pomalej jazde električkou, ktorá tým menej trpezlivým navodzuje nutkanie vystúpiť a potlačiť ju, vystupujeme na Tomášikovej ulici. Zvedavo skúmame neznámy terén a nasledujeme našu do ružova odetú sprievodkyňu. A o chvíľu sa nachádzame pred budovou s veľkým názvom AnimeSHOW.

Chvíľku trvá, kým prídem na to, ako otočiť mapu priestorov tak, aby som pochopila, kam sa mám dostať. Objavovanie všetkých zákutí nových priestorov môže byť pri troške fantázie dobrodružstvo. Menšou okľukou sa nakoniec dostavím do fantasy salónu, kde sa pripravujem na svoju prvú prednášku a tiež aj jednu z prvých prednášok festivalu. Päť minút pred začatím sa na mňa usmievajú moji štyria verní kamaráti a niekoľko ďalších divákov, z ktorých mám veľkú radosť.

Postupne sa na plátne strieda niekoľko zaujímavých webových seriálov, ktoré nervózne prezentujem usmievavému a prikyvujúcemu publiku. Po poslednej videoukážke sa poďakujem za pozornosť a idem si užívať zvyšok festivalového dňa.

Po zmapovaní nových priestorov sa vyberáme hľadať najbližší zdroj obživy – teda obchod s potravinami. Čerstvý vzduch a jedlo doplnia energiu na potulovanie sa pomedzi arkádové hry, najnovšie videohry ovládané pohybom či hry tanečné. Obzeráme známe obchodíky s plagátmi odznakmi, tu má stánok Sushi time, tu je čajovňa a na iHrysko si prídeme zahrať zaujímavú stolovú hru.

A aká by to bola AnimeShow bez anime – pár častí si teda pozrieme a prvý deň sa končí. Priestory Domu kultúry Ružinov opúšťame a suverénne sa vydávame na cestu k nášmu nocľahu. Najprv sa ale vyberieme asi dva kilometre iným smerom, kým nám docvakne, že som celý čas držala mapu otočenú nabok. Alebo sa otočila Bratislava…

S piatkovým zahrievacím kolom za nami sa s vervou púšťame do nabitého sobotňajšieho programu. Tento rok však začínam ešte skôr ako oficiálny program. A to zvukovou skúškou na súťaž v karaoke. Sála je síce oveľa menšia, no trému to nijako nezmenšuje.

Bohatý program ponúka okrem premietania hollywoodskych scifi a fantasy titulov aj slovenský skvost Socialistický zombie mord. Z prednášok sa dozviete napríklad o japonských démonoch a strašidlách, ako sa obliecť do ženského cosplayu, keď ste chlap, a naopak, a čo sa dá naučiť z japonských animovaných seriálov.

Inšpirácie na nové závislosti môžete načerpať v anime salóne a zhrnutie roka 2014 vám povie, ktoré zaujímavé animované tituly si máte pozrieť. Vo voľnom čase si môžete oddýchnuť v čajovni a sily doplniť tradičným japonským pokrmom či zdravou ovsenou tyčinkou Flapjackom.

O pol jednej sa už štverám s kamoškou na pódium a spolu spievame pieseň zo seriálu Phineasa a Ferba. Hneď po vystúpení sa náhlim prednášať o Wilhelmovom výkriku a iných zvukových vtipoch vo filmoch. Samozrejme pomedzi to všetko otravujem kostýmovaných idolov s prosbami o fotografiu a stretávam aj Geralta s čarovnými neviditeľnými meč­mi.

Deň tretí – nedeľa. Odolávam stále častejším návalom depresie, že festival sa blíži ku koncu. Pomáha mi v tom šarmantná spoločnosť, cosplay divadlo a cukríky za to, že uhádnem anime z obrázkovej nápovedy. Vyvrcholením dňa a aj celého festivalu je záverečné vyhodnotenie, ktoré mňa a kamarátku poteší tretím miestom v speváckej súťaži. Rovnako tlieskam aj priateľom a známym, ktorí získavajú ocenenia v súťaži kostýmov a cosplay divadle. Po poslednom potlesku neochotne zamierim k šatni a cestou von sa usmievam a kývam známym tváram.

Tentokrát síce so skromnejšou obrazovou dokumentáciou, no s o to krajšími zážitkami. Reálny svet ešte chvíľku počká – začíname snívať o septembrovom IstroCone.


Foto: Autorka a Ján Žižka.


Súvisiaci link:

Týždeň Geeka č. 34 – AnimeShow a GameExpo 2015

Arkádovky v srdci festivalu Let the games begin Oddýchnite si pri arkádovkách
Súťaž vo Fanarte Ktovie, kde Howl zaparkoval... S kostýmovaným kamarátom

6. marca 2015
Mária Antoničová