Recept na literárnu fantáziu nájdete v zbierke MLOK 2011

Mlok 2011

Vezmite si za hrsť vesmíru, pridajte šupinu z draka, nalejte vývar z intergalaktických múch a nezabudnite na štipku fantázie. Abrakadabra, najlepšie sci-fi a fantasy poviedky roku 2011 sa z čarovného elixíru ako mávnutím prútika zhmotnili v novej zbierke, aby dostali na svetlo sveta mená známych či nových nádejných autorov, ktorí sa zapojili do 30. ročníka Ceny Karla Čapka.

Tri mikropoviedky, päť krátkych poviedok, päť poviedok a novela si bezpochyby môžu nasadiť titul „najlepšie z roku 2011“. Do tejto najprestížnejšej literárnej súťaže sa tohto roku zapojilo viac než 100 autorov z Česka a Slovenska, aby svojou tvorbou dokázali, že fantázii sa medze nekladú.

Zbierku otvára mikropoviedka Karla Doležala Adresát nezastižen, ktorá sa posmešne pozerá na obyčajnosť pozemšťanov. Od Karla Doležala sa v zbierke nachádza aj krátka poviedka Políčko, ktorú odporúčam čítať pri partičke šachu v starej pivnici naháňajúcej hrôzu. Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré, a autor sa v publikácii nachádza aj s poviedkou Karty nelžou, kde vládne veľmi silná mágia. Tí menej odvážni z vás sa istotne budú trochu báť, nehovoriac o falšovateľoch relikvií. Koniec koncov, nechajte sa prekvapiť.

Kateřina Korábková v mikropoviedke Nestrkej kočku do kuchyně zaujímavo načrtla problém gravitácie. Ivan Mls vo svojom kratučkom dielku ukázal, že aj aktuálne spoločenské problémy okolo nás sa dajú vidieť očami fantázie, čím podáva (možno aj) pravdivý pohľad do budúcnosti, kam smerujú rozhodnutia vlády. A aj my raz budeme žiadať Penzi vezdejší dej nám dnes.

Poviedka Terezy Kovanicovej Zde nejsou draci vám navrhne novú teóriu do drakológie, veď draci nemusia mať vždy tri obrovské hlavy a chrliť oheň. Petr Plaček doma asi experimentuje s hmyzom, keďže v poviedke Sušené mouchy sa z nelegálne pašovaných Glossinských múch stávajú únoscovia intergalaktického plavidla. Autorka Dana Rusková vie, ako sa na svete zbaviť zlodejov áut a v poviedke Pavouček pro štěstí vám ponúka zaujímavú myšlienku.

Hanuš Seiner vás zaujme novým pohľadom na Malú morskú vílu, pretože aj staré známe veci dokáže okoreniť nezvyčajná myšlienka. Jiří Dluhoš si zamenil bežné žiarovky za farebné a napísal Zelené světlo domova. Z časti je to príručka pre rodičov, aby si všimli, že zvyknú v deťoch rozvíjať svoj vlastný sen, a v pomyselnej druhej časti poviedky sa autor na tento problém pozerá skôr technicky.

Keď vybuchne naša slnečná sústava, Daniel Klimek bude pracovať v hlavnom evakuačnom tíme, ktorý nás prepraví na novú no záhadnú planétu a celý projekt bude niesť názov Odyseove sny. Prim(a) budoucnost Václavy Molcarové vám istotne dodá chuť do života, keď poukáže na to, že aj technicky vytvorené bytosti dokážu cítiť lásku a túžbu po živote. Keď nás Daniel Klimek prepraví na novú planétu, nastane na planéte Zem Nebe, peklo, ráj v podaní Daniela Tučku. Táto vízia budúcnosti už nie je pre nás taká optimistická, no napriek tomu sa nemusíte ničoho báť, pretože vždy je nádej, že sa všetko zlé na dobré obráti.

Poslednou v zbierke, no prvou v Cene Karla Čapka je novela Zamrzlý vesmír od Martina Gilara. Vojna je to, čo tomuto svetu chýba, aby sa navrátil k ľudským hodnotám. Lenže vojna v autorovom podaní sa neodohráva na Zemi, ale v okolí Jupitera a (čuduj sa svete) bojovať sa bude proti vorvaňom.

Okrem drobných zaškrípaní, keď dej nejednej poviedky kolesom narazil na obrubník, istotne pri tomto výbere nedostanete za volantom mikrospánok a zaujímavou cestou sa úspešne dočítate až do cieľa. Podľa mojich výpočtov je česká a slovenská sci-fi a fantasy tvorba asi storočie stará, jej pravnučka, Cena Karla Čapka už tiež dovŕšila tretiu dekádu, a napriek tomu je myseľ stoviek ľudí neustále bohatá na čarovné zákutia, ktoré táto literárna súťaž odhaľuje svetu. Ak hľadáte inšpiráciu vo vlastnej tvorbe, chcete poznať práce nepriateľa a konkurencie alebo len radi siahnete po domácich autoroch, zbierka MLOK 2011 vás istotne nesklame.


Mlok 2011

Antológia poviedok

Zostavila: Jiřina Vorlová

Vydavateľstvo: Nová Vlna

Rok vydania: 2011

Počet strán: 440

Väzba: mäkká

Jazyk: český


15. novembra 2011
Lucia Vričanová