Recenzia – Veronika Hurdová: Agnes a Zakázaná hora (audiokniha)

Agnes a Zakázaná hora

Kdesi v oceáne leží ostrov s hustým pralesom, obývaný kmeňom Magrejov. Každý Magrej má nevšedný dar a používa ho na úžitok celej dediny. No Agnes, dcéra náčelníčky, svoj dar stále hľadá. Preto sa pustí do nevšedného dobrodružstva, ktoré ju zavedie až k Zakázanej hore. Buď svoje nadanie vysoko v oblakoch objaví, alebo sa nevráti, čo sa stalo každému, kto sa na horu vybral.


Všetci sme výnimoční

Magrejovia prales a zvieratá chránia. Domy si stavajú na stromoch a čas trávia spoločnou prácou a zábavou. Títo ľudia vládnu zvláštnymi schopnosťami, ktorými prispievajú k šťastiu ostatných. Každý mesiac slávia Slávnosť splnu (Úplňková slavnost), pri ktorej si nielen uctia život a dary prírody, no mladí, ktorí objavili a ovládli svoju schopnosť, ju pred všetkými slávnostne predvedú.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Agnes a Zakázaná hora

Agnes je šibalka. Má priateľa Kariho a priateľku Bobo. Bobo sa vlastne tak celkom neráta, lebo je to koala. Dievčatku ju daroval pred smrťou otec. Okrem naháňania sa v pralese sa Agnes s Karim radi hrajú v lagúne, kam za nimi zakaždým priplávajú dva delfíny Luna a Kosmo.

Blíži sa spln a s ním ďalšia Slávnosť. Tentokrát bude jedinečná, pretože Agnes oslávi jedenáste narodeniny. Dievčatko je nešťastné – ešte stále netuší, akou schopnosťou je obdarované. Ak ju neobjaví do dvanásteho roku, stane sa z nej Tieň (Stín), čoho sa Agnes veľmi bojí. Tiene bezcieľne blúdia džungľou a nikto sa s nimi nemôže rozprávať či hrať. Akoby už neboli ľuďmi. Pomoc jej ponúkne starý šaman. Tej noci má Agnes zvláštny sen o osamelej vysokej hore, na ktorú, ak chce spoznať, v čom je neobyčajná, musí vyliezť. Lenže kde sa táto hora nachádza?

Mamička to vie. Je to rovnaká hora, aká usmrtila Agnesinho otecka. Rozpovie dcére legendu o tom, prečo hora dostala meno Zakázaná. Mamičke je jasné, že Agnes musí odísť, inak nenájde pokoj a zrejme ani vytúžený dar. Spoločne zbalia pár vecí, mamička pridá prepotrebné rady a so smútkom sa pozerá, ako jej drobná dcérka kráča v ústrety svojmu osudu.


Cesta na horu a späť

Podarí sa Agnes vystúpiť až na samý vrch Zakázanej hory? Objaví tam svoju výnimočnú schopnosť? Ktovie. V každom prípade ju čaká dlhá a namáhavá cesta. Všelikoho a všeličo stretne a nájde dobrých priateľov. Každá bytosť či človek ju niečomu naučí. Avšak len vtedy, ak poznanie prijíma s pokorou a ochotou. Spozná, aké má dobré aj zlé stránky. Zistí, aká je jej cena. Objaví aj to, že každý človek má mať rád aj sám seba a že bez viery vo vlastné sily sa nikam nedostaneme. Vezme si Agnes ponaučenie zo všetkých útrap, ktoré ju postretnú?

Kým je dievčinka na ceste, doma ju čaká mama, priateľ Karim aj šaman, ktorý ju na túto cestu nechtiac poslal. Možno bude Agnes potrebovať aj ich pomoc, aby sa stihla vrátiť včas, na Oslavu splnu. Budúcnosť je nejasná a otázok priveľa. Musíme veriť, že Agnes nájde cestu na vrchol aj späť, do svojej dediny.


Rozkošná rozprávka nerozprávka

Rozprávanie sa delí na dve dejové línie. Jednou sú prebiehajúce udalosti, v druhej sa vraciame do minulosti. Práve retrospektívne návraty pomáhajú poslucháčom lepšie sa zorientovať v slede príhod a osudoch hlavných postáv. Rýchlo si uvedomíte, že počúvate nielen pútavé rozprávanie o dievčati hľadajúcom svoj osobitý dar, ale aj príbeh, ktorý pomáha deťom zorientovať sa v svete okolo nich. Mladí sú často neistí, ľahko ovplyvniteľní. Majú pred sebou mnoho rokov dospievania a učenia, no najmä sebaspoznávania. Avšak ako na to? To im hravou, napínavou a zaujímavou formou sprostredkováva tento príbeh. Okrem toho, mladých učí chrániť životné prostredie a ceniť si život vo všetkých jeho podobách. Navyše ukazuje, že aj deti si musia vážiť samé seba.

Kým sa Agnes dostane na vrchol hory, musí splniť zvláštne úlohy, ktoré pre ňu prichystal duch hory Gorm. Úlohy dievčinku naučia stanoviť si jasný cieľ. Ukážu jej, že musíme pracovať, no treba sa aj tešiť zo života či vedieť správne narábať s časom, ktorý tu na zemi máme. Je potrebné poznať svoje silné a slabé stránky. Len potom si môžeme veriť a dokážeme všetko, čo chceme. Agnes si cestou uvedomí, čo je v živote najdôležitejšie. To ľudia často zistia, až keď je neskoro. Mnohí sa nikdy nenaučia radovať sa z drobností, niektorí z nás sa nedokážu mať sa radi takí, akí sú. Pritom každá živá bytosť je hodná lásky a starostlivosti.


Hlasy, tóny a zvuky

Audioknihu pod režijným vedením Jitky Škápíkovej nahovorila Veronika Khek Kubařová. Herečkin hlas je plný detskej radosti z krás ostrova. Zvedavo opisuje všetko nové, čo Agnes vidí, a rovnako dokáže poslucháčov presvedčiť o žiali, únave, beznádeji a znovu objavenej sile detskej hrdinky aj dospelých postáv. Prostredníctvom šantivého prednesu interpretky si poslucháčov podmaní Agnesin optimizmus, bezprostrednosť a zvedavosť. Na tieto vlastnosti dospelí už väčšinou zabudli. Zrazu budete opäť malými deťmi a spolu s hlasom narátorky sa ocitnete v rozprávkovom svete. Hrdinka neprežíva iba šťastné chvíle. Zakúša mnoho smutných okamihov, momenty, keď si neverí a pociťuje najväčšie obavy. Hynek Čermák sa zhostil roly ducha hory Gorma. Spoločne s ním prevedieme Agnes všetkými prekážkami aj skúškami, pomôžeme jej objaviť skryté pravdy života a možno aj jej tajomný dar.

Hudba je zvolená s prihliadnutím na vek poslucháčov aj samotný dej knihy. Počujeme tajomné zvuky džungle, cikády, škrek divých zvierat, hlasy opíc. Do toho občas zaznieva jemná melódia, pripomínajúca ďaleké kraje, horúčavu a more. Iba miestami sa stretneme s obyčajnou hravou detskou melódiou. Hudobné predely sú dosť časté, takže si pri nich malí poslucháči oddýchnu a ich pozornosť sa zregeneruje.


Áno alebo nie?

Započúvajte sa do nádherného rozprávania a preneste sa na ostrov plný zelene. Spoznajte silu priateľstva, lásky a sebaobetovania, no zároveň sa naučte, aké je dôležité mať sa rád. Agnes s Magrejmi prežívajú bezstarostnosť, no aj choroby, smútok a smrť. Kniha všetky vážne veci deťom jednoduchým a pútavým spôsobom vysvetľuje, až sa pre ne stanú tým, čím sú. Realitou, ktorej sa nikto nevyhne. Ani ony. Preto odpoveď na otázku, či si vypočuť audioknihu Agnes a Zakázaná hora znie: jednoznačne áno!

Hodnotenie: 100 %

Audiokniha Agnes a Zakázaná hora je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Agnes a Zakázaná hora si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Agnes a Zakázaná hora
Žáner: fantasy
Autorka: Veronika Hurdová
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Interpreti: Hynek Čermák, Veronika Khek Kubařová
Réžia: Jitka Škápíková
Dĺžka nahrávky: 11 hodín 23 minút
Formát: 1× CD, mp3 na stiahnutie (628 MB)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. júla 2021
Ena
Zdroj informácií