Recenzia: Z druhé strany

Pravý český horor sa nebabre

Z druhé strany - obálka

Čo sa vlastne stalo s literárnym hororom v Čechách a na Slovensku? Píše ho vôbec ešte niekto? Číta ho vôbec ešte niekto? Vydáva ho ešte vôbec niekto? Tomu verte, že áno. Napríklad tu máme zbierku poviedok Z druhé strany z pera Honzu Vojtíška.


Honza je chlapák: píše hororové poviedky, prednáša o horore a vydáva elektronický hororový magazín Howard, ktorý si za roky svojej existencie získal stabilnú čitateľskú základňu. Celý jeho život sa točí okolo hororu a predpokladám, že jeho osobné Slnko svieti načierno a v pivnici má zariadenú malú poloprofesionálnu mučiareň alebo sú tam uskladnené aspoň nejaké mraziarenské boxy. A nemyslite si, že v nich drží vrecúška s ázijským zeleninovým mixom.

Ale to sú len dohady. Isté je, že Honza vydal nedávno knižku, zbierku svojich poviedok z rokov 1997 – 2009. Pohráva sa v nich s tradičnými proprietami žánru v jeho realisticky ladenej polohe. Nahliada do ustaraných myslí a temných duší – v jeho textoch vystupujú zúfalé ženy na úteku, zúfalí zamestnanci železničných dráh a zúfalí nadržanci so záznamom v trestnom registri. Oboznamuje nás s životnými peripetiami skrachovaných existencií, modrých golierov, a vôbec, obyčajných ľudí. Ľudí, ktorí sa ocitli v neobyčajných situáciách. Ľudí, ktorí nazreli do priepasti a do ktorých nazrela priepasť.

Napríklad poviedka, ktorá začína slovami: „Už je to tři roky, co jsem zabil svou ženu,“ vás zákonite hneď vtiahne a zvedavo listujete stránkami, aby ste zistili, ako to vlastne bolo a čo sa ešte len stane. Ďalší text sa zaujímavo pohráva s formou; celý dej je vyrozprávaný prostredníctvom dialógu dvoch ústredných postáv. Potom je tu poviedka o pomstychtivých muchách, v každodennej realite zakotvená alternatíva ku klasickým príbehom s nadprirodzenými vraždiacimi monštrami. Pripomenie vám niektoré rané Kingove práce, najmä z čias Nočnej zmeny.

Honza sa s jazykom nebabre, používa ho v jeho rýdzosti, žiadne okolky, žiadne kvetnaté metafory, pokiaľ si to text nevyžaduje. Ak si postava listuje v pánskom magazíne, dozviete sa, že na obrázku vidí odfarbenú blondínu so silikónovými prsiami, ktorá „měla chloupky na přirození vyholené do tvaru srdíčka.“ „Strašně mě vzrušují dámské kalhotky,“ priznáva sa inde hrdina. Spojenie hrôzy a sexu je pre horor esenciálne a Honza sa s ním vhodne a prirodzene pohráva.

Priznávam, že niektoré pasáže v knihe, pri ktorých som si skoro až euforicky vravel, že tento text ma vnútorne obohacuje (a to myslím úplne vážne), striedali trochu zdĺhavejšie miesta, ale to určite nie je dôvod, ktorý by vás mal od tejto zbierky odradiť. Lebo Honza nosí v hlave zaujímavé, strašidelné príbehy, ktoré stoja za vypočutie.


Z druhé strany
Autor: Honza Vojtíšek
Vydavateľstvo: Nová Forma
Rok vydania: 2013
Formát: A5
Počet strán: 126


8. októbra 2013
Mark E. Pocha