Recenzia: Zborník eFantázia vol. 1

Zborník eFantazia 1

Prvý zborník novej edície som si kúpil pár dní po jej verejnom ohlásení. Volanie po publikovaní ďalších poviedok zo súťaže Cena Fantázie sa ozývalo už zopár rokov a potešilo ma, že po nesmelých pokusoch to tentoraz organizátori rozbalili naplno a s ucelenou koncepciou. Dobrá cena (3 €) a okamžitá dostupnosť na ibux.sk spečatili moje rozhodnutie.


Sadu poviedok otvára Ján Gálik príbehom Poskladaj si svojho robota. Text skončil v súťaži na 21. mieste s 26 bodmi (a výraznými rozdielmi medzi hodnoteniami porotcov). Mierne satirické soft scifi o robotoch s predurčením mi pripomenulo staré premýšľavé príbehy Eduarda Martina. V prvoplánovej alegórii robotického boha sa navyše dajú vycítiť temné spodné prúdy. Škoda, že ku koncu dej stráca dych a pointa vyznieva dostratena.

Prosba bohyne od Henricha H. Hujberta (to fakt nie je pseudonym) prináša ranno-stredovekú akčnú „červenákovčinu” spod tatranských štítov. Umiestnila sa na 8. mieste s 31 bodmi (s taktiež kontroverznými rozdielmi v hodnoteniach). Prináša priamočiary príbeh Rodana z rodu Gorazdovho, v ktorom sa svet jasne delí na dobrých a zlých a hlavnou dilemou pre čitateľa je výsledné skóre ich vzájomného súboja. Vyčítať deju neoriginálnosť by bolo zbytočné, autor sa však v snahe o kvetnatý až ornamentálny štýl dopustil mnohých štylistických prešľapov, ktoré často vyústili v nezrozumiteľné, dokonca nezmyselné vety. Textom som sa prehrýzol iba so sebazaprením a čudujem sa jeho vysokému umiestneniu.

Giselle autora Juraja Kaščáka (zvláštne, polovica poviedok v zborníku má v názve cudzokrajné ženské meno) sa dostala na 10. priečku s 30 bodmi (porotcovia sa zhodli viac než u predošlých). Ľahko plynúca, trochu naivná dystópia o budúcnosti, kde sa technický monopol zmení na diktatúru. Hlavná hrdinka je agentkou podzemného (doslova) odboja a jej úlohou je zachrániť svet. V hojnej a často nepotrebnej záplave technických detailov plnia scifi reálie len funkciu kulís. Príbeh by dával zmysel rovnako (možno ešte väčšmi), ak by sa odohrával povedzme v nacistickom Berlíne. Z vedľajších postáv ma veľmi zaujal Gucci, škoda, že mu autor neposkytol viac priestoru.

Poviedka Stanislava Prostináka nazvaná Nathalie opisuje príbeh nešťastnej lásky okorenený trochou mystiky. Delí sa s predošlou poviedkou o 10. miesto s rovnakým počtom bodov. Remeselne zručne napísaná, štýl i rýchlosť rozprávania prispôsobené melodramatickému deju. Trochu problematické je stvárnenie osudu, nie kvôli jeho rozprávkovému pôvodu, ale nevyjasnenosťou pravidiel jeho fungovania. No to by som bol príliš veľký frfľoš. Naopak, páčilo sa mi prelínanie časových rovín jednotlivých postáv.

Matúš Mikšík nás v poviedke In te, Domine, speravi zavedie do temného stredoveku. S bosorkami a inkvizíciou. Vyslúžil si za to 22 bodov a 46. miesto (s najväčším bodovým rozdielom medzi porotcami). Prevádza nás procesom so ženou s tajomnými schopnosťami, ktorá je práve kvôli nim obvinená z bosoráctva. Svoje tajomstvo však skrýva pred čitateľom rovnako starostlivo ako pred trýzniteľmi. Následkom toho je jej konanie čím ďalej, tým menej pochopiteľné. Záverečná pointa síce prekvapí, no uspokojivé vysvetlenie predošlých udalostí neprinesie, skôr ich ešte viac spochybní.

Poslednú poviedku Sumiko napísala jediná autorka v zborníku Zuzana Javorová. S 26 bodmi dosiahla 21. priečku (a pomerne vyrovnané hodnotenia porotcov). V „klasickom” fantasy svete zablúdi hrdinka z národa „priehľadných” medzi ľudí a kvôli svojej dievčenskej nerozvážnosti sa stane štvancom. Viac ako úteku sa však venuje hľadaniu svojho miesta vo svete, v čom sa jej snaží pomôcť aj jej prenasledovateľ. Text sa číta príjemne, hoci je trochu rozťahaný a miestami nevierohodný. Vzhľadom k otvorenému koncu sa dá brať ako jedna kapitola z dievčenského románu, lepšej alternatívy k súčasným upírskym ságam.

Na záver ako čerešničky na torte poslúžili ukážky z románov Juraja Červenáka Zlato Arkony a Jany Plauchovej Nula kelvinov. Prvého z autorov netreba predstavovať a aj jeho novým dobrodružstvám černokňažníka Rogana sa dostalo dostatočnej prezentácie. V rozsiahlej ukážke sa síce hlavný hrdina neobjaví, no ostatné postavy vytiahnu aj zbrane ťažších kalibrov. Toto nebude prechádzka ružovou záhradou.

Druhá autorka je debutantka, dosiaľ uverejnila niekoľko diel pod nickom Adhara na serveri mamtalent.sk. Jej knižná prvotina sa venuje cestovaniu časom a náprave minulých chýb. Ukážka z románu skôr naznačuje, než by naplno odhaľovala, jej štýl je civilný až strohý. Zostáva len veriť, že sa očakávania čitateľov naplnia.

Zborník podľa mňa rozhodne splnil očakávania a už sa teším na jeho ďalších nasledovníkov.


Viac o autorovi na Ashovom blogu

Súvisiace linky:

eFantázia vol. 01 na ibux.sk

eFantázia číslo 1 je už aj na Floowie


2. októbra 2012
Zdeno *Ash* Mikláš