Recenzia – Valentína Sedileková: Nový rod (tretí diel série Pokrvní)

Nový rod

Kathrin sa snaží prekonať žiaľ zo smrti blízkeho priateľa, no niet kedy smútiť. Pán zla sa pripravuje zasadnúť na trón a vládnuť celému Venilu. Je najvyšší čas, aby sa Vyvolená spamätala a začala pátrať po spôsobe, ako ho zničí. Vojsko Pána zla je ohromné a mocné. On sám vládne magickou mocou a navyše sa k nemu pridal aj jeden z mágov zo severu. Situácia, v ktorej sa obyvatelia Dediny a vlastne všetci, ktorí na Venile žijú a nechcú sa podrobiť zlu, ocitli, je bezvýchodisková…


V jednote je sila

Je to staré, otrepané heslo, no sama Kathrin si začína uvedomovať, že je pravdivé. Okrem toho, že v rozsiahlej gaväilskej knižnici pátra po spôsobe, akým by mohla zničiť Pána zla, netrpezlivo skúma každú informáciu, ktorá by jej a jej druhom mohla v boji pomôcť. Našťastie má pri sebe mnoho priateľov, radcov a magikov, ktorí sú studnicou cenných rád.

Cesta Dedinčanov zavedie až do odľahlých Gurutských močiarov. Tam by mala Kathrin načerpať magickú silu, aby sa stala rovnocenným súperom Pánovi zla. No cíti sa schopná získať takú obrovskú moc? Dievča je plné pochybností, či takúto nesmiernu silu dokáže ovládnuť. Stane sa nakoniec ona najmocnejším mágom na Venile?

Dni letia a vojsko Pána zla sa blíži. Ničí všetko, čo mu príde do cesty. Je potrebné zvolať radu všetkých vládcov zo zatiaľ slobodných osád a miest Venilu a pokúsiť sa ich zjednotiť. Dokáže ich Vyvolená presvedčiť, že je načase odložiť nevraživosť a osobné záujmy a začať ťahať za jeden povraz? Pokúsiť sa o to musí, niet inej cesty. Nádej zomiera posledná…


To najlepšie na koniec?

Na ukončenie trilógie Pokrvní si čitatelia museli dosť dlho počkať (druhá časť s názvom Biely havran vyšla v roku 2019). Preto by bolo možno dobré letmo si prejsť aspoň druhú knihu, aby si pripomenuli dej. Inak sa môže stať, že budú tápať, kto je kto, čo sa v Bielom havranovi vlastne stalo, a to množstvo zabudnutého ich môže od čítania odradiť.

Rozdiel medzi prvou (Venile) a druhou (Biely havran) knihou série bol veľký. Valentína Sedileková očividne medzitým dospela, dozrela, nazbierala životné skúsenosti, čo sa odrazilo aj v texte druhej knihy. Preto čitateľ očakáva, že tretí diel bude znovu o poznanie lepší alebo aspoň rovnako dobrý. No zostane trošku sklamaný.

Bielom havranovi je celý príbeh premyslený, napínavý, plný zvratov aj nových postáv. Dozvieme sa viaceré informácie, mnohé udalosti sa zamotajú a čitateľ predpokladá, že kým ich hlavná postava prekoná, užije si napätie, poriadne bitky a samozrejme, aj komplikované hľadanie odpovedí.

No autorka sa v záverečnej časti Nový rod riadila heslom, že jednoduché riešenia sú najlepšie. Takže nakoniec sa všetko vyrieši akosi triviálne. Zrejme všetci čakali na splnenie proroctva, že Venile zachráni jedine vyvolená a boli presvedčení, že je zbytočné sa o niečo iné vôbec pokúšať.

Plní očakávania čítate, ste napätí a… Zrazu je koniec a vy ani netušíte, ako k tomu mohlo tak rýchlo a ľahko dôjsť, keďže to doteraz vyzeralo na presný opak. Udalosti nasvedčovali tomu, že treba očakávať krvavé boje, zložité riešenia, ťažké rozhodnutia, straty aj mnoho hľadania a premýšľania. Aj ste dostali rozhodnutia, ktoré na prvý pohľad vyzerali ťažké. Dokonca aj boje… No išlo to príliš jednoducho. Nuž a Vyvolená mala za úlohu len tmeliť a úkolovať tých, ktorí proti Pánovi zla bojovali.

Rozsahom krátka knižka svedčí o tom, že autorka dozrela a písať vie. Len, žiaľ, príbeh pôsobí dojmom, ako keby vedela, že ho konečne musí uzatvoriť, lebo čitatelia na to už dlho čakajú, no netušila, ako. Takže siahla po najmenej zložitom, a teda aj najmenej dramatickom riešení, ktoré sa jej ponúkalo. Odrazu sa to, čo sa v dvoch knihách nedalo, zázračne dá. Veci, ktoré predtým neboli možné, zrazu možné sú.

Určite si každý, kto už prečítal prvé dve časti série Pokrvní o Kathrin, vyvolenej zachrániť planétu Venile, prečíta aj ukončenie príbehu. Keďže, ako dobre vieme, každý má svoj vlastný vkus a očakávania, musí každý aj sám posúdiť, či mu takéto zakončenie vyhovuje. Vrhnite sa teda do bojov, hľadania odpovedí a mágie planéty Venile a zistite, či sa neohrozeného a neporaziteľného Pána zla nakoniec podarí poraziť.

Hodnotenie: 65 %

Knihu Nový rod si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nový rod
Séria: Pokrvní, 3. kniha
Žáner: fantasy
Autor: Valentína Sedileková
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 200
Väzba: pevná
ISBN: 9788082011657


Súvisiace linky

Recenzia – Valentína Sedileková: Venile

Recenzia – Valentína Sedileková: Biely havran

Predstavujeme – Valentína Sedileková: Nový rod


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


20. júna 2023
Ena
Zdroj informácií