Recenzia: Všetky tie svety (komiks)

Všetky tie svety

Doznieva v nás ešte čaro Vianoc a osláv začiatku nového roka, preto budem rád, ak mi odpustíte pripomienku, že komiksové tituly na slovenskej a českej scéne na tom nie sú práve najlepšie (obzvlášť slovenskej), pretože vydavatelia siahajú najmä po overených značkách a frančízach zo zahraničia. Netreba zúfať ale radšej dúfať, pretože z času na čas i motyka vystrelí. K takýmto výstrelom dochádza z roka na rok síce čoraz častejšie, no len málokedy ide o trefu do čierneho. U našich susedov koncom tohto roku zabodoval napríklad Nikkarin so svojou fantastickou paródiou Super Spellsword sága a možno ju preto len vrelo odporučiť, avšak doma na Slovensku sme zatiaľ strieľali naslepo.

Trafiť sa do vkusu čitateľov sa pokúsil Nežný komiksZlatý zub a pár dobre mierených opäť raz zasadil komiksový magazín Pomimo. Povedzme si však na rovinu, že terčom boli iba určité skupinky ľudí. Séria Nežný komiks mala pripomenúť Nežnú revolúciu a vydať ju v súvislosti s 30. výročím bol skvelý nápad. Súčasná komiksová generácia si na štrnganie sotva (ak vôbec) pamätá a určite dáva prednosť fantastickejším témam. Tie naopak predstavila slniečkárska séria Zlatý zub, ktorá vyšla ako komplet v knihe s podtitulom Tajomstvo školskej pivnice. Žiaľ, i tento prenádherný komiks cielil nižšie, ako by kto chcel, a radosť tak urobil prevažne deťom.

Opakujem, že netreba strácať nádej, pretože ešte stále máme na scéne komiksový magazín Pomimo prezentujúci rôzne žánre, autorov a ich umelecké postupy, ktoré sa tiež z roka na rok vyvíjajú. Je viac ako isté, že s mnohými prispievateľmi sa len tak pomimo ešte v budúcnosti stretnete alebo ste sa s nimi už stretli, len o tom zatiaľ neviete. Jedným z nich je napríklad Dávid Marcin. Nielenže je dôležitou súčasťou spomínaného projektu Pomimo, ale ilustračne obohatil i druhú knihu (Pé-Er-Dé) zo série Nežný komiks a polupracoval aj na Zlatom zube so scenáristkou Soňou Balážovou.

Azda za najväčší nedávny úspech možno pokladať Všetky tie svety, na ktorých pre zmenu Marcin spolupracoval s Jurajom Čorbom. Nemalú zásluhu na tejto experimentálnej komiksovej novele má i vydavateľstvo Slovart, pretože už na pohľad vidno, že si na nej dalo poriadne záležať. Je takmer neuveriteľné, priam odvážne, že práve takéto ťažké (nemyslím hmotnosť) komiksové sci-fi, v ktorom sa navyše viac rozpráva než bojuje, dostalo zelenú, pretože dosiaľ vyšlo podobných titulov naozaj pramálo (ak vôbec). Po prečítaní Všetkých tých svetov dáte vydavateľom i autorom za pravdu, že pri tejto voľbe zohrala dôležitú úlohu kvalita, či už zo strany scenáristu alebo ilustrátora.

Príbeh o vyšetrovateľoch, ktorých nazvime „On“ a „Ona“, zameraných na minulosť programu Helios, je poňatý veľmi svojským štýlom. Čitateľa zavádza, kde sa len dá, aby ho v závere mohol šokovať očividnou pointou. Všetky tie svety je jeden z tých komiksov, ktorého kontúry vám budú zreteľnejšie po jeho opätovnom prečítaní. Prvé stretnutie v mnohom pripomenie prvý Matrix, pretože aj u neho ste po ďalších zhliadnutiach isto objavili množstvo skrytých súvislosti a odkazov, ktoré film obohatili o ďalší rozmer. To isté platí aj pri tomto experimentálnom diele z nie až tak vzdialenej budúcnosti. Avšak skôr než k Matrixu možno Všetky tie svety prirovnať k Temnému obrazu od Philipha K. Dicka. Namiesto drog tu ale máme záhadného avatara, ktorý ohrozuje budúcnosť ľudskej civilizácie. Miestami sa sám čitateľ stáva neistým pozorovateľom rafinovaného rozprávania s výsledným efektom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani ujo Asimov.

Namiesto akcie sa ale dočkáte nemých obrazov a ťaživej atmosféry, ktorá korešponduje s príbehom hodným filozofickej poviedky. Spôsob a forma, ktorú dielu autori prisúdili, sú ale nadmieru pôsobivé a všetci milovníci tvrdej hlbokomyseľnej sci-fi si určite prídu na svoje. Všetky tie svety je presne ten komiks, ktorý na našom trhu tak chýbal a podobný sa sotva ešte ukáže. Všetko samozrejme závisí od čitateľov. Pre mňa sú Všetky tie svety jasnou voľbou a som presvedčený, že nič lepšie a hlavne pôvodné komiksové som u nás už dobrých pár rokov neregistroval. Takže ÁNO. Slovenské komiksy majú šancu, len im ju čitatelia musia dať.

Komiks Všetky tie svety môžete dostať v Nekonečne, pre podrobnosti kliknite na tento link

Komiks Všetky tie svety si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky tie svety
Komiks
Žáner: scifi, noir, krimi, filozofický, mysteriózny
Autor: Juraj Čorba
Ilustrátor: Dávid Marcin
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2019
Počet strán: 176
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788055643601


Literárno-komiksový recenzent Peter Šufliarsky publikuje okrem portálu Fandom.sk aj na svojom blogu Šufloviny. Sám seba považuje za svojského milovníka umenia, zaujímavých nápadov a predovšetkým humoru s primeranou dávkou recesie. Pod týmto linkom nájdete články Petra Šufliarskeho na Fandom.sk.



22. januára 2020
Peter Šufliarsky