Recenzia – Walter Tevis: Zpěv drozda (audiokniha)

Zpěv drozda

Čitateľ sa v tejto knihe opäť zadíva do budúcnosti. Do jednej z jej pochmúrnych verzií. Ľudstvo tu síce dosiahlo technický pokrok, ale v istom smere zdegenerovalo. Neschopné čítať a neuvedomujúc si vlastnú minulosť len prežíva zo dňa na deň. Všetky podnety nepotrebné pre holý život prebíja liekmi. Občas sa ale stane, že niekto tie oči otvorí – a už ich nezavrie.


Americký autor Walter Tevis predostiera svoju predstavu toho, čo príde. Na jednej strane sú roboti rôznych úrovní, ktorí všetko riadia. Starajú sa nielen o výrobu, ale aj o dodržiavanie poriadku. Bdejú nad životom a sú akýmsi mementom, že všetko funguje tak, ako má. Bez ohľadu na svoje okolie ďalej pokračujú v plnení vopred naučených úloh. Ľudia sa na nich v tomto ohľade spoliehajú.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Zpěv drozda

Tí sú od malička vychovávaní určitým spôsobom. Oddelení jeden od druhého, pretože zo všetkého najviac si majú vážiť vlastné súkromie. K nikomu sa nepribližovať. Neprejavovať emócie. Dodržiavať pravidlá. Napchávať sa tabletkami a fajčiť marihuanu. Vďaka tomu je celý svet apatický, plný stereotypov a vychodených chodníčkov. V istom zmysle to neznie ako úplne najpochmúrnejší náhľad. Prinajmenšom aspoň niečo v tomto svete funguje.

Oveľa znepokojivejšie je však pokrivenie spoločnosti. Nikto sa o nikoho nezaujíma – no zároveň sa jednotlivci nedokážu postarať ani sami o seba. Takže napriek tomu, že má ísť len o predstavu budúcnosti, vyznieva miestami až desivo realisticky. Takmer ako predpoveď. Kúsok nádeje prežíva v trojici rozprávačov, ktorí sa na svoje okolie dívajú doširoka roztvorenými očami.

Ako prvého čitateľ spozná Spoffortha, robota deviatej úrovne. Najvyspelejšieho a stvoreného pre slúženie. Má dozerať na ľudstvo a vždy byť pripravený starať sa oň. Z tejto úlohy je ale unavený. Neskôr sa objavia Bentley a Mary Lou, dvojica, ktorá sa náhodne stretne v ZOO. Čítajú, trávia spolu čas, dokonca spolu bývajú, čím porušujú nejeden zákon.

Kniha neponúka veľa akčných momentov. V skutočnosti Tevis text koncipoval ako úvahu. Stvoril pochmúrny svet a v ňom odštartoval sociálny experiment. Akoby sledoval, ako budú aktéri reagovať na extrémne okolnosti. Strany teda plnia siahodlhé, takmer až filozofické state. Čitateľ má vďaka tomu možnosť zamyslieť sa a prežiť túto knihu naozaj do hĺbky. To je ale aj dôvod, prečo nebude po chuti každému.

Audioknižné spracovanie jej jednoznačne prospieva. Čitateľa dokáže zaujať skôr, ako by to dokázal samotný tlačený text. Napomáha tomu aj príjemné hudobné intro a dobre sa doplňujúce hlasy interpretov. Tí sa striedajú podľa toho, komu je venovaná daná časť textu. V najväčšej miere zaznieva Martin Písařík zosobňujúci Bentleyho. Práve tento aktér zažije najväčšie dobrodružstvo a stretne najviac ľudí či robotov. Aj preto je vítané, že sa Písařík snaží meniť farbu hlasu.

Tomáš Pavelka a Kateřina Winterová v úlohách Spoffortha a Mary Lou mu výborne sekundujú. Vo výsledku trojica dokázala vytvoriť kvalitatívne vyrovnaný zážitok, ktorý lahodí uchu. Narušujú ho len podivuhodne zakomponované hudobné motívy. Tie zaznievajú, keď sa mení rozprávač, aj v momente, keď končí časť, na ktoré je rozdelená audiokniha. Problémom však je, že tieto predely prichádzajú niekedy aj v strede odseku. Okrem toho jedna časť textu, uvedená ako den stý sedmdesátý osmý zaznie dvakrát. Poslucháč napriek tomu s audioknihou strávi príjemné chvíle.

Kniha Zpěv drozda ponúka pohľad do ďalšej verzie budúcnosti. V tejto sú apatickí ľudia a rovnako nevšímaví roboti. Všetci len plnia vopred určené úlohy a nezaujímajú sa o svoje okolie alebo sami o seba. Tevis však nebojuje proti systému, miesto toho sa zamýšľa, k čomu vyzýva aj čitateľa. Audioknižné spracovanie tento hutný príbeh s pomalým tempom jednoznačne zatraktívňuje.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Zpěv drozda je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Zpěv drozda si môžete okamžite stiahnuť aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zpěv drozda (orig. Mockingbird) – audiokniha
Žáner: sci-fi, kyberpunk
Autor: Walter Tevis
Preklad: Miroslav Jindra
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Interpreti: Martin Písařík, Tomáš Pavelka a Kateřina Winterová
Réžia: Hynek Pekárek
Formát: CD mp3, mp3 na stiahnutie (619 MB)
Dĺžka nahrávky: 11 hodín a 15 minút


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


12. septembra 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií