Recyklácia vizií

Re-Cycle DVD, 2006

Priznám sa bez mučenia, že na tento snímok som tešil bližšie neurčitú dobu, pretože tú bližšie neurčitú dobu som bol úplne opantaný trailerom, ktorý sa mi náhodou pri surfovaní dostal pod ruku a zároveň aj pod kožu.

Ázijská filmová tvorby niekoľkokrát príjemne prekvapila, a jej reprezentanti potvrdili, že ani veľa ryže neškodí. Bratia Pangovci sa zvýraznili hororovým debutom Oko. A presne to aj títo dvaja maníci majú, oko. Hlavná premisa „recyklácie ” vecí nie jen nič nové, téma to je viackrát omieľaná aj vo filmovom žánri. Skúsenejší divák môže badať menšie náznaky inšpirácie v starších snímkov, ale táto premisa slúži len ako vstupná brána a katalyzátorom pre obrazy, ako by to amíci označili „disturbing images.”

Na začiatku film začína nezáživnými informáciami, takmer irelevantnými, až do chvíle kedy začne prerastať do hororovej klasiky typu Ju-on v podobe temných siluet a striedavo chrčivých-kašľavých odkazov na záznamníku, ktoré nepotešia. Paranoja hlavnej postavy Angelicy Lee, favoritky z Oka ( držiteľa Hong Kongského Oscara, Zlatej Bauhinie a Taiwanského zlatého koňa), ale aj z Kómy, ju začne zaháňať do kúta. Do kúta reálneho sveta na prelome so svetom nad-reálnym.

Presne, až teraz sa dostávame k tomu, na čo sme už od uverejnenia trailerov čakali. Fantaskný a bizarný svet recyklovaných vecí a bytostí. Rozoberať mechaniku objavovania vecí/bytostí v paralelnom svete nemá cenu. Radšej si rozoberme recyklovaný svet.

Toto je to vyššie spomínané oko Pangovcov. Skladba a výstavba celého komplexu nasledovaná snovými výjavmi. Obskúrne výjavy a sled prelínajúcich sa scén je vystavaný na báze sna. To umožnilo Pangovcom vytvoriť realisticko-surrealistický CGI svet. Od nenápadných vecí, ako zmiznuté budovy, kraj sveta, most mŕtvych až po maximálne deprimujúcu masovú maternicu (najhustejšia scéna) je jedna obrovská zhmotnená vízia pospájaná na báze „levelov.”

Deficit rozprávačského talentu a kostrbatosť deja si absolútne nahrádzajú obrazmi surrealistického sveta recyklovaných vecí a bytostí vytvárajúcich čistokrvnú dark (urban) fantasy. Desivé, imaginatívne a rýchlo návykové. Čo sa podarilo urobiť duu Gaiman/McKeanMaske Zrkadla sa podarilo Pangovcom v Recyklácii s tým, že Gaimanov rozprávkový štýl vystriedalo u Pangovcom radikálne ovplyvnenie počítačovými hrami (vo veľkej miere adventúrami, preto aj tie levely) a Pangovci nekladú dôraz na pitoreskné kreácie typu lietajúcej mačky, ale používajú bežné, každodenné, veci za účelom sviatočného šokovania
diváka.

Nepomôžem si, ale scéna so zabudnutým schátralým getom, v ktorom sa nachádzajú dve ošarpané ruské kolá a to všetko korunované nebeskou gigantickou húpaciou loďou je nádherný obraz, od ktorého mi bolo ľúto odtrhnúť zrak. Aby som nechválil, medzi originálny levelami sa nachádza niekoľko takých, kde sa prejavil umelecký blok oboch bratov.

Niektoré zombie-Romero-scény prídu trochu klišé a vyčpelé, doslova recyklované (napríklad z Night of the Living Dead). A aj scenáristická snaha o akúsi hru s hádankami a prekvapivým rozriešením sú kameňmi úrazu. Aj keď rozuzlenie patrí medzi najsentimentál­nejšiu scénu (pripomenie vám zájsť na cintorín poliať kvety).

Pangovci sú filmovými maliarmi vytvárajúcimi desivé a depresívne kulisy a aj dojemnú nepriazeň zároveň. Recyklácia bola príjemným prekvapením a ešte hodnú chvíľu ma bude obšťastňovať, pretože tento žáner je raritou, čo do prepracovania i do lokalizácie. Ako úzko-profilovaný tovar z dovozu, ktorý stojí za to. Snová dark urban fantasy sa len tak často nevidí.

Re-Cycle, pôvodný názov Gwai Wik (Thajsko/Hong Kong, 108 minút) Réžia: Oxide Pang Chun, Danny Pang. Scenár: Cub Chin, Sam Lung. Hrajú: Angelica Lee, Lawrence Chou, Siu-Ming Lau, Rain Li…


8. februára 2007
Martin Kudláč