Recenzia - Vendula Brunhoferová: Čas oblevy po druhýkrát

Cas oblevy - obalka

Neviem čím to je, ale česká space opera je jednoznačne posadnutá zimou. Schválne, pozrite si knihy, ktoré vyšli v rámci edície ESO. Tretina z nich v názve niečím odkazuje na toto ročné obdobie. Nuž, poďme sa pozrieť ako to môže vyzerať, keď sa zima už končí…


Ocitáme sa vo svete, ktorý je rozdelený v podstate na tri časti. Dve obrovské nadsystémové (ako inak opísať niečo, čo pokrýva niekoľko hviezdnych systémov) korporácie a jedno pirátsko-rebelské zoskupenie. Podľa nášho očakávania, život v korporáciami ovládanom vesmíre je bezpečný a rozvinutý. Čo by sme skôr nečakali, je úroveň života a technológií v Entike, čiže u spomínaných „rebelov“. Na rozdiel od korporácií sa totiž nedržia dohôd a svoj výskum a vývoj obrátili k možnostiam nanotechnológií.

Kniha sa začína celkom zaujímavo: akciou nájomného vraha Tuomasa, ktorý má tendenciu stať sa hlavnou postavou. Nejakú chvíľu nám táto ilúzia aj vydrží. Žiaľ, potom sa začnú vynárať ďalšie postavy, ďalšie dejové línie a niekde počas štvrtej kapitoly by mohol byť čitateľ stratený ako novodobí národovci pri ostatnom výstupe na Kriváň. Mohol. Našťastie, autorka má príbehy pevne pod kontrolou, takže dejové nitky síce splieta do riadne hustého lana, zároveň však ich drží v časovej súslednosti. Po dočítaní daného úseku máme teda väčšinou presný prehľad o tom, čo sa práve udialo s každým z účastníkov deja.

Práve toto ale žiaľ môže byť problém. Jednotlivé časti sú roztrieštené na krátke kúsky s maximálnou dĺžkou jeden a pol strany. Ak by išlo o televízny seriál, dej by takýto strih zdynamizoval a ozvláštnil. Pri čítaní knihy tento spôsob môže pre niektorých čitateľov pôsobiť rušivo. Množstvo účastníkov dejových liniek je tiež výzvou. Človek si veľmi ťažko nájde svoju obľúbenú. Všetky sú totižto rovnako významné alebo bezvýznamné. I keď na začiatku spomínaný Tuomas má tendenciu sa pripliesť k najdôležitejším udalostiam, je ťažké k nemu priľnúť ako k hlavnej postave a pri tom, čo sa s ním deje, pociťovať adekvátne emócie.

Deja a jednotlivých príbehov postáv kniha poskytne naozaj veľa. Občas máte pocit, že by to možno stačilo aj na viacero zväzkov, kde by si jednotlivé úseky našli viac priestoru na rozpracovnie. Symbolika predstavených strán je úplne jasná. Na jednej stoja skostnatené a skorumpované korporácie, na druhej Entika, ktorá je rozdelená na jednotlivé léna pod neobmedzenou vládou jedného rodu. Napriek takémuto feudálnemu usporiadaniu je však symbolom slobody a tvorivosti ľudského ducha. Takisto zamrzia niektoré nelogickosti deja (pri sérii „nešťastných udalostí“ som si nemohol nespomenúť na Lemony Snickets) či občasné nerozumné konanie postáv.

Čas Oblevy je taká romantická space opera. Je jasné ktorá strana je dobrá a ktorá zlá, postavy sa držia tohto rozdelenia od začiatku až do konca. Dej je síce pomerne rozsiahly, ale ničím výrazne neprekvapí a je predvídateľný. Zaradil by som ho ku slabším, ale stále čitateľným knihám tejto série.

Knihu Čas oblevy si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čas oblevy
Žáner: science fiction
Autorka: Vendula Brunhoferová
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Počet strán: 542
ISBN: 978–80–7456–325–6


10. augusta 2017
Richard *Gullath* Bojničan