Recenzia – Vladimír Štefanič: Pustovník: Muž s leopardom

Vlado Štefanič - Pustovník - Muž s leopardom

Pustovník toho v živote zažil veľa. Nezatvrdol však, práve naopak, rozhodol sa pomáhať každému, kto si to zaslúži. Nie je však sám. Na cestách ho sprevádza priateľ leopard.


Vladko Štefanič je katolíckym kňazom, ktorý v minulosti debutoval fantasy sériou Kráľovná z Tammiru. Žánru ostal verný aj vo svojej najnovšej sérii Pustovník. Ako už bolo spomenuté, Pustovník spolu s divým leopardom chodia po svete a pomáhajú ľuďom. Tentokrát však ich pomoc bude musieť byť oveľa väčšia, pričom sa kvôli nej dostanú do nebezpečenstva. Na hrade Orlica sa totiž usadila čarodejnica Aishada, ktorá sa chystá zotročiť svet. Okrem nej v príbehu stretneme aj iné čarodejnice, pred ktorými si človek musí dávať pozor.

Existuje však záchrana. Pustovník tvrdí, že im pomôže lietajúci jednorožec. Toho však okrem neho nik nevidel. V tomto svete sa ale báje ľahko môžu stať skutočnosťou. Tak ako bezmenní rytieri na Hrade Diera, ktorí spolu s družkami slúžia bezmennému bohu. Ich tradície sú však už len legendami. Celý rád v knihe prechádza premenou, no tajomstvá, ktoré si jeho členovia nesú so sebou, ovplyvňujú celý svet.

V neďalekej osade zase mladí ľudia na čele s ctižiadostivou Danielou a spravodlivým Ondrejom dostanú šancu na lepší život. Na Hrade pod Zubami smrti naopak nájdeme smutnú princeznú, ktorej otec sa pomaly mení na draka. Muž s leopardom putuje z jedného miesta na druhé a snaží sa naprávať krivdy minulosti.

Kniha je plná nádeje a pekných opisov. Múdre a pekné myšlienky spočiatku zahrejú pri srdci. Čím ich je však viac, tým menšiu majú silu, a niekedy sú vyslovene zbytočné, najmä keď autor podrobne vysvetľuje úvahy, pocity a konanie postáv. Kniha nie je napísaná tak povrchne, aby čitateľ motivácie postáv nepochopil z deja. Pustovníkova minulosť je čitateľovi rovnako iba spätne prerozprávaná. Milovníkov akcie by skôr potešilo, ak by mohli do jeho tajomstiev nahliadnuť trebárs aj priamo cez retrospektívu. Všeobecne je text zameraný skôr na opisovanie, vysvetľovanie aspektov ľudskej povahy a filozofiu.

Muž s leopardom sa nesie v pozitívnom duchu, no to neznamená, že by sa autor Vladimír Štefanič ostýchal písať aj kruté scény. Nečakajte však nič na štýl Juraja Červenáka. Ku koncu dej graduje a pred nami sa rozpletajú všetky tajomstvá. Pustovník ostáva morálnou postavou, pričom odhaľuje dobro aj v ďalších hrdinoch. Mnohé postavy však ostávajú sivé a plné tajomstiev. Koniec je antiklimatický, autor si tak vytvára priestor pre pokračovanie.

Kniha by sa dala odporúčať čitateľom, ktorí nepotrebujú veľa akcie a krvi, avšak chcú si užiť rozprávkový svet fantasy, pričom hľadajú inšpiratívne výroky a morálne ponaučenia.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Pustovník: Muž s leopardom si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Pustovník: Muž s leopardom si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pustovník: Muž s leopardom
Séria: Pustovník, 1. kniha
Žáner: fantasy
Autor: Vladimír Štefanič
Vydavateľstvo: Kumran
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 423
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089993277


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


13. júla 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií