Recenzia: Ve službách klanu

Miroslav Žamboch: Ve službách klanu

Ve službách klanu je nový Žambochov román z Koniášovho sveta. Dej je zasadený do minulosti plnej mágie a vojen čarodejníckych klanov; Vegaš nie je nikdy ďaleko a aktívne drahokamy plnia brnenia viac či menej zmutovaných príšer. Vitajte v čase, keď mágia korumpovala a absolútna mágia menila ľudí do špiku žiariacich kostí.

Mirek Žamboch je literárny kuchár z kvalitnej reštaurácie, kam sa radi vraciate. Ladí rokmi preverenú (nie prevarenú!) ponuku, varí z kvalitných ingrediencií, má rád svoju kuchyňu, používa ostré nože a nebojí sa experimentovať. Ale bez ohľadu na to, či dostanete svoj stejk alebo flambované palacinky, po prvom súste cítite, že je to pravý Žamboch.

V novej knihe dôjde na poctivé kusy mäsa, aj na to opaľovanie modravými plameňmi. Dej sa točí okolo hôr, v ktorých sa jeden z menších čarodejníckych klanov snaží prekopať k ložisku aktívnych drahokamov. Ich banícka a prospektorská činnosť je zúfalejšia s každou kopou hlušiny, pretože bez poriadneho záberu čaká klan zánik.

Vtedy prichádza na scénu Herbert Ducatti, priateľmi zvaný Herb, mladík, ktorého čarodejnícke schopnosti nestačia ani na zohriatie kávy. Hory však skrývajú mnoho tajomstiev a dávidsko-goliášovských precedensov je história plná. Keď sa Herb s priateľmi dostane hlbšie pod zem, začnú sa diať divy.

A flambovať mäso.

Román sleduje klasický prerod mukla na hrdinu. Ducatti, ktorého príbeh spočiatku vlečie, sa pod tlakom okolností vzoprie. A keď sa na rozdiel od ostatných baníkov len tak nezlomí, je jasné, že to nepriatelia nebudú mať ľahké. Veď to bola hlavne ich chyba, že sa Herba s priateľmi pokúsili zavrieť a zabiť v podzemí. V mágiou prekypujúcom podloží hôr sa z rubačov skál stane nástroj, ktorý si ako zbíjačka prerazí krvavú cestu až do samotnej Vegaše.

Okrem flambovania sa v knihe aj sladilo (dámami v ohrození), dusilo (jedmi a banským prachom), krájalo na drobno (bojovými strojmi) či nechalo odstáť v ostrom (magickom) náleve.

A výsledok je celkom chutný. Najmä ak máte Žambocha prečítaného z každej strany a ste zvedaví, ako to bolo s Maverickom a prečo sa Bakly mení na magicko-antimagické monštrum. V tejto knihe Maverick ani Bakly osobne nevystupujú, ale ich životné príbehy áno. Herb Ducatti si v službách klanu vystačí s málom, ale to neznamená, že vám nepripraví z magmy bábovku.


Ve službách klanu si najvýhodnejšie kúpite ako e-book. Len za 7.10 €.

Ve službách klanu
Autor: Miroslav Žamboch
Počet strán: 312
Väzba: brožovaná
Rozmer: 140×20 mm
Hmotnosť: 360 g
Jazyk: český jazyk
ISBN: 9788073876722
Dátum vydania: 4.4.2013
Hodnotenie: 70 %


13. mája 2013
Rastislav Weber