Recenzia - Wonder Woman: Mrtvá země (komiks)

Wonder Woman - Mrtvá země

Bola ochrankyňou našej planéty. Ale zlyhala.

Keď sa Wonder Woman prebudí zo stáročného spánku, zostane v šoku. Svet sa zmenil. Ľudstvo živorí, stojí na pokraji zániku, neustále ohrozované hordami príšer zvaných Haedry, ktoré je čoraz ťažšie zabiť. Krajina spustla, premenila sa na bezútešnú planinu, ktorá má ďaleko k životodarnej oblasti. Čo sa stalo? A dá sa z toho vyjsť von, alebo je osud ľudstva (a Diany) navždy spečatený?

Wonder Woman: Mrtvá země (ďalej len WWMZ) je po Harleen, Batman: Zatracení a Batman: Bílý rytíř štvrtou kapitolou zo série DC Black Label. V rámci nej vychádzajú temné komiksy, ktorých tvorcovia sa nemusia trápiť dodržiavaním kánonu. Limitovaní sú iba svojou vlastnou fantáziou.

Vďakabohu v prípade WWMZ bola fantázia scenáristu a zároveň ilustrátora v jednej osobe Daniela Warrena Johnsona v prvom rade veľká a v druhom rade – čo je v mainstreame rovnako dôležité –, mu ju necenzurovali šéfovia.

Áno, síce to zo začiatku pripomína kombináciu komiksov Starej dobrej Logan a Hulkova planeta a filmov Planéta opíc a Mad Max, pričom v bojových scénach cítiť dozvuky Statočného srdca a Pána prsteňov: Dve veže, napokon si ale WWMZ ide po svojej vlastnej ceste.

U nás doteraz nevydávaný Johnson sa s tým nebabre. Keby sme to chceli jemne prehnať, tak by sme napísali, že niektorými mutáciami pripomenína prácu japonského šialenca Džundži Itóa (Ryby – Útok z hlubin, Balónky oběšenců a další hororové příběhy).

Starej dobrej Logan je vec, ktorú nespomínam náhodou. S WWMZ ho spája postapokalyptický svet, v ktorom nezostala takmer žiadna stopa po superhrdinoch. Avšak v DC na to išli ešte o čosi rafinovanejšie, než svojho času v Marvele, za čo paradoxne môže nie to, že pridali, ale naopak ubrali. Napríklad z počtu hrdinov, ktorí sa objavujú v rôznych nečakaných polohách. Hoci DC disponuje desiatkami atraktívnych postáv, nakoniec do finále múdro postúpilo len zopár vyvolených.

Sympatické je, že nikto nevie, čo sa so svetom stalo. Jasné, zjavne nič pekné. Zrejme vojny a im podobné vyhrotené zverstvá typické pre ľudstvo. Ale detaily zmazal čas, stali sa z nich legendy a napokon sa zabudlo aj na tie. Preto mi prekážalo, že s pribúdajúcimi stranami sa začalo na otázky odpovedať. Každý dobrý príbeh by mal obsahovať biele miesta, ktoré domaľuje čitateľova predstavivosť. Našťastie sa rýchlo ukáže, že to, čo sa so svetom stalo, je pre dej kľúčové. Takže vysvetľovanie má svoj význam.

Čo negatíva? Možno skromnejšie bonusy (len skicár, galéria obálok a medailóniky autorov). Množstvo ľudí si komiksy nekupuje však kvôli bonusom, ale kvôli komiksom, takže to, či vám to bude vadiť, záleží od toho, medzi ktorých patríte. Na scenári mi prekážalo, že v istom bode siahol po nudnom klišé, keď to hrdina vzdá a treba ho nakopnúť. Ak čitateľ začne nad zápletkou premýšľať, asi si uvedomí jej nedostatky, skratky, priveľké náhody. Ako je možné, že Haedry v obrovskom počte prvý raz zaútočia na mesto, až keď je v ňom Diana? Čo robili dovtedy? Ale hoci zvyknem bývať na nedokonalosti scenárov ras, v tomto prípade je zrejme lepšie nerozmýšľať a radšej sa nechať unášať dynamickým, miestami príjemne kontroverzným de­jom.

Čitateľov zaujmú nielen mnohé scény, ktoré nečakáte (padne vám z nich čeľusť), ale tiež ekologické posolstvo.

Komiks má atypické rozmery 216×276 mm a pútavý prebal s ešte krajšou obálkou. Masívny, viac ako dvesto stranový komiks je nakreslený neotesaným, drsným, živelným, špinavým štýlom. Diana tu nevyzerá pekne. Nikto tu nevyzerá pekne. A často sa tak ani nespráva. Ale to je v poriadku. Toto nemal byť pekný komiks. A ani nie je.

Wonder Woman sa vďaka filmom s Gal Gadot v posledných rokoch stala populárnou. Napriek tomu (a hoci v češtine vyšlo viacero jej komiksov, my sme v minulosti recenzovali Wonder Woman: Lži), mám stále pocit, že sa na našom trhu s obyvateľkou magického ostrova Themyscira doteraz neobjavila vyložená bomba, ktorá by prilákala davy. Nevedno, či to dokáže WWMZ, ale zaslúžila by si to, má na to všetky predpoklady. Je to iná Wonder Woman, než akú by ste čakali, a to je dobre. Výsledkom je chytľavá kombinácia fantasy, dobrodružstva, apokalypsy a superhrdinského komiksu zbaveného ideálov.

Kedysi jej hovorili Wonder Woman. Tie časy sú dávno preč.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Wonder Woman: Mrtvá země si môžete objednať napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Wonder Woman: Mrtvá země (orig.: Wonder Woman: Dead Earth)
Autor: Daniel Warren Johnson
Ilustrácie: Daniel Warren Johnson
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Preklad: Ľudovít Plata
Počet strán: 204
Väzba: šitá v tvrdých doskách a s prebalom
ISBN: 978–80–7449–991–3


Súvisiace články (Wonder Woman + komiks + film + recenzie)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


23. apríla 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií