Recenzia - Veronica Roth: Zárezy smrti

Zarezy smrti

Meno Veronicy Roth nie u nás neznáme. Jej séria Divergencia – Rezistencia – Experiment dobyla svet a v knižnej aj filmovej verzii zarezonovala aj v našich končinách. Veronica Roth je mladá spisovateľka, ktorá sa možno práve preto venuje žánru YA. Zárezy smrti je prvá kniha plánovanej fantasy dilógie.

Predstavte si svet so slnkom a planétami. Každá z obežníc má úplne iné zloženie a podnebie. Jedno ale majú spoločné. Život obyvateľov tohto kúsku vesmíru nie je jednoduchý a najmä… ovplyvňuje ho tajomný prúd. Tento tok energie sa ako farebná stužka vinie vesmírnou prázdnotou, prechádza okolo planét, aj cez ne, a má moc určiť budúcnosť vybraných jednotlivcov a dáva im isté výnimočné dary.

„Každý človek má budúcnosť, ale nie každý má osud,“ vravieva jedna z postáv príbehu.

Život obľúbencov osudu je vopred známy a celé veky je uchovávaný v tajnosti. Vie o ňom len jasnovidec z každej planéty a tí, ktorí sú osudom vybratí. Aby však bolo uspokojené Zhromaždenie zložené zo zástupcov celej galaxie, proroci ukázali dobrú vôľu a zapečatené predpovede osudu im odovzdali do úschovy. Ale Zhromaždenie sa zrazu rozhodlo tieto veštby verejne rozhlásiť. V tom okamihu sa zmení život všetkých, ktorí majú svoj údel vopred určený, a aj ich rodín. Niektorí sa zachránia útekom a schovávajú sa, iní prídu o to najcennejšie…

V centre rozprávania stoja dve rodiny. Planéta, z ktorej pochádzajú, je mrazivá a oni sú príslušníkmi dvoch národov, ktoré sa o tento skrehnutý kus zeme delia. Sú nepriateľmi a predsa – veštba spôsobila, že ich osudy sa spojili.

Akosa Kereseta s bratom Eijehom unesú vojaci tyrana Ryzeka Noaveka. Keď Ryzek zistí, aký dal prúd Akosovi dar, urobí z neho sluhu svojej sestry Cyry Noavek. Tá trpí pod vládou svojho brata, ktorý zneužíva jej dar na udržanie ľudí v poslušnosti a hlavne v strachu. Akos a Cyra sú teraz prinútení spolu žiť. Z toho vyplýva jediné… musia sa rozhodnúť, či si budú pomáhať alebo sa vzájomne zničia. Postupne sa učia dôvere, snažia sa spoznať jeden druhého a ich vzťah sa vyvíja od obyčajnej akceptácie toho druhého, cez priateľstvo až v lásku.

Prostredníctvom Cyry spoznáva Akos vesmír, no aj kultúru, históriu a tradície znepriateleného národa. Pretože jeho priateľka alebo pani si na dodržiavaní starobylých zvykov zakladá. Vidí v nich minulosť, no aj budúcnosť svojho národa. Národa, ktorý si po skone človeka (či už to bol vlastnoručne zabitý nepriateľ, či niekto blízky) robí na predlaktie zárezy smrti, aby zostala zachovaná pamiatka tých, ktorí zomreli. Ich počtom sa majiteľ chváli, získava si úctu a rešpekt.

Obaja si uvedomujú, že sú sami uprostred nenávisti, boja o moc a strachu. Akos sa po celý čas snaží zachrániť z rúk Cyrinho brata Eijehea, ktorého Ryzek vďaka svojmu daru mení na odpornú bytosť. No nie len Akos a Cyra stoja proti Ryzekovej tyranii. Obyčajní ľudia si začínajú uvedomovať svoju biedu a vznikajú centrá odporu. Tie sa pokúšajú bezohľadného vládcu zvrhnúť.

Dej je čitateľovi predložený z pohľadu Akosa a Cyry. Cyra svoj príbeh rozpráva sama, za Akosa to robí autorka. Čitateľ sa preto môže dôverne zoznámiť s oboma hlavnými hrdinami, prežívať ich nálady, úspechy aj pády. Z ich pohľadu spoznávame svet, ktorý je fascinujúci a zároveň trošku desivý. Kniha dokáže strhnúť dynamickosťou, jasne viditeľnou hlavne v akčnejšej druhej polovici. Vtiahne nás do neznámeho vesmíru, s neznámymi zvykmi a zákonitosťami, no ku koncu nám už budú pripadať ako naše vlastné.

Cyra je na začiatku vykreslená ako obyčajné dievča, ktoré neoplýva bystrosťou ani iným nadaním. Čitateľ však spolu s Akosom po čase zistí, že hĺbka citov a myšlienok tejto slečny je oveľa väčšia, ako je ochotná dať najavo. Chráni si svoj vnútorný svet, pretože dobre vie, že napriek svoju daru je veľmi zraniteľná. Jej duševná sila a odhodlanie vzoprieť sa bratovi sú pre každého, kto ju má možnosť spoznať, inšpirujúce. Učí Akosa existovať v ich svete, ochrániť sa, bojovať a tento boj aj prežiť.

Vekom sa s YA literatúrou míňam. Napriek tomu siahnuť po Zárezoch smrti bola pre mňa dobrá voľba. Mladá talentovaná autorka sa zaoberá hlavne postavami a vzťahmi medzi nimi. Necháva ich rásť, dozrievať, obrusuje ich hrany a povahy množstvom dejových zvratov a ťažkých rozhodnutí, ktoré musia napriek svojmu veku spraviť. Hlavní hrdinovia sú pre svoje dary prúdu zneužívaní a postupne v sebe nachádzajú morálnu aj fyzickú, silu. A práve vďaka nim si môžu vybojovať slávu a vážnosť, ale aj svoje miesto na svete. Vidno, že spisovateľka má veľa vecí dobre odpozorovaných a dokáže vybudovať spletenec zložený z mnohých osôb a pováh tak, aby bol uveriteľný.

Keďže ide o nový svet, v knihe sú nevyhnutné opisy, ktoré slúžia pre pochopenie zákonov celej galaxie a národov. Roth sa im ale venuje naozaj s mierou, dej nimi nezahlcuje. Napriek tomu sú reálie viac ako len zaujímavé. Na čitateľa útočí rôznorodosť svetov, obyvateľov, tisíce farieb, vôní a jazykov. Človek sa niekedy cíti ako na orientálnom bazáre, kde sa túla, berie do rúk nádherné predmety a nechce sa mu vrátiť späť do reality.

Asi jediný aspekt, s ktorým by čitateľ mohol mať problém, je časová postupnosť. Stále musíte bojovať s pocitom, že postavy sú už staršie, ako mi autorka z času na čas predkladá. Je možné, že niekto nájde nejaké to problematické miesto. No keďže by čoskoro mala vyjsť druhá časť, je viac ako možné, že to, čo by mohlo byť nejasné v Zárezoch smrti, bude vysvetlené v nasledujúcej kni­he.

Knihu Zárezy smrti si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zárezy smrti
Žáner: scifi, fantasy
Autorka: Veronica Roth
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2017
Preklad: Elena Guričanová
Väzba: Tvrdá s prebalom
Počet strán: 416
ISBN: 978–80–556–2515–7


31. augusta 2017
Ena