Recenzia – Zuska Stožická: Labute neplačú

Labute neplačú

Labute neplačú je nielen názov zbierky, ale aj prvej z poviedok. Texty talentovanej autorky Zusky Stožickej presahujú imaginárne žánrové hranice. Je skvelé, že čoraz viac autorov nachádza potešenie v prechode zo žánru k žánru alebo v ich splynutí. Zuska Stožická je toho príkladom. Otvorila svojej fantázii dvierka k nevídaným zápletkám, nezvyčajným riešeniam, farbám, vôňam aj možnostiam práce s textom. Poďme sa teraz poprechádzať k jazeru. Sledovanie tíško plávajúcich labutí navodí tú správnu atmosféru…


Rozmanitý svet

V knihe sa nachádza osem poviedok. Majú rôznu tému, jej spracovanie aj dĺžku textu. Ako bolo spomenuté, prvá poviedka Labute neplačú dala názov celej zbierke. Vychádza zo slovanskej mytológie. Uvedie nás do modernej rodinky, v ktorej sa narodilo bábätko. No počas prechádzky popri jazere dôjde k niečomu nečakanému, čo im spraví zo života peklo. Autorka úplne prirodzene vplietla do moderného základu mýtické bytosti. Takže sa stretneme s rusalkami, vodníkmi aj ľuďmi s magickými schopnosťami. Veľmi príjemné čítanie.

Rybčík Pjer každé ráno vypláva na Čajomore loviť ryby. Ak má šťastie a niečo chytí, predá to na trhu, aby bola jeho večne nespokojná žena konečne ticho. No raz mu v sieti uviazne Zlatka. Chce mu síce splniť tri priania, no ale čo si má chudák Pjer želať? Medzitým sa osud jeho aj jeho ženy začne zamotávať. Prečo? To sa dozviete v poviedke O Zlatici a rybčíkovi. Skvele prepojené postapokalyptické prvky s fantastikou a rozprávkovom.

Horelická jar koketuje trošku aj s hororom. Tajomná bytosť sa vďaka nenávisti a túžbe po pomste dostane z úkrytu hlboko pod zemou na svet a ovládne dedinu. Mnohí zahynú, niektorí sa zmenia, iní radšej odídu. Všetko skomplikuje láska. Podarí sa túto nemilosrdnú bytosť zničiť, keď jej matkou je samotná bohyňa? Skvelá poviedka s duchmi, bohmi aj s láskou a snahou niesť zodpovednosť za svoje činy.

Máte radi reklamy? V budúcnosti bude populárna tá na Bryosphere –súkromný kúsok Zeme. Podmanivá hudba, kapitán kozmickej lode a pasažieri, ktorí vesmírne diaľky vďaka predmetu so zárodkami machu a pozemského mikrosveta prežívajú v spokojnosti a šťastí. Čo ak je ale niečo úplne inak, ako to na prvý pohľad vyzerá… Sci-fi poviedka TardigRider je krátka, no prekvapí nečakaným koncom.

Medzi sci-fi poviedky sa radí aj Rubinova liečba. Stala sa tragédia a ťažko ranený muž musí podstúpiť špeciálnu alternatívnu liečbu. Nikdy by sa k nej nedostal, keby nebol vysoko postaveným politikom. No zdá sa, že jeho charakter je nad sily UI, ktorá sa o neho stará. Podarí sa UI zmeniť mužovo myslenie alebo bezcharakterný politik v ňom túto špeciálnu liečbu zneužije? Možno by mohla pomôcť jeho manželka… Pútavé čítanie.

S variáciou na príbeh Noc zázrakov sme sa mohli v tomto čase stretnúť v antológii Slovenský nářez. Teraz nám autorka ponúka rozsiahlejší pohľad na udalosti Noci plnej zázrakov, keď medzi smrteľníkov prichádza Lyan Raina, ktorá na jedinú noc splní ľuďom sny. No čo potom? Dokážu žiť svoje smutné životy ďalej? Ak radi snívate, budete spokojní.

Ďalšie kratučké rozprávanie je Fonziho príbeh s perím. Fonzi je strýko, ktorý príde a zase odíde, keď to najmenej čakáte. No jeho príbehy miluje každý. Teraz sa snaží svojej neteri narozprávať, že nechtiac skazil život skutočnému anjelovi. Dá sa takejto táranine vôbec veriť? To nám prezradí narodeninový darček. Humorné svieže a svižné.

Numýnijský veľvyslanec hľadá ženu je najdlhšia poviedka v zbierke. Na ďalekej barbarskej vesmírnej stanici sídli veľvyslanec dokonalej, krásnej, rozvinutej, pokrokovej atď. Numýnie. Ten dostal od šéfa príkaz oženiť sa, čo bude problém. Veľvyslancovi sa totiž nežné pohlavie oblúkom vyhýba. Všetko sa dá zariadiť. Pomôže mu barman, istý spisovateľ a liečiteľský praktyk. A aby toho nebolo málo, situáciu sa rozhodne skomplikovať istá profesionálna sobášna podvodníčka. Sci-fi a humorne ladené rozprávanie, ktoré skvele zakončuje knihu.


Smiech aj plač sú dobré

Labute neplačú je vynikajúca zbierka fantastických príbehov. Niektoré vás rozcitlivejú, iné rozosmejú či aspoň vyčaria úsmev na tvári. To je v poriadku, pretože len dobrý autor dokáže do svojich textov vtlačiť skutočné emócie a humor. Zuska Stožická do rozprávaní pridala navyše ako bonus pripomienku, že život sa nemá brať smrteľne vážne. Že je potrebná aj istá dávka nadhľadu, humoru a irónie.

Labute neplačú je nesmierne osviežujúca kniha, a to aj napriek tomu, že niektoré texty vás prinútia zamyslieť sa. V každom príbehu vás očarí ľahkosť, s akou je čitateľom podaný. Či už sa dej odohráva vo vesmíre, či v hlbinách bratislavského jazera, zakaždým je originálny, farebný, živý a zľahka brnká na strunu čitateľovej fantázie.

Zuska Stožická čerpá inšpiráciu všade naokolo, čo sa odráža aj v rozmanitosti jej príbehov. Slovanská mystika, vesmírna stanica, mimozemšťania, byrokracia, trápenie s hendikepom a oveľa viac. Množstvo chutí, vôní aj osudov, ktoré vás, či chcete alebo nie, jednoducho chytia za srdce. Autorka dokáže čitateľa strhnúť, prinútiť ho vžiť sa do osudov jej hrdinov. Prežívate s nimi to dobré aj tragické.

Je skvelé vedieť, že máme doma skvelých autorov, ktorí sú porovnateľní s tými zahraničnými. Napriek tomu, že ešte stále pretrváva názor, že to naše za veľa nestojí, je aj kniha Labute neplačú dôkazom, že to nie je pravda. Preto sa ponorte pod hladinu jazera s rusalkami, vyleťte do vesmíru spoločne so svojím kúskom Zeme, pomôžte hľadať manželku pánovi veľvyslancovi, prípadne spolupracujte na novej liečbe spoločne s tímom lekárov, vedcov a tajomnej UI. Uvidíte, že túto jazdu si užijete.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Labute neplačú si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Labute neplačú si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Labute neplačú
Žáner: fantasy, sci-fi
Autorka: Zuska Stožická
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2023
Počet strán: 272
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–8201–191–6


Súvisiaci link

Predstavujeme – Zuska Stožická: Labute neplačú


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


9. januára
Ena
Zdroj informácií