Recenzia – Vilma Kadlečková: Program apokalypsy (audiokniha)

Program apokalypsy

Veľkolepé finále série, ktoré Lucasovi prinesie definitívne určenie svojho vzťahu k hmyziemu bohu Akkütlixovi. Aš-šád stráca svoju záhadnú masku a lode sa blížia k novému veku.


Záverečná ôsma časť série Mycelium uzatvára všetky rozpracované dejové línie. Lucas sa už dávno posunul od Morissonovej choroby cez plnohodnotného Össeana až k božstvu. V tejto časti sa Vilma Kadlečková naplno venuje odhaleniam. Ako ich nechala v siedmej časti Zakázané směry pomaly kryštalizovať, v ôsmej časti Program apokalypsy rozpletá všetky záhady a rozpútava finálne konflikty. Príchod Hviezdovlády wëtrëigaës sa blíži a prináša prekvapivé nastavenia mysle.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Program apokalypsy

Autorka sa s nami hrá a osud žiadnej z postáv nie je ľahko predvídateľný. Lucas a Aš~šád sú neustále porovnávaní a čitateľ do poslednej chvíle netuší, čo je pravda a čo len klam urimae. Lucasova priateľka Pinkertína, ktorá je tesne pred pôrodom malej Mony, ukáže nesmiernu odolnosť. Naproti tomu Lucasovu sestru a Aš~šádovú priateľku Sofiu čakajú krušné chvíle. V tejto časti je stále viac Odrodilej, no konečne sa zablysne aj Kamëlëmöernü, hoci len na okamih. Stáva sa z nej Lucasova motivácia a prostriedok na posunutie deja. Naproti tomu na výslní ostáva Fiona, Lucasova bývalá kolegyňa, ktorá má superschopnosť dostať sa na tie najnebezpečnejšie miesta.

Vilma Kadlečková aj naďalej zavŕtava nechty do tráum z detstva a psychiky postáv. Aš~šád sa v predošlej časti snažil Lucasa naučiť ovládnuť aspoň základy psychotroniky. Výcvik však nemohol dotiahnuť do dokonalosti, keďže sám bol pod vplyvom fomalhiwského Sgena. Opäť sa objavujú aj explicitné scény, no prevažujú skôr ľúbostné city, ktoré odrazu tryskajú z textu v neobvyklej miere. V tomto diele vrcholí skutočne všeličo, aj keď málokedy očakávaným spôsobom.

Audioknižná verzia poslednej časti Program apokalypsy je ako vždy skvelá a zachováva si formu jedna postava, jeden interpret. Kapitoly oddeľujú melódie, ktoré sa prispôsobujú meniacej sa atmosfére jednotlivých scén. Postupne prechádzajú od elektronických zvukov cez ezoterické tóny až po nábožne pôsobiace hudobné vsuvky. Celá séria trvá niečo vyše 200 hodín, čo je úctyhodný výkon tak pre vydavateľstvo OneHotBook, režisérku Jitku Škápíkovú, ako aj pre interpretov. Naposledy si teda môžeme užiť Jaroslava Plesla ako sarkastického Lucasa Hildebrandta, Kláru Issovú ako naivnú Pinkertýnu či Janu Strykovú ako össeanskú gleewarinskú bojovníčku Kamëlëmöernü. Aj ostatní interpreti boli výnimoční a ich prejav sa hodil k prideleným rolám. Pre tých, čo interpretov nepoznajú po hlase, by však bolo fajn mať pri podobne veľkých projektoch napísané, ktorý herec prepožičal hlas ktorej postave.

Celá séria Mycelium je zameraná skôr na psychológiu a machinácie, ako na skutočnú akciu. Aj keď nám dáva Vilma Kadlečková odpovede na všetky otázky, ktoré v nás počas čítania či počúvania série Mycelium vyvolala, zároveň niektoré udalosti v závere pôsobia, ako keby si nechávala zadné dvierka pre ďalší príbeh. Predsa len aj po všetkých udalostiach a vysvetleniach ostáva v tomto univerze stále trochu tajomna. Autorka totiž načrtla nové postavy a vzťahy. Zatiaľ však žiadne pokračovanie oznámené nie je, takže si fanúšikovia môžu akurát tak pustiť nahrávky zase od prvého dielu Jantarové oči. Séria Mycelium totiž pôsobí ako obrovská skladačka a čitateľ určite ocení všetky intrigy, náznaky a prepojenia, ktoré mu pri prvom počúvaní unikli.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Program apokalypsy je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Program apokalypsy si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Program apokalypsy
Séria: Mycelium VIII
Žáner: sci-fi
Autorka: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2023
Dĺžka: 35 hodín a 50 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (1974 MB)
Jazyk: český
Interpreti: Jaroslav Plesl, Martin Zahálka, Zdeněk Maryška, Kristýna Frejová, Gabriela Mikulková, Jakub Gottwald, Dana Pešková, Andrea Černá, Klára Issová, Jana Stryková


Súvisiace linky

Recenzie jednotlivých dielov série Vilmy Kadlečkovej Mycelium


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


31. januára
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií