Recenzia - Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře (komiks)

Vision - O trochu horsi

Čo sa stane, ak sa umelá bytosť pokúsi žiť ako normálny človek?


Visiona stvoril Ultron, aby zničil Avengers. Syntezoid (android pozostávajúci zo syntetických ľudských orgánov a krvi) však nadobudol vedomie a stal sa z neho plnohodnotný a uznávaný člen superhrdinskej partie okolo Tonyho Starka. Aktuálne sa so svojou umelo vytvorenou rodinou (žena, deti a neskôr pribudne samozrejme domáci maznáčik) sťahuje na predmestie, kde si susedia na privítanie pečú sušienky. Avšak niečo sa chystá. Čosi radikálne a temné. Udalosť, ktorá Visiona raz a navždy zmení.

Vision je komplikovaný. Nepatrí k čitateľsky extra vyhľadávaným postavám. Scenáristi, či už komiksoví alebo filmoví, s ním väčšinou nevedia narábať. Ide totiž o nesmierne mocného hrdinu, ktorý dokáže všetky problémy vyriešiť behom pár sekúnd. Najsilnejšie komiksové postavy nie sú ani tak Hulk a Blade, ale skôr Vision a Scarlet Witch. Zmätenosť scenáristov vyvrcholila v letiskovej scéne filmu Captain America: Občianska vojna (2016). Tam tvorcovia mali čo robiť, aby Visiona držali v ústraní. Inak by sa zo 147-minútového veľkofilmu stal nízkorozpočtový kraťas. (Pozn. red.: A keby sa do boja zapojila Pepper Potts, film by sa skončil za 5 minút.)

V našich končinách sa s Visionom nestretávame často. Keď už, spravidla iba ako so súčasťou tímu. Jediný jeho samostatný komiks, ktorý v češtine vyšiel, patrí do série Nejmocnější superhrdinové Marvelu. V roku 2022 CREW zariskovala a odpremiérovala komiks s beštiálne šťavnatým podtitulom O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře.

Stojí za ním bývalý agent CIA a úspešný komiksový scenárista Tom King, ktorý mal doteraz v DC na starosti Batmana (Já jsem zhouba alebo Dravá moc). Jeho prechod k Marvelu je plynulý a vydarený.

Komiks klame telom, resp. obálkou. Pôsobí bezstarostným veselým dojmom, ako keby sme mali dočinenia s neškodnou komédiou. Nie je to z komerčného hľadiska samovražda? Nebudú komiks ignorovať vážnejšie orientovaní fanúšikovia? A naopak: Ak si ho kúpi niekto, kto bude čakať zábavnú jazdu, nezostane po dočítaní poslednej strany zmrazený?

Takže si to ujasnime. Vision má nepredvídateľný scenár, ktorý spočiatku pripomína sitkom. Postupne ale príbeh naberá zlovestné, desivé kontúry. Ako v Stepfordských paničkách, aj tu sa všetci usmievajú. Majú perfektne vyžehlené oblečenie voňajúce po drahej aviváži. Trávniky sú ukážkovo pokosené. Cítime ale, že pod dokonalým zovňajškom drieme psychopatia. Je len otázkou času, kedy vypláva na hladinu.

Hlavnou postavou (napriek názvu) je skôr Visionova manželka Virginie než samotný Vision. Ten pripomína drevo plávajúce v rozbúrenej rieke. Nemá šancu reagovať, iba sa nechá unášať okolitými udalosťami. Naopak, Virginie rozhýbe všetky udalosti, i v neskoršom deji je aktívna a sledujeme najmä postupný rozklad jej osobnosti, nie Visionovej.

Scenárista sa nebál zájsť vo viacerých momentoch na miesta, kam bežné americké mainstreamové komiksy majú zákaz vstupu. Preto zamrzí, že nakoniec zostal uprostred cesty. Ťažko povedať, z akého dôvodu nedotiahol trilerovú (miestami až hororovú) víziu do takého konca, aký sme vzhľadom na drsný vývoj dovtedajšieho deja logicky čakali. Vo finále King opúšťa komornú koncepciu a narýchlo dopisuje niečo, čo pripomína prehnane povedané Občiansku vojnu. Na samom konci sa mu síce podarí nájsť cestu späť do civilných vôd, ale istá pachuť zostáva.

Scenár čiastočne degradujú aj mierne nezrozumiteľné záležitosti ohľadom večného kvetu, ktorý sa nachádza v domácnosti pani a pána Visionovcov. Rovnako nie každého bude baviť postava Visionovho brata. Grim Reaper potom vyložene spadá do debničky s nápisom „Menejcenné postavy, ktoré vo svojom komikse nikto nechce“. Tieto okamihy majú na dej síce kľúčový dopad a zásadným spôsobom určujú jeho smerovanie, ale zároveň sú nezáživné.

Po výtvarnej stránke sa Visiona chopila kanadsko-španielska dvojica Michael Walsh (Rocket a Groot 2: Občasná válka) a Gabriel Hernandez Walta (Doctor Strange 6: Bůh magie). Kresba je podriadená scenáru, takže vyzerá ľahko, sviežo, humorne, veselo a tzv. dínom-dánom. No pod krásnym plastickým obalom drieme zlo. Dvojica si užila malebnosť zaspatej štvrte s rodinnou výstavbou, pokojnými ulicami, gýčovými západmi slnka a stromami, ktoré jeseň farbí do nádherných žlto-červených tónov.

Vision vychádza v crewáckej edícii Legendy Marvel, v ktorej sme sa stretli už napr. s Wolverineom. Komiks disponuje čiernym hladkým obalom a pestrofarebným prebalom. Z bonusov spomeňme textový materiál (v ktorom sa tvorcovia vyjadrujú k vzniku komiksu) a vizuálne bonusy venované návrhom postáv. Nechýbajú alternatívne obálky od Ryana Sooka (Ú.P.V.O. 1: Dutozem a další povídky) alebo Christiana Warda (Thor 1: Bůh hromu znovuzrozený).

Napriek Kingovmu zakopnutiu vo finále máme dočinenia s prekvapivým dielom, ktoré si zaslúži byť vypočuté. Je uzavreté, takže si ho môžete prečítať bez znalosti iných komiksov. Stačí, aby ste vedeli, kto je Vision (a vlastne ani to nie je nutné).

Niekto tento komiks považuje za predlohu k minuloročnému seriálu WandaVision s Elizabeth Olsen a Paulom Bettanym. Ťažko povedať. Nejaké spoločné body prítomné určite sú, ale nejde ani tak o inšpiráciu dejovú, ako skôr atmosférickú (komediálny bezstarostný úvod postupne sa preklápajúci do napínavého trileru). Mne sa seriál nepáčil. Komiks áno. Tak si vyberte.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře (orig.: Vision 1: Little Worse Than A Man + Vision 2: Little Better Than A Beast )
Autor: Tom King
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Michael Walsh, Gabriel Hernandez Walta
Jazyk: český
Preklad: Jan Kukrál
Počet strán: 272
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–118–3


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


15. marca 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií