Reportáž: AnimeSHOW a GAME EXPO 2014

Japonsko, videohry, broníci, piráti a záhada kvetinových venčekov 21., 22. a 23. marca 2014 v Istropolise

AnimeShow - Jede, jede mašinka...
AnimeShow 2014 - Attack on Doctor Who
AnimeShow a GameExpo 2014 - Stolové hry nevymreli - práve naopak
AnimeShow a GameExpo 2014 - Nákupná horúčka môže začať!
AnimeShow a GameExpo 2014 - Návštevníci si mohli vyskúšať rôzne druhy hier

Piatok

Piatoček. Okolo tretej popoludní mierim z podchodu k bránam Istropolisu. S odovzdanosťou pozerám na statočný zástup ľudí, dlhý ako ktorýkoľvek diel (alebo minúta) Twilight ságy. Našťastie máme lístky už kúpené, takže o zanedbateľnú chvíľu sme označkovaní. Napravím si štýlový štítok na zápästí, ktorý ma bude nasledujúce tri dni identifikovať.

Popri nás prechádzajú postavičky z najnovších anime, ktoré už ani nerozoznávam, pestrofarební fanúšici My Little Pony a podozrivo veľa hláv s kvetinovými venčekmi. Keď sa okolo nás prehrnie skupinka s gigantickými mečmi najrôznejších tvarov, zhlboka sa nadýchnem a poviem: „Som doma.“

Môj brat len súhlasne prikývne.

Rozbehový piatok ponúkol zopár zaujímavých prednášok, a pomedzi ne čas na prieskum teritória. Bufet je tu, iHrysko so spoločenskými hrami tu. Do čajovne si prídem oddýchnuť od priehrštia informácií, háld ľudí postávajúcich pri obchodoch s geek tovarom a hlučných tanečných hier. Potenciálne investície v tom a tom obchodíku s tričkami, odznakmi a vecami, ktoré potrebujem… kvôli dôvodom. Počas večernej prednášky o premožiteľke upírov si odskočím do Japan salónu vyskúšať dýky sai. Zamachrujem, zahrám sa na Rafaela a zapózujem ako Elektra bratovi, ktorý ma fotí. A bežím naspäť.

Piatok večer – zahrievacie kolo je za nami. Blíži sa sobota – pripravte sa.


Sobota

Sobotňajší deň sa už s nikým nebabre. Jedna z hlavných udalostí dňa – Cosplay súťaž – spôsobila zvýšenú kvantitu a hlavne kvalitu kostýmovaných uchádzačov o výhru. Miesta pri najnovších počítačových hrách sú zaplnené rovnako ako pri starých dobrých plošinovkách. Napriek všobecnému predpokladu, stolové hry sa tešia rovnakej priazni, a tak sú stoly zaplnené ľuďmi zažranými do hrania alebo štúdia pravidiel. A ja, potom čo sa odfotím s princeznou bojovníčkou, stále hútam, či sú tie kvetinové venčeky nový módny trend alebo či Ilumináti skúšajú niečo nové.

Vo chvíli oddychu vytiahnem program, plánujem a krúžkujem. O pár desiatok minút už v sekcii popkultúry hádam, z ktorej hry je tá a tá pesnička a na ktorý film odkazuje stromtrooper v záplave červených lupeňov ruží. A cukríky – odmena za správnu odpoveď – sa množia.

Potom sa nahrnieme do velikánskej sály a počúvame spievajúcich ľudí na pódiu. Kýveme hlávkami, tlieskame do rytmu, mávame svietiacimi telefónmi, pozeráme v nemom úžase na dvoch growlujúcich spevákov s čiernobielymi tvárami a o chvíľu už na pódiu mávame rukami a spievame „tréšta-pléšta ruma ruma lej!“. V prestávke medzi prednáškami si už po stý raz prezerám tričká. Kúpim si to s Totorom alebo to s Pikačuom v kostýme Beyoncé z klipu Single Ladies? Medzitým odfotím kamarátku so skupinkou Sailor Moon. Večer už vzorne sedím na prednáške o silných ženách v literatúre a filmoch, ktorú vedú – nikto iný ako – Xena a Gabriela.

Z nej potom zdrhám na zlatý klinec večera: divadelné predstavenie s názvom Under the Black Flag divadla Thalia Vera. Moje sympatie si získa už takzvaný „voice over“ – mladučký hlások v úlohe suda uvádza hru a jednotlivé kapitoly, a núti obecenstvo priblblo sa usmievať. Nastúpia herci a predvádzajú obecenstvu neskutočnú zmes pirátskej akcie, situačný humor a „interných geekovských vtipov“, ktoré všetci chápu. Fanúšici aliterácie mali Vianoce. Texty boli vytepané do krásne ľubozvučnej a často veršovanej formy a prednesené s ozajstnou virtuozitou. A ako bonus – morská obluda Jonesyho Davea.


Nedeľa

Posledný deň conu ponúka Cosplay divadlo. Vtipné scénky, ktoré si pripravili cosplayeri, pošteklia bránicu a ešte na chvíľu oddialia bolestný návrat do reálneho sveta. Za tónov známej piesne a s otázkou „ako robí líška“ si idem ešte letmo poprezerať program, nakopať brata v Mortal Kombate. Nakoniec sa odhodlám a najbližšej dievčiny s kvetinovým vienkom na hlave sa opýtam o čo ide. Odpoveďou je internetový mém, ako inak.

Popoludní sa už poberáme preč. Naposledy obzeráme obchodíky a stelesnených hrdinov videohier, fantasy a scifi filmov. Smútok z konca festivalu zmierňujeme vyhrážkami, kto bude mať aký kostým a kto pôjde do karaoke najbližšie. A teraz už len prežiť do septembrového Comics Salónu.


Autorom fotografií je Ján Žižka. Viac fotografií z conu nájdete na facebookovej stránke Jána Žižku.

AnimeShow a GameExpo 2014 - ... your Poison running through my veeeins Kostýmy sú každým rokom ohromujúcejšie ...tie venčeky... čo to je?!
AnimeShow a GameExpo 2014 - Keep calm and dance Medzi prednášateľmi nechýbala Františka Vrbenská AnimeShow a GameExpo 2014 - Náročný deň, treba si oddýchnuť
AnimeShow a GameExpo 2014 - Neprejdeš!!! Aj keby ich bolo málo, určite ich neprehliadnete Za časú dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů

27. marca 2014
Mária Antoničová