Recenzia – Vladimír Šlechta: Kukaččí mláďata a Zima v Thonnierice

slechta-zima-v-thonnierice-obalka
slechta-kukakcci-mladata-obalka

Vladimír Šlechta je stálica českej fantastiky, s jeho poviedkami sme sa stretli ešte v minulom tisícročí a aj romány vydáva už dve desaťročia. Autorove práce spadajú väčšinou do dvoch svetov, ktoré stvoril. Má svoje sci-fi ihrisko Všechno na Mars a fantasy piesoček Krvavé pohraničí.

Šlechta nemá rád škatuľky a mantinely a slovám ako žáner sa vedome vysmieva. Každá jeho kniha je koktejl, pri ktorom autor dbá len na jednu vec – výslednú chuť. Zmiešať indiánku a klasickú fantasy s detektívkou? Bez problémov. Bude to fungovať, ak sa hrdinovia celý čas nepohnú z veľkého mesta? Bude. Môže byť celá dejová línia hlavne o účtovníctve? Jasné. A bude to čitateľa baviť? No to si píšte, že bude.

Kukaččí mláďata a Zima v Thonnierice vyšli s odstupom dvoch rokov (2016 a 2018), ale majú tých istých hrdinov a je najlepšie čítať ich hneď jednu po druhej. Knihy sú samostatné, ale príbeh je jeden. Šlechtovi sa Thompsonove deti očividne zapáčili a aj keď sa dušoval, že o svete Pohraničí už nemá čo povedať, opak bude pravdou. Pre čitateľov je to len plus, pretože oproti predošlým knihám zo série sa dej pohol inam a iným spôsobom.

Jednou z kľúčových postáv sveta Krvavého pohraničí je polelf Thompson. Bývalý učiteľ na univerzite prežil pogrom na neľudí a odišiel do divočiny, kde sa postupne prepracoval na vodcu jedného z kománd – oddielov, ktoré bojovali proti temnému mágovi Alarichovi Tourainovi.

Thompson zažil kopu dobrodružstiev, ktoré Vladimír Šlechta zachytil vo viacerých knihách zo série. Nikdy však nezabudol na pogrom v Thonnierike a ľudí, ktorí ho vyhnali, nenávidel úprimne až do špiku svojich dlhovekých polelfských kostí. A keď mu raz v hlave zasvietil šialený plán, neváhal ani sekundu.

Treba ozrejmiť jednu vec zo sveta Pohraničia. Tunajší elfi nie sú žiadne vznešené bytosti. Šlechtov elf je ako kríženec Irokéza s medveďom. Správa sa ako indián, ale v zime spí zimným spánkom, ruju má len raz do roka a jeho magické schopnosti by milovalo aj hnutie Greenpeace. Jednou zo zvláštností, ktoré túto rasu sprevádzajú, je genetická pamäť. Elf, ktorý dospieva, si vie často vybaviť spomienky svojich predkov. Sila a čistota spomienok sa rôznia od prípadu k prípadu, ale elfi aj ich kríženci s ľuďmi si prosto pamätajú aj veci, ktoré nezažili.

Túto genetickú pamäť sa rozhodol Thompson využiť. Počas jednej bláznivej noci v Thonnierike dokázal splodiť štyri deti. Spoliehal sa na to, že keď deti vyrastú, budú Thonnieriku nenávidieť rovnako ako on. A keďže ich „umiestnil“ do významných rodín v meste, dúfal, že budú mať aj dosť sily na to, aby spoločne mesto zničili. Lenže prerátal sa. Kukučie mláďatá sa skutočne narodili a vyrástli do krásy, sily aj postavenia. Ale tá nenávisť, no, s tou to celkom nevyšlo…

Kniha Kukaččí mláďata sleduje, ako sa cesty štyroch mladých ľudí, ktorí sa vzájomne nepoznali, stretnú a pretnú. Stane sa tak na pozadí veľmi nebezpečných udalostí v meste a Thornel, Coelin, Wenzl a krásna Zirri budú musieť spojiť všetky svoje unikátne schopnosti, aby prežili.

Prvá časť knihy sa odohráva v Thonnierike, kde sa schyľuje k ďalšiemu pogromu, tentoraz pod taktovkou spočiatku neznámej sily v pozadí. V druhej časti sa už dostaneme aj za hradby a do samotného Pohraničia, kde na deti mesta čakajú dosiaľ netušené hrozby. Pomôcť či ublížiť im môžu aj starí známi z minulých príbehov, veterán Ruderick Hars so svojou „najtučnejšou elfkou sveta“ Kuličkou, preklínaný Joselin Backer, možný následník trónu Daniel z Barro spolu s mladučkou nekromantkou Justýnou. A mláďatá sa pozrú sa aj do Glen Karhô ,známeho z knihy Šílený les, či do starej zwergskej pevnosti Rudenrog zachytenej napríklad v príbehoch Rogera Schniregu (zborník Válečná lest).

Udalosti prvej knihy pokračujú plynulo v Zime v Thonnierice. Tá sa sústreďuje hlavne na jedno z mláďat – Thornela. Ten sa v detektívnom príbehu a takmer urban fantasy musí vysporiadať so záhadnou vraždou, intrigami, mágiou a hlavne hladomorom, ktorý hrozí vypuknúť. Thornel, ktorý si nie je istý už ani podporou svojich tajných súrodencov, sa musí do problému zahryznúť ako kapitán Elánius z Ankh Morporku. A poradiť si v meste, za hradbami, pod nimi a dokonca aj v povetrí. Lenže keďže u Šlechtu nie sú hrdinovia ani zďaleka nesmrteľní, cena za úspech môže byť vysoká.

Ale Thompson, vnuk legendárneho elfa Skjúwinka, zanechal svojim deťom v génoch nejedno prekvapenie, takže ani nepriatelia to nebudú mať ľahké – to len my, čitatelia, si užijeme nejeden príjemný večer s knihou.


Knihu Kukaččí mláďata si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Kukaččí mláďata
Autor: Vladimír Šlechta
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2016
Počet strán: 477
Väzba: brožovaná väzba
Jazyk: český
ISBN: 9788074563126


Knihu Zima v Thonnierice si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Zima v Thonnierice
Autor: Vladimír Šlechta
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2018
Počet strán: 376
Väzba: brožovaná väzba
Jazyk: český
ISBN: 9788074563980


24. januára 2019
Rastislav Weber