Recenzia – Vilma Kadlečková: Vidění (audiokniha)

Audiokniha-Mycelium-4-Videni-Vilma-Kadleckova

Yantrün, Zrak, otvára bránu do nového sveta a novej reality. Vo vesmíre to už začalo.


Autorka Vilma Kadlečková dokáže náboženské a kultúrne strety podať veľmi presvedčivo. Cirkev Akkütlixova predstavuje na Össe nielen vieru, ale aj zákon. Desivé sochy hmyzieho boha sú na každom kroku a krvavá obeta nie je ničím výnimočným. Terronci už dávno duchovné hodnoty na piedestáli nemajú a riadia sa skôr technikou a vedou. Aj preto sa im mimozemšťania dokázali dostať pod kožu. Spočiatku pôsobili mierumilovne, keďže nepriniesli desivú vieru, ale užitočné technológie. Össe je však planéta krutej výchovy a prísnych pravidiel. Pohľad trëighrü je u tamojších obyvateľov bežným komunikačným prostriedkom na presun myšlienok, no zároveň si ním dokazujú dominanciu. Ako sa im musia javiť bytosti, ktorým sa už len z ich pohľadu do očí zavarí mozog?

Vypočujte si ukážku z audioknihy Vidění

Hlavný hrdina Lucas Hildebrandt je plný protichodných dojmov. Po otcovi je Pozemšťanom, po matke Gerdáncom, no nahlbšie má vrytú Össe. Z duše svet plný uctievačov hmyzieho boha a húb nenávidí, no zároveň si nevie pomôcť a myslí ako oni. Tento rozpor vidíme aj vo výbere jeho partneriek. Naivná a vydesená spolužiačka Pinky vs. prefíkaná Össeanka Kamëlë. Pozemšťan si totiž len málokedy zvolí za partnera Össeana. Lucas konečne naplno pochopí, prečo ho jeho otec v detstve podroboval krutému tréningu. Len vďaka duševnej sile, ktorú tým nadobudol, dnes dokáže čeliť össenským náboženským a kultúrnym pravidlám. Össeania si totiž celé tie roky vyberali za spoločníkov zo Zeme len tých, ktorých mohli bez námahy ovplyvňovať.

Vilma Kadlečková nevytvára čiernobiele postavy. Každá má svoju povahu, no správa sa dokonale ľudsky. Vidíme, ako vysokopostavení Pozemšťania namiesto boja za správnu vec radšej od strachu pred cudzími autoritami stiahnu chvost. Strach a hanba sú v podstate najčastejšími pocitmi, ktoré postavy v sérii sprevádzajú. Pri počúvaní audioknihy cítiť v hlasoch interpretov všetky emócie. Beznádej, strach, bolesť, ale aj odhodlanie, lásku a odvahu. Sme svedkami toho, ako sa povahy Pinky a Lucasovej sestry Sofie pomaly menia. Aš~šád sa z neochvejného hrdinu mení na komplexnú postavu a Sofia sa často musí rozhodovať, či podporí jeho alebo svojho brata. Asi len Lucas pôsobí napriek všetkému utrpeniu stále rovnako cynicky. Autorka opäť nikoho nešetrí. Oproti predošlým dielom je však Vidění oveľa akčnejšie a bohaté na zvraty a zmeny. Príbeh Mycélia je vlastne rozprávaním o boji za slobodu myslenia a pravdu, ktorú treba odhaliť, aj keď sa ju niekto snaží obaliť vláknami húb.

Hodnotenie: 95 %

Audiokniha Vidění je okamžite dostupná na Audiolibrix


Vidění
Séria: Mycelium IV
Žáner: sci-fi
Autorka: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Interpreti: Jana Stryková, Valérie Zawadská, Klára Issová, Jaroslav Plesl, Kristýna Frejová, Jan Vlasák, Dana Pešková, Lucie Polišenská, Martin Zahálka, Marek Holý
Formát: CD, MP3 na stiahnutie (1219 MB)
Dĺžka: 21 hodín a 49 minút


Súvisiace linky

Recenzia – Vilma Kadlečková: Jantarové oči (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Led pod kůží (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Pád do temnot (audiokniha)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


18. októbra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií