Recenzia – Vladimíra Šebová: Insomnia

Čo ak by ste nikdy nemuseli spať?

Insomnia - Sebova

Vladimíra Šebová sa písaniu venuje už niekoľko rokov. Cez články o osobnom rozvoji a zdraví (dva roky bola šéfredaktorkou online časopisu o týchto témach) sa prepracovala k písaniu fikcie.

Román Insomnia je prvým dielom zamýšľanej trilógie pre mladých dospelých, ďalšie časti by mali čoskoro nasledovať, pripravuje sa dokonca česká verzia románu.

Ústredným motívom, okolo ktorého sa točí nielen dej, ale aj celé myslenie hrdinky, jej úvahy, zámery a konanie, je úplná nespavosť. Hlavná hrdinka a rozprávačka celého príbehu – Sara Nickson je postihnutá zvláštnou genetickou odchýlkou – nikdy nespí, nie je unavená, spánok vôbec nepotrebuje, naopak, má veľa energie a problém ako tráviť dlhé noci, počas ktorých celé mesto spí, ulice sú prázdne a ona bdie.

Vďaka tomu, že je román rozprávaný v prvej osobe a v prítomnom čase, od hrdinky sa čitateľ nikam nepohne, nemá šancu trochu si vydýchnuť pri niekom inom, pretože je neustále so Sarou, vidí jej do hlavy, počúva jej myšlienky, úvahy a tajomstvá. Priznám sa, pre mňa bola táto forma rozprávania veľmi vyčerpávajúca, často som s tým, čo Sara robila, nesúhlasila, a krútila som nad jej konaním hlavou. Nechápala som ju. Sara je totiž autorkou niekoľkých úspešných kníh pre deti, má agentku, ktorá jej organizuje autogramiády, rozhovory a besedy. Sara sa cez deň stretáva s mamičkami a detičkami, rozdáva úsmevy a podpisy, ale keby tí ľudia tušili, čím sa po nociach zabáva, asi by jej knihy nechali v kníhkupectve.

Sara je čudná osoba. Keby som nemusela spať ja, celé noci čítam, píšem, hrám hry, počúvam hudbu so slúchadlami na ušiach a podobne. Navyše je ťažké si predstaviť, že v meste, akým je Londýn, by bol problém nájsť v noci nejakú zábavu. Sara nedokáže opiť a nepôsobia na ňu ani omamné látky. Preto má pocit, že všetci, čo chodia na večierky a do klubov, sú opití či zdrogovaní, a preto sa bavia, kým ona sa pri nich necíti dobre. Závidí im, nechápe a ani nechce chápať ich pocity a uteká preč. Naozaj ľudia v Londýne tancujú a smejú sa, len ak sú na mol alebo zdrogovaní? Pretože toto sa v románe premieľa dookola. Keď Sara konečne objavila látku, po ktorej sa cítila ako opitá, išla sa konečne zjašiť od radosti a chcela sa už len baviť.

Po nociach sa Sara túla mestom a vkráda sa do domov cudzích ľudí. Tam si prezerá obrazy, olizuje ich, prekutáva knižnice. Ak obyvatelia domu majú podľa nej zlý výber kníh, tak im tie knihy ničí, vyhadzuje a necháva odkazy, aby si kúpili kvalitné čítanie. Sprejuje steny. Vláme sa do laboratória, kde údajne testujú lieky na zajacoch, zvieratá ukradne a odovzdá ich do útulku. V obchode obleje kožuchy červenou farbou, ukradne bielizeň z erotického salóna a oblečie do nej figuríny vo výklade ďalšieho obchodu a podobne. Do mapy si potom značí miesta, kde niečo vyviedla. Takéto správanie k autorke detských kníh jednoducho nesedí. Ak by bola permanentne unavená a zúfalá z toho, že nemôže spať, hoci to jej telo potrebuje, možno by sa tieto podivné skraty dali ospravedlniť – jednoducho to robila, lebo nebola pri zmysloch. Lenže Sara sa z toho teší, doslova jasá, keď môže niekomu uškodiť. Chce byť zlá a neposlušná. Niekde vysvetľuje, že sa takto mstí za to, že všetci ostatní spať môžu, kým ona nie. Akoby sa necítila byť súčasťou ľudstva, ale akousi na okraj vyčlenenou obludou. Lenže o jej zvláštnosti nikto nevie, len jej brat a nevlastní rodičia, a tí ju za to neodsudzujú. Nikto ju nesúdi ani neodstrkuje.

Autorka prostredníctvom Sary často oslovuje priamo čitateľa, kladie mu otázky, volá ho na miesta, kam ide, pýta sa ho na názor. Sarin vnútorný svet, jej pocity a myšlienky sú rovnako čudné ako jej správanie. Každú jednu vec, každý čin, čokoľvek totiž bez prestania posudzuje z pohľadu insomnika a toho, čo a ako môže či nemôže. Za dvadsaťpäť rokov nie je schopná prijať fakt, že nemusí spať, zžiť sa s ním a prispôsobiť sa mu, takže jej úvahy, sťažnosti, obvinenia a otázky sa točia len okolo neho. Uznávam, nápad je to síce v slovenskej fantastike neošúchaný, no založiť každý odsek románu len na tom?

Sara v podstate zabíja čas a nudí sa, až kým sa ju ktosi nepokúsi uniesť. Až vtedy ožije a koná – pátra a hľadá odpovede. Dozvie sa a odhalí mnoho tajomstiev zo svojej minulosti, stihne sa zaľúbiť a objaví celé tajné spoločenstvo insomnikov. Konečne si nájde rovnocenných partnerov a priateľov, ľudí, s ktorými sa o insomnii môže porozprávať. V závere sa niečo uzavrie, akciu oživí aj pár mŕtvol a naznačia sa nové tajomstvá, takže mladé čitateľky sa môžu tešiť na pokračovanie tejto trilógie.

Odhliadnuc od chýb Sarinho charakteru a jej nevhodného správania sa, sa príbeh vôbec nečítal zle, ale… ALE (musím dať veľké, nedá sa inak), obrovské množstvo chýb a preklepov sa nedalo prehliadnuť. Bolo to neskutočne rušivé. Vypichnem len pár slov pre ilustráciu. Napríklad, v celom texte je slovo „schovať“ písané ako „skovať“. Nájdete tu slová a spojenia ako „pozrem“ namiesto „pozriem“, „zmačkne“ namiesto „stisne, stlačí“, „húpacia sieť“ namiesto hojdacej, „bratček“ namiesto „braček“, „každý krát“ namiesto „zakaždým“, „uškrne“ (uškrnie), „neni“ (nie je), „pohľadím ho“ (pohladím ho), „mojim žánerom opovrhuje“ (mojím žánrom opovrhuje), „s úšklebkom“ (s úškľabkom), „meštca“ (mešca), „eštelen“ (ešte len), „ďaľšie“ (ďalšie), „striezlivá“ (triezva) a konštrukcie, ktorých správnu podobu snáď netreba vysvetľovať: „A prečo ho ty tráviš sledovaním ma?“, „v tesných šatoch“, „prešmyknem sa popri nemu“, „Prestrel mi guľku cez hlavu“ a ďalšie nechcene zábavné prípady, vrátane množstva preklepov.

Problém je, že takto napísaný je celý text, nielen pár strán. Netuším, v akom programe boli robené korekcie, ale ešte aj v mojej recenzii tieto slová Word podčiarkuje červenou vlnovkou. Takže len hádam, že do tlače bola zaslaná nesprávna verzia rukopisu. Inak si neviem vysvetliť, že to korektor prehliadol.

Kniha má výbornú obálku, je dosť zapamätateľná v mori iných knižných obálok. Sú tu kladní aj záporní hrdinovia. Páčila sa mi myšlienka, že na rozdiel od iných ľudí, Sara žije jeden jediný dlhý nikdy nekončiaci deň svojho života. Jej život trvá jeden deň.

Ak sa autorka v ďalších častiach vyvaruje zbytočných chýb a preklepov, môže z Insomnie byť originálna slovenská sci-fi séria. A to nielen pre mladých, veď hrdinka má dvadsaťpäť, už nie je študentka.

Knihu Insomnia si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Insomnia
Žáner: science fiction
Autorka: Vladimíra Šebová
Vydavateľstvo: Citadella
Rok vydania: 2016
Počet strán: 321
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788081820298


Súvisiace linky

Ukážka z knihy Insomnia

Insomnia – knižný trailer/book trailer


24. februára 2017
Lenona Štiblaríková