Recenzia: Zelazny - Pán světla

Zelazny - Pan svetla obalka 2012

Novela Pán svetla je závan cudzokrajného vetra, ktorý do európskej kuchyne prináša indické vône a chute (aj keď kuchárom bol Američan). Ingrediencie pochádzajú z tradičného ázijského menu, ale výsledné jedlo vonia nadčasovo. Je to osviežujúci životobudič a nič na tom nemení ani fakt, že bol ukuchtený už pred 46 rokmi.

Dej sa odohráva v bližšie neurčenom čase a priestore. Snáď ide o ďalekú budúcnosť, keď z pôvodnej planéty je už len prastará spomienka a ľudia si už kolonizovali novú. Niektorí žijú veky, vďaka karmickým strojom, ktoré im umožňujú meniť staré telá za nové. Vďaka predĺženému životu si postupne osvojili unikátne schopnosti, ktoré im umožnili skrotiť cudziu planétu, plnú nepriateľsky naladených entít.

Z prvých osadníkov sa po tisícročiach vtelení a dokonalom zvládnutí duševných schopností stáva vládnuca kasta. Na póle sveta si vytvorili mesto, odkiaľ vládnu a užívajú si nekonečný život. Kým svet vládcov je plný najvyspelejšej techniky, svet bežných ľudí zostal v akomsi stredoveku. Vládcovia dokonca oprášia staré hindské náboženstvo a stavajú sa do polohy bohov.

Pán ohňa Agni, vládca sveta Višnu, ničiteľ vesmíru Šiva, vládkyňa zániku Kálí, pán blesku Indra a mnohí ďalší sú uctievaní obyčajnými smrteľníkmi, ktorí túžia po znovuzrodení. Ak chcú žiť večne, musia mať bohov v úcte (čiže platiť im a uctievať ich). Ak kontrola pred prenesením vedomia nájde nejaké nekalé myšlienky, môže sa im stať, že budú vtelení do opice alebo iného nižšieho zvieraťa. Ak ľudia niečo vynájdu, resp. znovuobjavia, bohovia ich potrestajú. Väčšinou smrťou.

Lenže súčasný stav sa jednému z prvých osadníkov – volajte ho pokojne Sam – nepáči. Oboznámi ľudí s budhizmom. Staré náboženstvo si získa medzi ľuďmi veľké sympatie a novodobého Buddhu sa rozhodnú nasledovať zástupy nasledovníkov. Samozvaní bohovia sa rozhodnú zakročiť, takže k slovu sa dostávajú zbrane.

Na filozofickom pozadí sa odvíja „vojna bohov“, ktorá je ústredným motívom celej knihy. Dôjde v nej na meče a kopije, magické schopnosti (aspekty a atribúty), nemŕtvych, ale aj na tepelne navádzané strely, či super-laserové zbrane. Zelazny sa rozhodne nedá zväzovať konvenciami.

Bohovia menia telá, názory, schopnosti a strany. Aj keď ich duše sú prenášané, neostávajú po celý čas rovnakými osobnosťami – každé nové telo prináša akúsi zmenu perspektívy. Príbeh je mnohovrstevný a (ako to už u Zelazneho býva) nelineárny. Pravidelne dochádza k zlomu, ktorý ukáže, že nie všetko je tak, ako sa zdá.

V dnešných časoch stále viac vedcov vidí v prastarých indických textoch zmienky o vyspelej technológii, o následkoch ožiarenia, opisy nukleárnych výbuchov a oceľových miest, ktoré krúžili na zemskej orbite. V roku 1975 pri Indickom meste Rapar našli štyritisíc rokov starú kostru muža, ktorý bol za života ožiarený veľkou dávkou radiácie. Natíska sa otázka, či Roger Zelazny svojím Pánom svetla nepredbehol dobu.

Medzi významné ocenenia knihy patrí cena Hugo Adward za najlepšiu novelu z roku 1968, v súťaži Locus Poll Adward v kategórii Najlepšia novela všetkých čias získala desiate miesto. Nové vydanie Pána svetla bolo v roku 2012 nominované na Cenu (československej) Akadémie SFFH za najlepšiu obálku roka 2012. Preklad bezchybný, novele sa nič nedá vytknúť. Stručne povedané, toto musíte mať prečítané.


Pán světla
Vydavateľstvo: Straky na vrbě
Napísal: Roger Zelazny
Preklad: Michael Bronec
Počet strán: 331
Rok vydania: 2012
Hodnotenie: 95 %


4. júla 2013
Ľuboš Bebčák