Recenzia – Vojtěch Záleský: Převzetí

Převzetí

Český autor Vojtěch Záleský debutoval ako spoluautor detektívneho románu Diablovo zlato a kniha Převzetí je jeho prvým sólovým počinom. Mohlo by sa zdať, že o udržanie pozornosti čitateľa sa autor snaží najmä dramatickými scénami ako vystrihnutými zo znetvoreného gangsterského filmu z alternatívnych Spojených štátov, no nie je to tak. Príbeh v sebe skrýva omnoho hlbšie odkazy, ktoré sa pozornému čitateľovi postupne odkrývajú.


Hlavný hrdina Paul Erdes dávno zahodil starý život, rodinu a možnosť stať sa kňazom. To všetko vymenil za winchestrovku, aby s pomocou svojho gangu mohol prepadávať konvoje s cenným nákladom a predávať ho priekupníkom. Možno by na tom nebolo nič zvláštne, keby svet neovplyvňovalo žiarenie. Nevedno, odkiaľ prichádza, no prestupuje všetko živé aj neživé a mutuje bytosti v neprirodzené tvory, ako sú napríklad hilfovia, harusovia, morderovia či změtvori. Takou změtvorou je aj hrdinova parťáčka Meg. Pri kontakte s kvapalinou začne svietiť a z chrbtice jej vyrašia obrovské chápadlá, ktoré jej pomáhajú v súbojoch.

Dej sa odohráva v Pospolitých spojených štátoch, alternatívnom svete veľmi podobnom Spojeným štátom americkým v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Sú to časy prohibície, keď v baroch hrali jazz a vy ste sa hocikedy mohli stať obeťou prestrelky gangov. Práve preto ani hlavný hrdina za svojimi parťákmi dlho netrúchli. Každý nasadzuje svoj krk dennodenne. Minulosť ho však dobehne. Keď sa stratí jeho brat, Paul sa vydáva naspäť do mesta New Amsterdam, aby ho našiel alebo pomstil jeho smrť.

Paulov brat Rem Erdes bol jedným z kňazov patriacich do Rádu, ktorí sa naučili ovládať žiarenie. Tohto povolania či skôr poslania dedeného v ich rodine po generácie sa Paul vzdal. Tým stratil aj nadprirodzené puto, ktoré ho s bratom spájalo. Za Removým zmiznutím však pravdepodobne stojí jeden z najmocnejších bossov mesta a Paul musí brata zachrániť, aby ho požiadal o odpustenie a urovnal staré spory.

Autor jednotlivé motívy a informácie dávkuje postupne, čím otvára tento alternatívny prehnitý svet. V ňom sa postavy pohybujú hlavne po sivej zóne morálky, no Vojtěch Záleský dáva čitateľovi priestor obľúbiť si ich, báť sa o ne či trúchliť za nimi. Spája detektívku s fantastikou, čo občas zamotá hlavu, aby si čitateľ dostatočne dokázal predstaviť tento svet a zároveň spoznal a zapamätal si všetky tamojšie rasy a mená. Kniha má dramatické tempo a je plná nečakaných zvratov, ktoré však môžu menej pozorného čitateľa odradiť.

Príbeh pretkávajú filozofické roviny, keď postavy bojujú napríklad so zmenou svojho vzhľadu, s ktorou sa po zásahu žiarenia nevedia vyrovnať. Zaujímavou je aj spirituálna rovina života a smrti zobrazená v zvláštnej nesmrteľnej entite morderov, ktorí túžia po fyzickom bytí. Jednému za jeho pomoc hlavný hrdina sľúbi svoje telo a pomenuje ho Mike, čím sa otvára téma sebaobetovania. Morder začne prežívať bežné ľudské emócie, preňho stáročia neznáme pocity. Autor sa teda pohráva aj s otázkou samotnej podstaty existencie.

Pre spomenuté prvky nejde o bežnú young adult fantasy. Knihu by mohla oceniť staršia mládež a čitatelia, ktorí sa nezľaknú drsných scén, majú dobrú predstavivosť, zároveň dokážu čítať medzi riadkami a naplno sa vcítiť aj do hlbších myšlienok príbehu. Na svoje si určite prídu aj priaznivci urban fantasy.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Převzetí si môžete kúpiť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Převzetí si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Převzetí
Žáner: urban fantasy, detektívka, young adult
Autor: Vojtěch Záleský
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Počet strán: 344
Väzba: pevná
ISBN: 9788076616721


27. októbra 2023
Lia Paugsch
Zdroj informácií