Recenzia - Vladimír Šlechta: Kletba

big_kletba-ARP-413214

Nová kniha Vladimíra Šlechtu je priamym pokračovaním Tajné historie Bornnu a je súčasťou plánovanej pentalógie Poslední velkoměsto. Táto séria mala byť pôvodne trilógiou, neskôr tetralógiou a v Kletbě ju už autor označuje ako pentalógiu. Odohráva sa v podstkatastro­fickom svete majora Oggerda a konkrétne v meste Bornn, jedinom známom veľkomeste v Európe.

Kniha je klasickým druhým dielom. Vlastne sa ani nedá čítať samostatne, rozvláčny úvod, v ktorom sa nič nedeje a ktorý zaberá tretinu knihy, by nového čitateľa spoľahlivo odradil. U Šlechtu nečakaná ukecanosť je v kontraste s proklamovanou potrebou rozviesť sériu na pentalógiu.

Ale ak máte príbehy vyjednávača Pěnkavku Goweryho, majora Oggerda a technológa Hal Harga radi, ani úvod Kletby nie je nestráviteľný – na to je autor priveľký profesionál. S Gowerym sa proste stanete súčasťou rodiaceho sa filmového priemyslu v Bornne a získavate prvé stopy v lúštení detektívnej záhady, ktorá sa tiahne celou knihou. Je to síce len chodenie od Šavla do Pavla, ale postapo holyvúd má svoje čaro.

Zvyšok knihy sa naštastie rozbehne, tajomní protivníci vyložia časť kariet a príbeh stemnie natoľko, až vás finálne zvraty ani tak neprekvapia, ako skôr zanechajú smutnými. Napokon, po toľkých príbehoch sú Hargo, Gowery či Oggerd ako vaša rodina. A v rodine sa niektoré veci nerobia.

Kletba je výborným darčekom pre čitateľa, ktorý sa už s postkatastro­fickým svetom Vladimíra Šlechtu stretol. Len ju musíte kúpiť spolu s Tajnou históriou Bornnu a uistiť sa, že má obdarovaný načítané predošlé knihy. Sled, v akom knihy čítať, sa mení od príbehu k príbehu, aktuálne (koniec roka 2019) je to takto:

Všetky knihy Vladimíra Šlechtu si môžete kúpiť napríklad v kníhkupectve Martinus. Ak ich nechcete kupovať ako darčeky, väčšina z nich je v ponuke aj ako e-book.


Vladimír Šlechta: Kletba

  • Počet strán: 326
  • Rok vydania: 2019
  • Väzba: brožovaná
  • Jazyk: český
  • Vydavateľstvo: Brokilon
  • ISBN: 9788074564543

Metahodnotenie 11/2019

  • Fandom.sk: 70 %
  • Legie.info: 76 % (5 hodnotení)
  • Databáze knih: 68 % (12 hodnotení)

Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


28. novembra 2019
Rastislav Weber