Recenzia – Zdeněk Žemlička: Vlčice a královna noci

Vlčice a královna noci

Staroveká Európa vôbec nebola bezpečné miesto pre život. Hlboké lesy, divokí obyvatelia, nájazdníci, dobyvatelia. Tí všetci si robili nárok na tento kúsok zeme. No okrem nich tu žili ešte nebezpečné bytosti, ktoré nepotrebovali držať v ruke meč, ak chceli zničiť nepriateľa. Vlkodlaci, upíri a besy, tvory mocné silou aj mágiou. Nuž a nebezpečenstva, mágie aj besov, trpaslíkov či iných bytostí, je príbeh o vlčici a kráľovnej noci plný.


Vzdialená minulosť

Panovník detí noci Khan uniká kliatbe sedemnásobnej smrti, ktorú na neho uvalila mocná bruxa Akivasha, keď zavraždil jej bývalého milenca. Život je komplikovaný, a vládca kikimor musí riešiť aj mnoho incidentov. Tie vznikajú medzi ľuďmi, s ktorými spoločne on a ostatné deti noci žijú. Teraz je to prípad brutálnej vraždy mladej ženy. Vrah uniká a poverenie vypátrať ho dostane mladá vlkodlačka Siarka. Pred časom získala veľké magické schopnosti a stále sa ich učí ovládať. Pri prenasledovaní vraha nájde Siarka mnoho možností zlepšiť sa v magickej zručnosti.

Stalo sa niečo nečakané. Khanove manželky Kroana a Lilit dlhú dobu rozdeľovala istá nevraživosť. Čas dozrel, ony sa spojili a spoločne si plnia manželské povinnosti. Čo si môže Khan priať viac, než dve roztúžené ženy v posteli? Navyše sa o neho obidve starajú a dohliadajú, aby sa kliatba nenaplnila. Tentokrát sa musí Khan so svojimi ženami, dcérou Inanou, ktorá sa vrátila z ríše mŕtvych, morou Nadjou a kupcom Valdomarom vydať k Rimanom. Stane sa vyslancom kráľa Marobuda a bude mať možnosť preukázať diplomatické schopnosti. Zíde sa mu to, pretože je pevne presvedčený, že proroctvo jeho matky sa naplní a on sa stane veľkým a mocným vládcom.

Výprava nebude jednoduchá. V barbarskom svete na nich všade naokolo striehnu besy, ľudskí banditi a otvárajú sa aj brány, ktorými do nášho sveta prenikajú démoni. Svoju rolu ochrancu preto zohrá aj Iriel, posol Najvyššieho. Stáva sa z neho akýsi anjel strážny a neoceniteľný radca celej výpravy aj jej jednotlivých členov.

Popri tom všetkom sa za Khanom, ako ťaživá temnota, plazí kliatba aj samotná jej pôvodkyňa. Ak chce vládca kikimor vyhrať nad Akivashou, bude musieť zistiť, akým spôsobom sa dá táto mocná bytosť zabiť.


Vlčice na pokračovanie

Vlčice a královna noci je posledná časť série, ktorú spolu tvorí osem kníh. Ak ste nečítali celú sériu, nevadí. Pomerne ľahko si domyslíte fakty, ktoré nepoznáte. Zdeněk Žemlička zasadil svoje knihy do vzdialenej, trochu pohanskej a neskôr aj trochu kresťanskej minulosti. V deji využíva viacero skutočných historických udalostí a postáv, no prispôsobil si ich tak, aby zapadli do jeho fantasy príbehu a ním vytvoreného sveta. Ten je plný mágie, bytostí z rozprávok a povier, ktoré sa v tomto rozprávaní stali reálnymi. Mýtické tvory žijú s obyčajnými ľuďmi v akejsi symbióze. Postupne, ako príbeh speje ku koncu, končí sa aj vek vlkodlakov, upírov a ostatných besov, začína sa doba kresťanstva a vláda ľudí.

Jazyk autora je v tejto knihe veľmi jednoduchý a taký je aj dej. Je písaný štýlom, ktorý môže miestami čitateľom pripadať až naivný. Rovnako naivne či predvídateľne sa občas správajú a myslia aj postavy. Tento spôsob konania a premýšľania postáv však v istom ohľade čiastočne korešponduje s dobou, v ktorej sa román odohráva. Samotný príbeh je rezký, zložený z niekoľkých (dlhý čas samostatných) dejových línií. Tie sa ku koncu knihy spoja do veľkého záveru. Ukončia sa osudy aktérov aj udalostí, ktoré čitateľov sprevádzali v celej sérii. Napriek rýchlemu spádu kniha nie je taká pútavá, aby sa od nej čitateľ nedokázal odtrhnúť. Bráni tomu práve vyššie spomínaná jednoduchosť až naivita v konaní a myslení postáv, ktorá sa prenáša aj do akčných scén a dialógov.

Veľkým plusom je autentickosť erotických aj bojových scén. Žemlička sa nevyhýba opisom vrážd, mučenia či znásilnenia. Neprikrášľuje ich, ale ani ich nepodáva zbytočne krvavo a drasticky. Ďalším kladom je nenásilné zakomponovanie kresťanstva do príbehu. Niektoré postavy v jediného Boha veria, iné stále zostávajú verné svojim pohanským božstvám. Žemličkovi sa však darí pomerne dobre držať Biblie a fakty z nej podáva nestranne a prijateľne aj pre tých, ktorí náboženstvo nemajú v obľube. Kresťanské učenie sa stáva súčasťou života aktérov, mnohé udalosti a okolnosti vysvetľuje či stavia do iného svetla.

Ak ste milovníkmi knižných sérií, prípadne máte radi príbehy z dávnych čias, keď sa medzi ľuďmi pohybovali aj iné, oveľa mocnejšie bytosti, nevadí vám jednoduchý štýl rozprávania, séria Vlčice Kroana je práve pre vás.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Vlčice a královna noci si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Vlčice a královna noci si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vlčice a královna noci
Séria Vlčice Kroana, 8. kniha
Autor: Zdeněk Žemlička
Žáner: fantasy
Vydal: Nakladatelství Epocha
Edícia: Fantastická Epocha
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Počet strán: 376
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–278–0078–0 (print)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


21. septembra 2023
Ena
Zdroj informácií